Aprovació dimarts
El PSOE i Podem salven la llei de vivenda en plena tempesta per la reforma laboral
Els socis de la coalició van tancar divendres el projecte de llei, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, malgrat la batalla per la derogació de la norma del PP
La coalició del PSOE i Unides Podem va viure divendres passat una jornada tensa i contradictòria. El partit morat va anunciar que es querellaria per prevaricació contra la presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, que havia retirat l’escó al diputat Alberto Rodríguez, condemnat per fer una puntada de peu a un policia el 2014. També va exigir en públic una reunió per les presumptes «ingerències» de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, en la reforma laboral, prefigurant la que serà la principal batalla dins del Govern central. No obstant, mentre queia tota aquesta tempesta, hi va haver un important avenç. Els socis van tancar la llei de vivenda, un dels afers que més els ha enfrontat durant la legislatura, i la norma farà el seu primer pas al Consell de Ministres d’aquest dimarts.
A primera hora de dijous passat, socialistes i morats s’escarrassaven en la redacció del text –al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO– i hi havia els que auguraven un cap de setmana llarg de negociacions. No obstant, l’acord definitiu va arribar divendres. Les converses finals van quedar al marge de la batalla interna a l’Executiu. L’esborrany de la llei recull totes les mesures que ja s’havien avançat, en un clar exemple que els ponts continuen funcionant: límits als lloguers d’empreses que tinguin més de 10 immobles, incentius perquè els petits propietaris els abaixin, sancions per als qui tinguin cases buides a les considerades zones tensionades i destinar el 30% de les noves construccions a vivenda protegida, tot i que aquí els ajuntaments hauran de compensar els promotors.
El Consell de Ministres donarà avui el vistiplau a l’avantprojecte de llei. Iniciarà llavors el tràmit de consulta pública i serà després quan arribarà al Congrés dels Diputats. Al Govern confien que l’aprovació definitiva arribarà a finals del 2022. En tot cas, s’aplicarà només en aquelles comunitats i municipis que així ho decideixin, cosa que llasta la seva capacitat per canviar el mercat. Madrid i Galícia, per exemple, totes dues governades pel PP, ja han anunciat que es desentenen de la norma. A això se suma que algunes de les mesures més contundents no es podran desplegar fins a la primavera del 2024. Aleshores ja s’hauran celebrat eleccions generals i hi haurà un Govern nou a la Moncloa, sigui quin en sigui el color.
Requisit per als Pressupostos
«Per fi, després de més de 40 anys, s’aprovarà la primera [llei de vivenda] de la història de la democràcia», va dir Pedro Sánchez aquest diumenge, durant la clausura del congrés del PSOE extremeny, una cita en què el president del Govern va anunciar que el pròxim Consell de Ministres aprovarà també 100 milions addicionals per ajudar les llars vulnerables. Sánchez no es va aturar en els xocs dels últims dies al si de la coalició.
Poques qüestions han provocat tantes discussions entre el PSOE i Podem com la llei de vivenda. La seva capacitat per tensar l’Executiu només és superada per la reforma laboral, la gran pugna que s’acosta, amb Díaz assegurant que es «derogarà» la regulació del PP i els socialistes impulsant Calviño, crítica amb aquest plantejament, per donar tranquil·litat a la patronal i la UE.
La regulació del mercat immobiliari és fonamental per al partit morat, on alguns dels seus dirigents provenen de moviments com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), i el pacte inicial sobre aquesta norma va permetre desencallar l’acord global dels pròxims pressupostos generals de l’Estat.
Les paraules del desacord
A les negociacions dels comptes públics de l’any passat la regulació dels lloguers ja va tenir-hi un paper clau. Pablo Iglesias, aleshores vicepresident segon, va amenaçar de no recolzar els Pressupostos si no hi havia un compromís per abaixar els preus dels immobles. Sánchez va atraure el soci amb un acord en què es comprometien a impulsar una llei de vivenda en el termini de tres mesos. Un any després aquella promesa comença a materialitzar-se.
Notícies relacionadesSocialistes i morats feia mesos que discutien a compte de cinc paraules que venien recollides en aquell pacte: la creació de mecanismes que permetessin la contenció o «eventualment baixada dels preus». Iglesias i Ione Belarra, que va agafar el relleu en la negociació després de la marxa de l’exlíder morat, exigien mesures que obliguessin a rebaixar els lloguers. Els seus socis es mostraven reticents i van posar sobre la taula propostes basades en beneficis fiscals.
La norma, finalment, suposa un compendi de les dues posicions. Almenys, els dos partits semblen satisfets amb la seva redacció i treuen pit de les mesures introduïdes. El PSOE ha salvat els petits propietaris de rebaixes obligades i Unides Podem aplaudeix que la llei obligui els grans tenidors –empreses que tinguin més de 10 vivendes– a abaixar els preus fins a l’índex que marqui el Govern, que s’ha donat per elaborar-lo un termini de 18 mesos des de l’entrada en vigor de la llei. Falta per veure si la satisfacció interna que transmeten socialistes i morats es tradueix en el recolzament parlamentari necessari.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao