Per les fiances del Tribunal de Comptes

El Parlament aprova la tramitació del projecte de llei dels avals del procés

  • L’hemicicle avala que l’ICF actuï com a avalador provisional davant el Tribunal de Comptes pels 29 ex alts càrrecs de la Generalitat

Catalunya prevé prorrogar una semana el toque de queda y amplía a 165 municipios

Catalunya prevé prorrogar una semana el toque de queda y amplía a 165 municipios / David Zorrakino (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha defensat aquest dijous a l’hemicicle del Parlament la idoneïtat i encaix dins de la llei del Fons Complementari de Riscos dotat amb 10 milions d’euros per cobrir les fiances de 29 ex alts càrrecs de la Generalitat per la causa oberta per promocionar el procés a l’exterior davant el Tribunal de Comptes, que encara no ha decidit si admet els avals.

Durant el debat sobre el projecte de llei de creació d’aquest fons (que es va impulsar inicialment com a decret del Govern i va ser convalidat al juliol amb l’abstenció del PSC i els comuns), Giró ha defensat que els servidors públics han de quedar protegits davant «la persecució per la seva feina», i ha assegurat que el fons actuarà com a «mecanisme per garantir el restabliment de la llibertat per fer acció política sense por». El conseller ha agraït als socialistes la seva «actitud sempre positiva i favorable a entendre les raons que hi havia darrere d’aquest decret», mentre que ha dit que és comprensible que Cs hagi presentat un text alternatiu per la seva postura política, una esmena a la totalitat que només han recolzat els seus sis diputats (amb l’abstenció dels tres membres del PPC).

Aquest fons pretén fer front als riscos no coberts per les pòlisses d’assegurança de responsabilitat civil, patrimonial i comptable subscrites per la Generalitat per cobrir el personal de l’Administració. Ara bé, quan hi hagi una resolució judicial ferma i s’hagin esgotat les vies d’impugnació, hauran de tornar les quantitats cedides i els interessos.

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va resoldre al juliol per unanimitat –a petició del PSC, Cs i el PPC– que el text s’ajusta a la Constitució i a l’Estatut, però va suggerir una sèrie de millores a l’Executiu per «dissipar» dubtes, que es contemplaran en la tramitació com a projecte de llei. Entre aquestes, va animar a acotar la provisionalitat de l’ús de l’Institut Català de Finances (ICF) com a avalador, precisant que és una eina «excepcional i molt limitada en el temps» mentre troba un banc disposat a participar en l’operació.

Notícies relacionades

Davant el qüestionament que va generar en alguns grups, com Cs, que sigui l’Administració perjudicada –la Generalitat– la que surti al rescat dels que presumptament van incórrer en les possibles responsabilitats comptables, va demanar un informe a l’Advocacia de l’Estat, que va rebutjar pronunciar-se sobre l’assumpte. Paral·lelament, la fiscalia va obrir una investigació, després d’acceptar la denúncia de Cs, per determinar si la cúpula de l’ICF va incórrer en algun delicte al firmar els avals. Tres membres de l’ICF, de fet, van dimitir del càrrec abans que es produís la votació.

El PSC ha defensat que cal donar cobertura als servidors públics i ha celebrat que el Govern hagi complert les recomanacions del CGE impulsant el fons com a projecte de llei.