La desfilada i la recepció

Un 12-O de restriccions reals

  • Felip VI redueix la llista de convidats a la recepció malgrat que a Madrid ja s’han eliminat les limitacions d’aforament

  • El nunci del Vaticà hi anirà en representació dels ambaixadors i no hi haurà grupets amb periodistes

Un 12-O de restriccions reals

Ángel Díaz / Efe

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan José Fernández

El 12 d’octubre de 2019 hi va haver un protagonista en la tradicional recepció del Palau Reial després de la desfilada a la Castellana: Manuel Marchena. El jutge que va presidir el tribunal que va jutjar els dirigents de l’1-O va donar a conèixer la sentpencia dos dies després i aquell matí s’havien començat a filtrar alguns passatges. Quan el magistrat va entrar al saló, una vintena de periodistes se li van acostar per preguntar-li sobre l’assumpte. Era la vida pre-Covid. Felip VI havia convidat 1.200 persones. El 2020 no hi va haver recepció i la desfilada prèvia es va limitar a un acte a la plaça de l’Armeria amb la participació de 500 militars. I aquest any, malgrat que a Madrid ja no queden restriccions d’aforament en cap mena d’activitat econòmica i social des del 4 d’octubre, la Casa del Rei ha reduït el nombre de convocats, tot i que no ha concretat quants.

Entre els molts que han caigut de la llista s’inclouen els ambaixadors (només hi anirà el nunci del Vaticà en representació del cos diplomàtic), membres de la societat civil (estrelles mediàtiques, cantants, toreros...) i els periodistes (hi acudiran només els que representen col·lectius professionals i mitjans públics). Segons fonts de la Zarzuela, la celebració al Palau Reial serà «reduïda per raons sanitàries, d’acord amb les mesures vigents i amb la necessitat d’evitar concentracions elevades de persones en espais interiors», tot i que s’ha intentat que hi hagi «representativitat de tots els nivells institucionals i diferents sectors de la societat espanyola». Seran, entre d’altres, el Govern en ple, el president del Suprem, el líder de l’oposició, els presidents de les autonomies, representants de la patronal i els sindicats, els abanderats de Tòquio 2020 i representants de les reals acadèmies.

És fàcil saber a qui haurien inquirit aquest any els periodistes. Felip VI s’ha convertit en el focus d’atenció des que el març de 2020 va retirar al seu pare, Joan Carles I, el sou que rebia dels Pressupostos i va anunciar que, quan ell mori, renunciarà a l’herència. Ara que la fiscalia es prepara per tancar les tres investigacions que tenia obertes sobre les finances de l’emèrit, el cap d’Estat es converteix en protagonista també perquè, entre molts altres detalls pendents de respondre, la possible tornada del seu pare a Espanya (on, quan i com) serà una operació dissenyada entre Pedro Sánchez i ell. En l’obertura de l’any judicial, el 6 de setembre, tampoc es va permetre l’accés dels redactors a la zona en la qual el Rei va saludar els magistrats. També per raons de Covid.

Sense Elionor

La desfilada militar tornarà a la Castellana però amb restriccions, ja que la celebració es va haver de dissenyar molt abans que s’eliminessin les restriccions d’aforament a Madrid. No hi haurà tribuna de personalitats al costat de l’estrada ensostrada des de la qual el Rei i la seva família presencien el pas dels soldats. El públic tindrà lloc a peu una mica més lluny que de costum dels llocs destinats a les autoritats.

Notícies relacionades

La princesa Elionor no serà present en aquesta edició. És per les normes sanitàries que regeixen a l’UWC Atlantic College de Gal·les, on estudia batxillerat: si l’hereva hi acudís, hauria de fer cinc dies de quarantena al tornar. 

A l’acte castrense hi haurà lloc per al record de la missió a l’Afganistan i també s’homenatjaran les tropes que han intervingut en la pandèmia, el temporal ‘Filomena’ i l’erupció de La Palma.