Arrenca l’acte major del partit a València
Renovació d’equip i projecte, unitat i mirada al 2023: les claus del 40è Congrés Federal del PSOE
1.083 delegats i 3.500 convidats participaran en el conclave que s’obre aquest divendres, que culminarà amb un gran míting del president
Ferraz ha anat donant a conèixer alguns dels noms de la nova direcció, els pesos pesants de la qual són Lastra i Cerdán. Segueix Narbona i entra Castellanos
Potser ja no es recorda gaire, però l’últim congrés federal del PSOE, el número 39, el que va succeir una cruenta contesa entre Pedro Sánchez i Susana Díaz, va arrencar amb el que es va interpretar com una altra declaració de guerra: l’equip del vencedor postulava un desconegut alcalde de Burjassot com a competidor contra el llavors (i encara avui) president valencià, Ximo Puig. Sánchez inflamava aquell conclave, prenia la metxa contra els barons crítics. Necessitava consolidar el seu poder i refermar-se al territori, i alhora llançava un encàrrec contra els que s’havien oposat a ell. El 39è Congrés no es va poder escapar d’aquest mal ambient fins al final. El secretari general va rebre a canvi un important vot de càstig, de fins al 29,50%, en la votació de la seva executiva. Les ferides que havia deixat la lluita fratricida de les primàries eren molt vives.
Però tot això és passat. Res ni mitjanament semblant en el context actual, amb un Sánchez president del Govern des de fa tres anys i un poder irrefutable dins del PSOE, i amb un partit totalment apaivagat i al so del líder, sense focus d’oposició interna més enllà de dissidències puntuals dels presidents de Castella-la Manxa i Aragó, Emiliano García-Page i Javier Lambán, i molt esporàdicament de l’extremeny Guillermo Fernández Vara.
La foto que llançarà el 40è Congrés Federal del PSOE, que acollirà la Fira de València —amb una escenografia, per cert, «espectacular», diuen els amfitrions, el PSPV—, serà radicalment diferent. El cap de l’Executiu vol exhibir múscul. Lluir poder, lluir unitat, situar a primera línia una fornada de dirigents joves, sense motxilla orgànica, sense que demanin una cadira per la seva contribució a la victòria del líder el 2017. Serà el PSOE de Sánchez, més que mai, però no del sanchisme, perquè ja no hi ha faccions. Tot i que, com recorda un baró, aquesta pau durarà el que duri l’estabilitat del Govern. Perquè si les urnes desnonen el partit, tornaran les tensions. L’etern cicle.
El conclave del 2021, el 40è, s’assembla més al del 2008, el 37è, l’últim de José Luis Rodríguez Zapatero. Llavors el PSOE també dirigia el Govern, posseïa un important poder institucional, ni s’entreveia el declivi, el líder feia i desfeia. Amb una diferència, el presidencialisme en el partit s’ha acusat, mentre que s’ha restat el protagonisme dels estaments intermedis. A aquesta imatge d’unitat interna s’hi suma, aquí sí, un fort debat ideològic en matèries sensibles per al socialisme, com el feminisme i el model d’Estat. I fins i tot una altra qüestió projectada en agenda pel president i vista des de la Comunitat de Madrid com un greuge: la desconcentració de seus de l’Estat. Tot això confluirà en un congrés que arrenca aquest divendres amb la foto de Sánchez amb els seus barons i ministres i que acabarà diumenge amb la votació dels òrgans federals i el discurs del líder en un míting com els d’abans (de la pandèmia), multitudinari, en el qual es preveu una entrada de més de 5.000 persones.
El lema del 40è Congrés és ‘Avancem’. El Govern en marxa, en definitiva. El del 2017, un altre de ben diferent, ‘Som l’esquerra’.
¿Quines són les xifres del 40è Congrés?
El 40è Congrés Federal que se celebra a la Fira de València el 15, 16 i 17 d’octubre del 2021 comptarà amb un total de 1.083 delegats (51% homes, 49% dones), que representaran totes les províncies i illes, Joventuts Socialistes d’Espanya (JSE), i les federacions del PSOE a Europa i a l’exterior. Del total de 1.083 compromissaris, JSE participarà amb 21 d’ells, mentre que les organitzacions sectorials (Participació Ciutadana, Sanitat, Educació i Societat de la Informació) en tenen un total de 10. L’únic corrent intern reconegut, Esquerra Socialista, disposa de cinc delegats (amb veu però sense vot), i Cristians Socialistes, de tres (de nou, amb veu però sense vot).
Els delegats van ser elegits, per primera vegada, a través del procediment reglat en el 39è Congrés: vot individual, directe i secret dels militants en llistes cremallera, tancades i bloquejades encapçalades per la persona avalada per la militància en cada àmbit (16 dones i 49 homes). Les llistes votades per les bases estan formades per una igual representació entre els dos sexes. Hi haurà 530 dones i 532 homes, segons les xifres ofertes per Ferraz.
L’edat mitjana dels compromissaris socialistes és de 48 anys. La delegada més jove és de Lleó i té 19 anys. La més veterana, de 88, prové d’Alacant. Fins als 30 anys hi ha 54 compromissaris; entre 30 i 45, 363 delegats; entre 46 i 60 anys, 525 (el grup més nombrós), i més grans de 60, 140. A més, hi participaran 3.500 convidats i, en aquest conclave, no obstant, no hi ha la figura de l’observador. En el míting final hi haurà molts més assistents, ara que ja no hi ha restriccions d’aforament. El president volia això, que el conclave se celebrés en una situació pròxima a la normalitat prepandèmia, com una demostració que el pitjor, gràcies a l’empenta del Govern i a la col·laboració de totes les administracions en la campanya de vacunació, ja ha passat.
Finalment, s’han presentat 10.485 esmenes a la ponència marc, i 280 més a la proposta d’estatuts.
¿Què es vota?
El que comença aquest divendres és un congrés federal socialista ordinari. És a dir, que es renoven els òrgans de direcció, però també es posa a punt el projecte socialista.
Està previst que, entre les 9 i les 11 del matí del diumenge 17 els delegats votin en urna les llistes tancades i bloquejades a la comissió executiva federal (la cúpula), la comissió federal d’ètica i garanties (el tribunal de garanties intern) i els representants del 40è Congrés al comitè federal (un terç del total).
A més, les 10.485 esmenes a la ponència marc i les 280 a la proposta d’estatuts es debatran dissabte a la tarda en comissió, a porta tancada. Aquelles que superin el 20% de recolzament dels delegats passaran a plenari, que també haurà de ratificar el dictamen de les comissions i les resolucions del 40è Congrés. El plenari també haurà d’elegir, dissabte al matí, la mesadel conclave (la que dirigeix tot el procés fins a la proclamació de la nova direcció, i que el 2017 va pilotar el baró castellanolleonès Luis Tudanca) i votar l’informe de gestió dels òrgans federals sortints.
¿Què se sap de la nova executiva?
Realment, el cor del poder del PSOE no canvia i es coneixia amb temps. Des de fa mesos. Adriana Lastra i Santos Cerdán, que junt amb José Luis Ábalos van acompanyar el madrileny en la seva pugna de primàries del 2017, seguiran al capdavant. Ella, com a vicesecretària general, abocada al partit (i, per tant, amb més influx), tot i que ja sense la representació dels socialistes al Congrés. Ell, Cerdán, com a secretari d’Organització, lloc al qual va accedir fa tres mesos després de la caiguda d’Ábalos, tot i que en el temps en què aquest va exercir de ministre (de juny del 2018 a juliol del 2021), ell portava les regnes de l’aparell.
L’exministra de Medi Ambient Cristina Narbona continuarà com a presidenta del PSOE, un senyal més de la importància que el president confereix a la transició ecològica. El delegat del Govern a Castella i Lleó i secretari sortint de Formació, Javier Izquierdo, i el vicepresident primer de la Mesa del Congrés i actual responsable de l’Àrea de Relacions Institucionals i Administracions Públiques, l’andalús Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, també seguiran a la nova cúpula. Però amb altres funcions. Izquierdo assumirà la Secretaria d’Acció Electoral, de la qual es desallotja el que era número dos d’Iván Redondo a la Moncloa, Paco Salazar. Gómez de Celis es queda amb Política Municipal, cartera que deixa la diputada aragonesa Susana Sumelzo.
A l’executiva hi entra Llanos Castellanos, directora adjunta de Gabinet del president del Govern des del juliol passat. Ella és la número dos del nou cap de Gabinet de Pedro Sánchez, Óscar López, pura sang del partit que ha contribuït a millorar la interlocució entre Ferraz, la Moncloa i els territoris. Castellanos exercirà de secretària de Relacions Institucionals (la tasca que abandona Gómez de Celis) i Justícia. Amb la seva incorporació, Sánchez pretén fer més robust el fil entre el Govern i el partit.
El president extremeny, Guillermo Fernández Vara, puja un esglaó. Des del bàndol de Susana Díaz va combatre durament contra Sánchez en les primàries del 2017, però immediatament va tancar files amb ellquan la militància va parlar. El líder el va integrar a l’executiva, però com a membre nat, fent-lo coordinador del consell polític federal (l’òrgan que aplega el secretari general i els seus barons). Ara assumirà una cartera, la Secretaria de Política Autonòmica, la que, amb un altre nom (Política Federal) cedeix l’ex-‘lehendakari’ Patxi López, el tercer en aquelles duríssimes primàries de fa quatre anys. Això obligarà a canviar sobre la marxa els estatuts del PSOE.
Juan Espadas, líder del PSOE andalús des del juliol, després de derrotar Díaz en la pugna per la candidatura a la Junta, heretarà el càrrec de Vara i pilotarà el consell polític. El propòsit és remarcar el seu paper de cara a les autonòmiques que lliurarà el 2022 contra el cap de l’Executiu regional, el popular Juanma Moreno.
¿Quins debats ideològics es donaran?
La ponència marc toca 12 eixos (des de l’economia fins a la transició ecològica, les polítiques de benestar, els nous drets, l’Espanya autonòmica, la regeneració democràtica o la igualtat), però el debat es focalitzarà en algunes qüestions sobre les quals s’han registrat nombroses esmenes. D’una banda, el capítol de feminisme. El PSOE també viu l’agitació del moviment arran de l’impuls de la llei trans que va impulsar el Ministeri d’Igualtat i que tant va costar pactar amb la ja exvicepresidenta primera i responsable d’Igualtat sortint del partit, Carmen Calvo. El feminisme clàssic del PSOE s’ha mobilitzat per separar-se d’un projecte que retolen com «de Podem» i que, segons el seu parer, pot portar al desdibuixament de les dones. Altres esmenes, inferiors en nombre, sí que recolzen l’autodeterminació de gènere.
En aquesta matèria, hi ha qüestions també candents, com l’abolició de la prostitució. La direcció la defensa, però no hi posa data, conscient que és un tema que queda fora del programa pactat amb Unides Podem. Hi ha propostes que demanen més rotunditat. La federació valenciana és de les més bel·ligerants (igual que l’expresident Zapatero) i pressiona perquè en aquesta legislatura es presenti una llei integral per a l’abolició de la prostitució i que se sancionin els clients i proxenetes.
Per a aquest 40è Congrés, tornen les esmenes clàssiques que remeten a la història republicana del PSOE. Però la novetat rau en el fet que hi ha propostes que plantegen investigar el rei emèrit i que la Corona guanyi en transparència. Conscient que aquest debat està obert en el partit, Sánchez va llançar aquest dijous a La Sexta un missatge que anava un pas més enllà de les declaracions públiques fetes fins ara: que Joan Carles I doni «explicacions» sobre les seves presumptes activitats irregulars.
També hi ha altres temes sobre la taula: la deslocalització d’institucions de l’Estat (un altre punt en el qual València es mostra bel·licosa), l’aigua, el finançament autonòmic, els toros, el passat colonial espanyol, els avenços en laïcitat, la derogació de la reforma laboral, la recuperació de la «plurinacionalitat» de l’Estat...
¿És realment el congrés de la unitat?
Aquest conclave serà pròdig en imatges de cohesió interna. Potser com no s’havia vist des del 2008. Sánchez reuneix aquest divendres els seus barons i ministres en el consell polític federal, en la primera instantània del poder central i territorial del PSOE després de la remodelació de l’Executiu. I demà dissabte estarà envoltat de Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i Joaquín Almunia. Els tres exlíders vius junts. Diumenge, torn per a l’homenatge al malaguanyat Alfredo Pérez Rubalcaba.
El secretari general reconeixia a La Sexta aquest dijous que en ocasions el PSOE ha estat «més pendent de si mateix», immers en debats que l’han «esquinçat». Però ara sí que hi ha una unitat «real», «no fictícia», i es produeix en un moment clau per a Espanya. Va remarcar que és important que González, Zapatero, Almunia i ell mateix reivindiquin, «entre tots», la «unitat i la fortalesa» de les receptes socialdemòcrates en aquesta sortida de la pandèmia.
¿Qui més anirà al congrés? ¿Ábalos hi tindrà protagonisme?
A més de l’activitat purament congressual, Ferraz ha preparat un complet programa d’activitats per als tres dies. Aquest divendres, al migdia, els números dos i tres, Adriana Lastra i Santos Cerdán, visitaran les instal·lacions del conclave junt amb del president valencià i amfitrió de la cita, Ximo Puig. Després arribarà la reunió del consell polític federal i la foto de família de Sánchez amb els seus barons i ministres; i, tot seguit, un dinar presidit pel líder. Després del dinar, s’entregaran els premis Manuel Marín.
A la tarda, a l’àgora, començaran la tanda de taules rodones, en les quals hi participen ministres, barons i dirigents socialistes. Per divendres n’estan programades quatre: sobre transició ecològica, transformació digital, feminisme (allà hi haurà l’exvicepresidenta Carmen Calvo) i Espanya rural. La Fira de València també compta amb espais per a xerrades ràpides entre joves i referents del PSOE (l’espai Tomás Meabe, amb Ximo Puig, Félix Bolaños i Diana Morant), per a converses sobre feminisme (l’espai María Cambrils), per presentar la configuració de les cases del poble (l’espai Txiki Benegas) o per trobar-se els moviments socials convidats (espai Carmen Cerdeira). Hi ha una convidada internacional aquest primer dia de congrés: l’alcaldessa de París i candidata socialista a la Presidència de França, Anne Hidalgo.
El dissabte 16, el plenari arrencarà cap a les 9.30. S’elegirà la mesa del conclave, Cerdán donarà compte de l’informe de gestió dels òrgans federals (tot i que aquest balanç porti la firma de José Luis Ábalos, ja exsecretari d’Organització) i es votarà. Després, hi intervindran Lastra, els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, i els expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González. A la tarda, es discutiran les esmenes en comissió i, les que arribin vives, es votaran en plenari.
Continuaran en marxa els fòrums i espais. Les taules rodones sobre Europa (amb Joaquín Almunia), nous drets i llibertats (allà hi intervindrà de nou Zapatero), ciència i salut, polítiques per a la joventut i polítiques de benestar social. L’espai Tomás Meabe acollirà les xerrades ràpides amb Zapatero, Miquel Iceta i Fernando Grande-Marlaska. I hi haurà un homenatge al malaguanyat Txiki Benegas.
El diumenge 17, el tancament del congrés: votació dels òrgans en urna i després, ja al pavelló més gran, el míting multitudinari de tancament, amb el colofó del discurs de Sánchez.
¿I Ábalos? El seu paper serà bastant reduït. El departament de Comunicació del PSOE, encapçalat per la seva directora, Maritcha Ruiz, farà entrevistes a dirigents socialistes. Una serà a l’exministre de Transports i exsecretari d’Organització. Una altra, al president aragonès, Javier Lambán, que no participa en cap altra activitat, com la resta de líders autonòmics. Aquestes converses no estan incorporades a l’agenda, ja que es realitzaran segons quadrin, justifiquen a Ferraz.
¿I per a què serveix aquest congrés?
Aquesta és la cita política més important per al PSOE en tot el 2021. El seu acte major cada quatre anys. És el primer congrés en plena unitat interna des del 2008, al poder i amb les enquestes encara no desastroses. Amb tot el poder orgànic i institucional alineat amb el líder. I el pitjor de la pandèmia ja ha quedat enrere. Que no hi hagi sang no resta importància a l’esdeveniment.
Però a més de l’exhibició de múscul, el PSOE vol projectar-se cap al futur. Encendre la maquinària de cara al cicle electoral del 2023, que s’inaugurarà, amb seguretat, amb les autonòmiques andaluses del 2022 (si és que no hi ha avenç també a Castella i Lleó i a la Comunitat Valenciana). Sánchez apressa que es posi tota la carn a la graella i es capgirin uns sondejos que van situant el PP com a primera força. El PSOE recicla el seu projecte i escull nou equip. El president culmina la revolució interna que va arrencar al juliol amb la crisi de govern.
Llanos Castellanos Óscar López Águeda Congrés Federal del PSOE Juan Espadas Emiliano García - Page Alfredo Pérez Rubalcaba José Luis Rodríguez Zapatero Ximo Puig Patxi López Canvi de Govern Primàries Prostitució PSOE Susana Díaz Govern Pedro Sánchez Felip VI Joan Carles I Felipe González Avortament Paco Salazar Santos Cerdán Félix Bolaños García Iván Redondo Alfonso Rodríguez Gómez de Celis Joaquín Almunia Cristina Narbona Carmen Calvo Adriana Lastra Guillermo Fernández Vara Gestació subrogada Feminisme
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034