Decret

Hongria recolza el desafiament de Polònia a la UE

Orbán secunda que el dret comunitari no tingui primacia sobre el dels països membres

Hongria recolza el desafiament de Polònia a la UE

Francois Lenoir / Reuters

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, ha aplaudit aquest dissabte a través de la firma d’un decret el dictamen del Tribunal Constitucional de Polònia segons el qual resol que la Carta Magna del país preval sobre el dret de la Unió Europea. Aquesta sentència ha obert un principi de cisma entre Brussel·les i Varsòvia sobre la preeminència del dret comunitari sobre el dels països membres.

«Aquesta decisió ha sigut el resultat d’una mala praxi de les institucions europees», ha assegurat Orbán, euroescèptic declarat, en el document oficial recollit per l’agència oficial de notícies hongaresa MTI.

En la resolució, Orbán denuncia «els esforços que s’estan realitzant per desposseir estats membres de les seves competències en àmbits que mai van cedir, sense esmena prèvia dels tractats de la UE i a través de subreptícies ampliacions de competències».

«La primacia de la llei de la UE només pot aplicar-se en aquelles àrees on la UE té poders, i el marc per a això s’havia establert als tractats de la UE», diu el decret subscrit pel primer ministre hongarès.

El Constitucional polonès es va pronunciar dijous, després d’ajornar en tres ocasions la sentència, respecte a una petició del primer ministre, Mateusz Morawiecki, després que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) dictaminés que les reformes judicials empreses pel Govern podien suposar una violació de les lleis comunitàries.

D’aquesta forma, el màxim tribunal polonès, presidit per Julia Przylebska, ha sentenciat que algunes de les regulacions comunitàries són incompatibles amb la Constitució de Polònia.

El TJUE ja va posar a mitjans de juliol en dubte alguna de les reformes impulsades pel Govern polonès, que comanda el partit Llei i Justícia (PiS), en particular el règim disciplinari instaurat sobre els jutges.

Les tensions entre Varsòvia i Brussel·les han anat augmentant en els últims mesos, i el partit del Govern polonès ha arribat fins i tot a proposar la possibilitat de prendre mesures «dràstiques» davant l’escalada del pols polític, plantejant la continuïtat del país dins de la UE. Brussel·les, per la seva banda, encara no ha autoritzat el desemborsament dels 23.900 milions d’euros contemplats en el pla de recuperació després de la pandèmia.

Notícies relacionades

En aquest context, el dictamen del Constitucional polonès suposa un nou xoc frontal amb Brussel·les i un atac a la línia de flotació de la UE, ja que obre la porta que Varsòvia no acati les sentències del TJUE. «Utilitzarem tots els instruments a la nostra disposició perquè els principis fundadors de la unió es respectin», va avisar fa uns dies el ministre de justícia de la UE, Didier Reynders.

La sentència, secundada ara pel Govern hongarès, assegura que «els organismes de la UE operen fora dels límits de les competències atorgades per la República de Polònia i per tant, determinades disposicions del tractat d’adhesió són inconstitucionals». El dictamen també sosté que «l’intent d’interferir en l’ordenament judicial polonès per part del TJUE viola els principis de l’Estat de dret, el principi de supremacia de la Constitució i el principi de preservació de la sobirania en el procés d’integració europea», i adverteix que l’aplicació de les sentències europees per sobre de la Constitució o en conflicte amb aquesta significaria la pèrdua de la sobirania legal.