En els pròxims dies

La fiscalia es prepara per arxivar les diligències obertes al rei emèrit

  • Considera que els fets o estan prescrits o eren de quan era inviolable o els ha regularitzat

01 01 1970 Foto de archivo del rey emerito don Juan Carlos I en el acto conmemorativo del 40  aniversario de la Constitucion de 1978  en el Congreso (Madrid Espana) a 6 de diciembre de 2018   EUROPA ESPANA POLITICA  EDUARDO PARRA   EUROPA PRESS

01 01 1970 Foto de archivo del rey emerito don Juan Carlos I en el acto conmemorativo del 40 aniversario de la Constitucion de 1978 en el Congreso (Madrid Espana) a 6 de diciembre de 2018 EUROPA ESPANA POLITICA EDUARDO PARRA EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els fiscals del Tribunal Suprem que tenen entre mans les diligències obertes en relació amb Joan Carles I es disposen a arxivar-les en els pròxims dies, segons ha avançat ‘El Confidencial’ i ha confirmat EL PERIÓDICO en fonts fiscals. Els motius són diversos, però tots contundents, a l’hora d’obligar a tancar les indagacions sense haver-les judicialitzat, cosa que evita que hagi de comparèixer davant la Sala Segona del Tribunal Suprem i suposa que no hi haurà una absolució o exoneració formal.

Tot i que la versió oficial de la Fiscalia General de l’Estat és que l’equip de fiscals que dirigeix el tinent fiscal del Suprem, José Ignacio Campos, continua amb el seu treball amb eficàcia, rigor i discreció, fonts del ministeri públic assenyalen que el futur pròxim de les diligències d’investigació obertes serà l’arxivament, perquè les tres s’emmarquen en algun motiu que n’impedeix la investigació.

Inviolabilitat i prescripció

Les primeres, relatives als 65 milions d’euros rebuts de la monarquia saudita, segons la seva examant Corinna Larsen, per la construcció de l’AVE a la Meca, corresponen a fets que s’haurien produït abans de la seva abdicació, per això, com a cap de l’Estat, la seva actuació, sigui quina sigui, estaria protegida per la inviolabilitat que confereix el càrrec. Però, a més, segons les fonts consultades, tot i que no fos inviolable, tampoc seria perseguible, perquè els fets haurien prescrit.

Això va canviar el juny del 2014, moment en què el seu únic privilegi va passar a ser aforat davant la Sala Segona del Suprem. La fiscalia considera que els seus representants a l’alt tribunal són equivalents i per això han liderat les diligències, a les quals es va afegir el fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, també amb categoria de fiscal de sala.

Notícies relacionades

Però des que es van obrir les primeres diligències i fins a les segones, per l’ús de targetes a nom de la seva ajudant de camp i amb diners d’un empresari mexicà, l’advocat del rei emèrit ha presentat fins a dues regulacions fiscals per cinc milions d’euros. Amb aquestes va cobrir el delicte fiscal que podria haver comès amb l’ús de la targeta, però també els pagaments per vuit milions d’euros en bitllets d’avió que se li van sufragar a ell i a Larsen des de la fundació Zagatka, del seu cosí Àlvar d’Orleans. Les terceres diligències va ser per un fons a l’illa de Jersey.

Les fonts consultades afirmen fins i tot que, tot i que en ocasions s’han presentat els fets que se li atribueixen com a delictius, no s’han arribat a trobar indicis que ho puguin ser, cosa que obliga a tancar les indagacions una vegada comprovades que les regulacions fiscals són completes, veraces i espontànies, tot i que aquesta característica, atesa la poca reserva amb què s’han portat les diligències, a causa de qui les protagonitza, s’hagi complert com a mínim de forma peculiar.