Diàleg institucional

El Govern central i el PP es reuniran amb voluntat de desencallar també el CGPJ

  • L’acostament per negociar també el Poder Judicial arriba després que el PSOE s’hagi obert a estudiar la modificació de la llei orgànica que exigeix Casado

  • Els conservadors volen donar més poder als jutges per acostar-se als estàndards que exigeix Brussel·les i el dirigent conservador reclama un compromís al Congrés

El Govern central i el PP es reuniran amb voluntat de desencallar també el CGPJ
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La sintonia entre el Govern central i el PP és millor del que es podria haver imaginat fa només una setmana. El ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el secretari general dels conservadors, Teodoro García Egea, es reuniran en les pròximes hores amb voluntat de renovar tots els òrgans constitucionals amb el mandat caducat, incloent-hi el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Segons ha pogut saber aquest diari, els dos negociadors assistiran a la cita amb l’objectiu d’arribar a un pacte no només en el nom del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades, sinó també en els 20 dels vocals que componen el Poder Judicial.

Els conservadors mantenen l’exigència que es reformi la llei orgànica que regula el CGPJ per donar més poder als jutges i espera arribar a un acord amb l’Executiu de com i quan emprendre aquesta modificació legal. En tot cas, la renovació que toca ara (i que acumula un retard de tres anys) es farà amb la norma de 1985, perquè el procés d’elecció dels vocals ja està en marxa.

Segons fonts coneixedores de la negociació, és possible també aclarir el futur del Poder Judicial en els pròxims dies, perquè el PSOE s’ha obert per primera vegada «a debatre un nou marc legislatiu» i veure si cal «modernitzar» la llei orgànica, sense que això signifiqui un canvi radical en el model de nomenament dels jutges. Els socialistes estan disposats que «cada grup parlamentari» posi sobre la taula els «detalls concrets» que consideri necessaris i el PP «negociï» amb tot l’hemicicle. Aquestes fonts no concreten si el Govern presentaria un projecte de llei o si els socialistes recolzarien una proposició de llei dels conservadors. Els populars ja en van portar una sobre aquest assumpte fa dues setmanes i la majoria parlamentària, incloent-hi el PSOE, la va tombar. «És que en aquest àmbit l’únic que és clar és l’objectiu, la manera com s’hi arribi és el que hem d’anar veient, i hi ha moltes maneres de fer-ho», apunten des del PP.

Els populars exigeixen un compromís fefaent que es reformarà la llei per acostar-la als estàndards europeus i proposen que aquest gest es faci de manera anterior o simultània a l’aprovació dels noms dels nous vocals. Una idea, assenyalen a la seu de Génova, seria que en el ple del Congrés es votessin els nous membres del CGPJ i, de manera consecutiva, la presa en consideració del nou text legal, el tràmit que suposa l’inici del procés per canviar la llei orgànica. Aquest dilluns, a Onda Cero, el president del PP, Pablo Casado, ha dit que vol veure’l publicat «al Diari de Sessions» de la Cambra baixa. «L’important és si Pedro Sánchez vol modificar la llei. Si és així, demà passat també podrem reformar el CGPJ», ha arribat a dir. Els conservadors proposen que 12 dels 20 vocals del CGPJ siguin elegits directament pels mateixos jutges.

Els canvis d’arguments dels populars

La velocitat del desglaç entre l’Executiu i els populars és sorprenent després d’haver estat des del febrer sense asseure’s per abordar aquests nomenaments. A la seu del PP ho expliquen per raons externes principalment: es van succeir eleccions (catalanes i madrilenyes) i també mocions de censura (a Múrcia i Castella i Lleó). En el Govern, atribueixen a Casado el retard per les seves variades excuses per no renovar un Poder Judicial que li és favorable, ja que té majoria conservadora (es va elegir quan Mariano Rajoy estava a la Moncloa).

Els conservadors han anat canviant d’arguments: primer no acceptaven que Unides Podem participés «en les negociacions», després no podien renovar el CGPJ per l’«actitud» del Govern davant la sortida de Joan Carles d’Espanya, tampoc al veure que l’Executiu concedia els indults del procés, també va rebutjar noms dels magistrats que proposava el PSOE (Victoria Rosell i José Ricardo de Prada) i, l’última petició, amb la qual els populars arribaran a la meta, és el canvi de la llei per enfortir la «independència judicial».

Notícies relacionades

L’acostament entre les dues parts va començar a forjar-se dimecres passat al Congrés dels Diputats. Aquell dia ja van decidir acordar en una primera fase els quatre òrgans amb el mandat prorrogat i deixar per al final el CGPJ, amb l’ànim restablir els canals de comunicació i avançar. Bolaños i García Egea es van veure aquella mateixa tarda i dijous van anunciar que havien aconseguit desencallar la renovació del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades. El Poder Judicial quedava per a una segona fase que sembla que arribarà més aviat del que es podia imaginar després que aquest assumpte quedés encallat per la falta de voluntat política del PP i l’immobilisme de l’Executiu.

Ple extraordinari

Ara, amb els Pressupostos Generals de l’Estat ja al Congrés, el calendari dels plens és complicat per poder aprovar els nomenaments dels quatre òrgans la renovació dels quals és més espaiosa, tot i que el Govern en pot sol·licitar un d’extraordinari. La setmana marcada en vermell per socialistes i populars és l’última d’aquest mes, en la qual no hi haurà ple ordinari perquè quan els Comptes entren a la Cambra baixa la seva tramitació (amb les múltiples compareixences en comissions) és prioritària. Segons les dues parts, al llarg dels pròxims dies es coneixeran els noms de les persones elegides.