VIOLÈNCIA MASCLISTA

Catalunya garanteix una resposta immediata davant els feminicidis

  • La Generalitat desplega una xarxa de coordinació entre totes les administracions amb l’ús d’aplicacions de missatgeria

  • Un Servei d’Intervenció en Crisi coordinarà l’atenció a l’entorn de les víctimes i a les supervivents

Catalunya garanteix una resposta immediata davant els feminicidis

ACN / LAURA BUSQUETS

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els últims tres anys s’han produït 45 feminicidis a Catalunya, 13 dels quals en aquest 2021. Davant aquestes dades, la Generalitat es proposa aturar aquesta xacra, assumint part de «responsabilitat dels poders públics», amb el llançament d’un nou protocol que implica totes les administracions catalanes per fixar els passos que s’han de seguir de forma coordinada des del moment en què s’activa l’alerta per feminicidi.

La comissió nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista ha aprovat aquest dimecres el document, al qual ha tingut accés El PERIÓDICO, per avançar en l’erradicació de la «violència institucional» que impacta en aquest tipus de violència masclista.

L’objectiu és unificar criteris i millorar la coordinació entre administracions per iniciar processos d’acompanyament, investigació i sanció dels «assassinats i homicidis de les dones per raó de gènere, les induccions al suïcidi i els suïcidis com a conseqüència de la pressió i la violència exercida cap a la dona». Així mateix, s’avança una guia per a la temptativa de feminicidi o els feminicidis vinculats, aquells que tenen a veure amb la mort d’una persona pròxima a una dona en situació de violència masclista per castigar-la, com poden ser els fills –violència vicaria– o les parelles o parents; i s’inclou el terme feminicidi en la legislació catalana, malgrat que no queda recollit així en el dret penal, que castiga de forma agreujada els homicidis sense utilitzar aquesta expressió. 

Les actuacions

Segons el protocol, fruit d’un treball interdepartamental entre Igualtat, Justícia, Interior, Salut, Educació i Drets Socials, l’abordatge del feminicidi es desenvolupa en tres fases: la primera, d’emergència (les primeres 72 hores); la segona, d’intervenció integral (després de les 72 hores), i la tercera, de balanç, en un mes. 

Quan els Mossos d’Esquadra reben i constaten una alerta per feminicidi, Interior ho comunica a la Conselleria d’Igualtat i Feminismes a través de correu electrònic o de trucada directa. Llavors es crea un grup operatiu amb un canal de Signal amb les persones involucrades i un altre canal de Teams específic per coordinar l’operatiu, amb el vistiplau previ de la Judicatura i, si és necessari, de la fiscalia perquè s’ajusti al secret que estableix a llei d’enjudiciament criminal.

Després s’estableix el contacte amb els referents locals –les direccions territorials– per disposar d’informació del cas i s’ofereix l’activació del Servei d’Intervenció de Crisi per atendre psicològicament la supervivent o el seu entorn amb personal especialitzat amb un desplaçament «immediat» (menys de tres hores) o «urgent» (com a màxim vuit hores) des de l’alerta. El SIC pot ser activat a través dels Mossos d’Esquadra, de la delegació territorial del Departament d’Igualtat o de la línia telefònica 900 900 120.

En el cas que hi hagi nens involucrats s’acudeix a la DGAIA i, si hi ha persones dependents, a Serveis Socials. Si afecta l’àmbit educatiu, es posa en marxa una xarxa de serveis per acompanyar els afectats i per formar els professors. Per a tot això, es disposa d’una persona referent per als familiars per generar un vincle de forma continuada. La Direcció General per a l’erradicació de les violències masclistes comunica després a l’Observatori per a la Igualtat de Gènere la fitxa per actualitzar dades i trasllada a la línia telefònica el cas, per si rep alertes sobre aquest assumpte.

Quant a la comunicació institucional, quan es confirma el cas, Igualtat el fa públic a les xarxes socials expressant el condol i recordant les eines que les dones tenen a la seva disposició. I posteriorment es convoca un acte de rebuig als fets amb un minut de silenci en el municipi amb representació de la Generalitat, preferiblement a les 12 hores del migdia o l’endemà si no hi ha un marge de tres hores per convocar-lo.

Atenció integral

En una segona fase, s’impulsen les intervencions centrades en els processos de recuperació i reparació de les víctimes i el seu entorn, en la qual s’involucren tots els serveis del territori, especialment en l’ens local en el qual van passar els fets. 

Notícies relacionades

En aquest punt s’estableixen mecanismes per garantir l’atenció psicològica, l’assessorament i l’orientació jurídica, l’acompanyament en les gestions de repatriació del cadàver si es requereix, el seguiment dels tràmits per a la personació de l’ajuntament i la Generalitat com a acusació popular en el procés penal o la petició d’indemnitzacions econòmiques, com a forma de reparació del mal causat. Quant als professionals que intervenen de forma directa, també tindran a la seva disposició recolzament psicològic i cursos i formació.

L’última fase consisteix en una revisió de l’aplicació del protocol i en la convocatòria del grup de treball de feminicidis per avaluar-ne l’impacte. Les temptatives de feminicidi segueixen el mateix curs, però s’atén especialment el perill que corre la dona. 

Temes:

Govern Feminisme