L’estabilitat de l’Executiu central
El PSOE i ERC xoquen per la llei de memòria democràtica abans de negociar els Pressupostos
Els republicans rebutjaran la norma del Govern en primera votació, però blinden el diàleg per als comptes
Esquerra exigirà que s’acceleri la reforma de la llei de l’audiovisual per encaixar-la en el pacte pressupostari
El PSOE i ERC són partits de llarga tradició. Fins i tot republicana, en termes cronològics. Això fa que, en un país com Espanya, on la història a l’últim segle ha sigut la que és, apareguin sempre espurnes, divisions i disparitats sobre l’enfocament que s’ha de fer a la memòria històrica. Va ocórrer el 2007, quan el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar la norma vigent amb els vots, per exemple, del PNB (un altre partit de ranci llinatge), CiU i Izquierda Unida, però amb el vot en contra d’ERC. I aquest dijous, la posició de socialistes i republicans tornarà a xocar quan es votin les esmenes a la totalitat contra la llei de memòria democràtica del bipartit PSOE-Unides Podem.
Moment zoom. En el context de la troca de relacions i negociacions entre Govern i Generalitat (la taula de diàleg), i entre el PSOE i ERC, (els Pressupostos Generals de l’Estat), ¿quin efecte tindrà aquest xoc per la memòria històrica? La veritat és que poc. No és que no importi. Al revés, en el cas dels republicans forma part del seu ADN més reconeixible. Però, alhora, són conscients que les altres coses en joc, tant la solució política al conflicte com les inversions que puguin venir de l’Estat, necessàries per al bon govern de Pere Aragonès en el Palau de la Generalitat, compten més.
¿I què passarà aquest dijous? El Govern presenta la seva proposta i hi ha tres esmenes a la totalitat. Una del PP, una altra de Vox, la tercera, amb text alternatiu, d’ERC. Descartat que en un moment de bogeria transitòria la dreta recolzi el text republicà, atesa la granissada que els podria causar, el recorregut normal és que la iniciativa d’Esquerra decaigui per falta de suport (ni el PSOE ni Podem, òbviament, li donaran suport). Així com es quedaran pel camí les dues de les dretes, per la mateixa falta de suports. El resultat de tot això és que el text legislatiu del Govern seguirà el seu procés en comissió i, això, ja són uns mesos per endavant. Desaparició del xoc de l’horitzó.
A 24 hores de Companys
Tot això a 48 hores del 81è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, el 15 d’octubre de 1940. No deixa de tenir la seva coherència que en una llei com aquesta, sobre la memòria històrica, la memòria més recent tingui la seva importància. El 15 d’octubre del 2004, en el mateix Fossar de la Pedrera de Montjuïc on es va afusellar Companys, la llavors vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, presidenta en funcions aquell dia, al costat de Pasqual Maragall, es va comprometre a incorporar l’anul·lació de la sentència al president en la llei de memòria que el PSOE realitzés. Encara està pendent.
¿Hi ha hagut interès per les dues parts per entendre’s? Sí. S’han reunit. La comunicació és fluida sempre i hi ha certes coincidències en enfocaments. Una altra cosa són els interessos de cada un. Segons la part republicana, l’últim mes no hi ha hagut un contacte exclusiu sobre memòria històrica.
El pols audiovisual
La partida dels Pressupostos es juga en altres coses. Per exemple, segons reconeixen a ERC, en la llei de l’audiovisual. S’ha de recordar que és una qüestió sobrevinguda, no pròpia dels comptes, i que neix del text que el Govern tenia ja a la rampa de llançament, en el qual no incloïa quotes obligatòries en les llengües cooficials autonòmiques. El Govern treballa ara en aquest percentatge obligatori d’inclusió en catàleg i d’inversió en cine o producció en català per part de cadenes de televisió o plataformes digitals.
Com en la resta, les relacions són fluides, però lentes. ERC sí que exigirà la introducció de certa rapidesa en els treballs perquè encaixin en la negociació pressupostària pròpiament dita. Aquest dijous, el president Aragonès es reunirà amb el sector audiovisual català per promoure un front únic de reivindicació.
I per descomptat en matèria d’infraestructures, singularment les que entronquen amb aquesta Generalitat republicana que oneja Aragonès i que es vol caracteritzar per la lluita contra l’emergència climàtica. La xarxa de Rodalies, la millora i l’expansió, és l’objectiu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034