Després de l’informe dels lletrats
Borràs i la reforma del reglament del Parlament: les 4 claus de la polèmica
L’article que els lletrats de la Cambra advoquen per suprimir explicita que un diputat acusat per corrupció ha de ser suspès quan se li obri judici oral
Pla mitja de la presidenta del Parlament Laura Borras presidint la Mesa abans de comencar el ple d investidura el 26 de marc del 2021 (horitzontal) Job Vermeulen ACN /
Laura Borràs va assumir la presidència del Parlament amb una causa pendent amb la Justícia. Borràs està investigada pels delictes de prevaricació, frau a l’Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental per presumptament fragmentar contractes per beneficiar un amic seu mentre era al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Les actuacions van sortir al seu dia del Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona, van passar al Tribunal Suprem quan Borràs va adquirir la seva condició de diputada al Congrés i van recaure després en el TSJC quan va recollir la seva acta de representant al Parlament. Amb el reglament de la Cambra en mà, Borràs hauria de ser suspesa de les seves funcions amb l’obertura del judici oral, però un recent informe encarregat als lletrats discuteix aquest punt de la normativa i obre una nova polèmica a la Cambra.
¿Què estableix l’article 25.4?
L’article 25.4 del reglament del Parlament explicita que en els casos en què un diputat sigui acusat per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa de la Cambra, «una vegada sigui ferma la interlocutòria d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata». En el cas que es plantegin dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d’incompatibilitats aplicable, es pot sol·licitar un dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats. Per tant, Borràs hauria d’abandonar els seus càrrecs quan el TSJC notifiqui que tanca la instrucció.
¿Què diu l’informe dels lletrats?
L’informe dels lletrats proposa diverses modificacions en el reglament. Una d’aquestes, la supressió de part de l’article 25 al·legant que «no té cap precedent ni referent en el nostre dret parlamentari». «Contempla una causa de suspensió de l’exercici d’un dret fonamental (el de participació política) que presenta seriosos dubtes de constitucionalitat respecte a la presumpció d’innocència, que també és un dret fonamental», afirmen els serveis jurídics. En aquest text també desapareix una altra referència que podria perjudicar Borràs, la que manté que els diputats poden ser suspesos dels seus drets i deures parlamentaris «si és ferma l’ordre de processament o d’obertura de judici oral i el ple del Parlament ho acorda per majoria absoluta, atesa la naturalesa dels fets imputats».
¿Quins partits van avalar l’article 25.4?
La inclusió d’aquest article al reglament va anar a càrrec de la CUP que va transaccionar el text amb Junts pel Sí (ERC i Junts) i va aconseguir aprovar-lo amb el recolzament de tots els grups tret del PP. El 26 de juliol del 2017 es va obrir el meló del reglament per aplanar la ruptura en ple pols sobiranista per tirar endavant les lleis de desconnexió i els anticapitalistes van aprofitar aquest marge per aprovar la suspensió d’un diputat de les seves funcions quan se li obri judici oral per una causa de corrupció.
¿Com es pot reformar el reglament?
Els grups parlamentaris són els que tenen la potestat de sol·licitar una reforma del reglament, demanant la creació d’una ponència conjunta per a això amb representació de tots els partits que formen part de l’hemicicle. Aquesta ha d’elaborar el text de modificació que es votarà en el ple i que ha d’obtenir el vot favorable d’una majoria absoluta. Si no ho aconsegueix, el document torna a la comissió perquè reformuli el plantejament i pugui tornar a ser sotmès a votació. La majoria dels grups parlamentaris donen per fet que seria molt difícil que s’aprovés la supressió de l’article que tracta de la suspensió dels diputats als quals s’obri judici oral per corrupció perquè fins al moment només Junts s’obre a burxar en l’assumpte.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Parlament CUP ERC - Esquerra Republicana de Catalunya PSC PSC Laura Borràs Junts per Catalunya
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao