Acte major a València

Sánchez obre el 40è Congrés amb la foto del poder i la unitat socialista

  • El president amb els ministres, barons i membres de la seva executiva en l’obertura del conclave, que s’inaugura formalment aquest dissabte

  • Ximo Puig presidirà el congrés «de colors, llum, unitat i mirada cap endavant a la sortida de la crisi», radicalment diferent al del 2017

Sánchez obre el 40è Congrés amb la foto del poder i la unitat socialista

EFE / BIEL ALIÑO

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Es pot dir de moltes maneres. El congrés de la unitat, el bon rotllo, la pau interna, el rellançament del projecte, l’«aprofundiment» de la socialdemocràcia. El conclave «de la recuperació en aquesta primavera de renaixement a l’octubre», en paraules del valencià Ximo Puig. Totes les expressions valen per resumir aquest 40è Congrés Federal del PSOE, que va arrencar a la Fira de València aquest divendres, sota una poderosa llum del Mediterrani i una calor sens dubte més estiuenca que de tardor. Perquè després d’anys de convulsions internes, el partit arriba al seu acte major en pau amb si mateix, enfortit per un formidable poder institucional i sense qüestionament del líder. Aliè encara als núvols negres de les enquestes que indiquen, com l’última del CIS, que el PP continua creixent.

Aquest ànim optimista circulava al començament d’aquest 40è Congrés. La fogonada de la unitat i el poder socialista. Pedro Sánchez va aplegar la seva direcció, els seus barons –fins i tot els que encara no ho són formalment, com Salvador Illa, pròxim primer secretari del PSC– i presidents autonòmics i els seus ministres. Només van faltar Margarita Robles, la titular de Defensa, en un acte de la Legió a Almeria (sí que hi serà diumenge, en la clausura), i els líders de Galícia, Gonzalo Caballero (tenia el debat de política general de la seva comunitat) i les Canàries, Ángel Víctor Torres, que sí que va arribar a temps a la reunió del consell polític federal i el dinar posterior.

La foto parlava per si mateixa. Era la imatge del poder actual del PSOE, des de l’Executiu central, en mans de Sánchez des del juny del 2018, fins a les comunitats i els ajuntaments, encapçalats pel president de la FEMP, Abel Caballero. Demà dissabte el líder afegirà una altra foto al seu àlbum, a l’envoltar-se dels seus predecessors, Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i Joaquín Almunia.

És el conclave de «la unitat i la socialdemocràcia», va comentar Sánchez als periodistes breument després de deixar-se retratar pels reporters gràfics. Abans de l’arribada de Sánchez a la foto, ministres, presidents i dirigents del PSOE conversaven entre ells i amb els periodistes a la carpa instal·lada a l’exterior, al complex de la Fira, envoltada de ‘foodtrucks’. Ambient festiu i relaxat i també boques tancades quan es preguntava pel pacte a què van arribar ahir amb el PP sobre la renovació de quatre institucions (Tribunal Constitucional, Tribunal de Comptes, Defensor del Poble i Agència de Protecció de Dades). Els noms continuen guardats amb zel. També els de la nova executiva socialista. Sánchez ha parlat aquesta setmana amb barons i presidents autonòmics, amb membres del seu equip, però tots responen que no saben el disseny de la direcció que serà proclamada aquest diumenge i la seva composició es va coneixent amb comptagotes. Els càrrecs de més relleu sí que ja s’han confirmat.

Els que coneixen tots els passos del cap són els seus números dos i tres, Adriana Lastra i Santos Cerdán. Tots dos continuaran pertanyent al seu cercle de confiança. Ella, com a vicesecretària general, amb més protagonisme que en aquests últims quatre anys, i ell com a secretari d’Organització. Tots dos van presentar minuts abans de la foto als periodistes les línies mestres del 40è Congrés que, en l’àmbit formal, comença demà amb l’elecció de la mesa del conclave, que presidirà el cap de l’Executiu valencià, Ximo Puig. Aquest gest hauria sigut impensable quatre anys enrere. Llavors Sánchez, vencedor de les traumàtiques primàries que va lliurar amb Susana Díaz, va llançar des del primer minut el senyal que l’intentaria rellevar com a secretari general del PSPV. Pols que va perdre. Les relacions es van anar destensant i avui Puig és un dels barons de més pes del partit i amb sintonia directa amb Sánchez.

El president liderarà un congrés, segons va dir ell mateix als mitjans, «de colors, llum, unitat i mirada cap endavant a la sortida de la crisi». Ara que, precisament, la socialdemocràcia s’està enfortint a Europa. La cita no comptarà, no obstant, amb convidats internacionals a València, més enllà de la candidata socialista a la presidència de França i alcaldessa de París, la gaditana Anne Hidalgo, que sempre va recolzar Sánchez, fins i tot en els temps foscos i difícils de les primàries.

Respecta el pacte constitucional

Aquest 40è Congrés viurà en directe l’escenificació de la reconciliació de Sánchez amb González –Lastra va treure ferro a les diferències del passat: l’expresident «va portar el partit dalt de tot» i «sempre ha dit que és sobretot militant del PSOE»– i la posició del partit respecte de temes medul·lars. Per exemple, el model d’Estat. Nombroses esmenes plantegen remarcar les essències republicanes però també demanen investigar el rei emèrit o una transparència més gran de la Corona. És un debat «històric», va reconèixer Lastra, però aquí la direcció se cenyeix a la seva postura tradicional: el PSOE «sempre ha sigut molt clar, respecta el pacte constitucional de 1978 de què vam ser pares». «Congrés rere congrés el PSOE tanca files al voltant de la Constitució», va acabar dient la vicesecretària general. El líder socialista sí que va sorprendre ahir a La Sexta a l’afirmar que el rei Joan Carles ha de donar «explicacions» als ciutadans pels seus escàndols.

El capítol feminista també és molt viu, una cosa de què la dirigent asturiana es mostra «orgullosa» perquè demostra la importància d’aquesta matèria per als socialistes. El PSPV de Puig s’ha mostrat molt bel·ligerant amb una qüestió: vol que en aquesta legislatura es comprometi una llei integral d’abolició de la prostitució. Lastra va recordar que la ponència marc de la direcció, aprovada al juliol, ja adoptava aquesta postura. «El que fem és aprofundir en aquesta abolició de la prostitució, però no és només posar un article en una llei», sinó cal proporcionar «recursos a les víctimes de l’explotació sexual», va advertir. Aquest seria el sentit de les transaccionals que plantejarà la direcció.

Notícies relacionades

Respecte a la nova executiva, Lastra va donar poques pistes més: hi haurà «molta presència femenina», serà «molt municipalista» –un altre senyal que va voler llançar Sánchez en la remodelació del seu Gabinet del juliol– i «no és descartable» que hi hagi ministres. Membres de l’Executiu, no obstant, creuen que si això passa serà una cosa bastant testimonial, perquè el president està entossudit a parcel·lar funcions i que cada dirigent s’ocupi de les seves tasques. De fet, els que entrin en l’executiva podrian haver de deixar els seus càrrecs dins el Govern. L’integrant del Gabinet amb més paperetes per ingressar a la cúpula és la mà dreta de Sánchez, el titular de la Presidència, Félix Bolaños.

Durant el conclave s’hauran de canviar els estatuts del partit. Les regles internes prohibeixen, des de l’últim congrés, que un mateix afiliat acumuli dos càrrecs orgànics. Ara s’incorporarà una disposició perquè sigui possible que els barons puguin seure en l’executiva federal. És el camí pel qual el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, es podrà convertir en secretari de Política Autonòmica.