Nova deliberació
El TC declara inconstitucional el segon estat d’alarma i la cogovernança
La censura constitucional s’ha produït no per la durada en si de la pròrroga durant sis mesos, sinó pel seu «caràcter infundat»
El presidente del Gobierno Pedro Sanchez interviene en una sesion plenaria en el Congreso de los Diputados en Madrid (Espana) a 16 de diciembre de 2020 El presidente hace un primer balance del segundo estado de alarma decretado el pasado 9 de noviembre para hacer frente a la segunda ola de la pandemia del coronavirus Ademas el presidente dara cuenta de las ultimos tres reuniones del Consejo Europeo en los que los jefes del Estado y de Gobierno de la UE debatieron tambien sobre como mejorar la lucha contra la pandemia 16 DICIEMBRE 2020 EUROPA PRESS E Parra POOL 16 12 2020 /
El ple del Tribunal Constitucional ha declarat aquest dimecres inconstitucional el segon estat d’alarma per haver-se prorrogat durant sis mesos sense el vistiplau de les cambres i per haver delegat funcions a les comunitats autònomes malgrat que excedien de les seves competències. La decisió s’ha produït per sis vots a quatre, a l’afegir-se Andrés Ollero al criteri de la majoria contrària al decret del Govern de Pedro Sánchez, malgrat que es va sumar a la minoria a l’anul·lar el primer estat d’alarma, van informar a EL PERIÓDICO fonts de l’alt tribunal. La sentència comptarà amb els vots particulars del president del tribunal, Juan José González Rivas, i els magistrats Cándido Conde-Pumpido, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer.
La sentència, que es coneixerà en la seva integritat en els pròxims dies, declara que el que mereix censura constitucional no és la durada de la pròrroga, per si sola i sense més ni més, sinó el caràcter no raonable o infundat, vist l’acord del Parlament pel qual es va fixar tal termini. Segons l’alt tribunal, la determinació temporal dels sis mesos es va fer d’una manera completament inconsistent amb el sentit constitucional que és propi de l’acte d’autorització i sense cap coherència, fins i tot, amb les raons que el Govern va fer valer per instar la pròrroga finalment concedida.
A més, la pròrroga va ser autoritzada quan les mesures limitadores de drets inclosos a la sol·licitud no serien aplicades immediatament pel Govern, ja que se’n supeditava la posada en pràctica al que els presidents de les Comunitats Autònomes així ho decidissin, per la qual cosa aquella autorització es va donar sense saber quines mesures s’aplicarien per combatre la pandèmia. Respecte de la designació de les autoritats competents delegades, la sentència considera que, entre altres motius, aquesta decisió contravé el disposat en la llei orgànica a la qual reserva l’art. 116.1 la CE la regulació dels estats de crisi i les competències i limitacions corresponents. A més, el Govern va acordar amb caràcter permanent la delegació sense cap reserva de la supervisió efectiva o de l’eventual avocació al mateix Govern, de la qual cosa les Autoritats delegades poguessin actuar en els seus respectius àmbits territorials.
La resolució que va anul·lar el primer va tirar endavant per la mínima. Sis magistrats van votar llavors a favor de la ponència que havia presentat el magistrat Pedro González-Trevijano, partidari d’estimar el recurs presentat per Vox, a l’entendre que no s’havia produït una limitació de drets, sinó la suspensió, que és incompatible amb un estat d’alarma, i s’hauria d’haver adoptat el d’excepció. Cinc més hi estaven en contra. En aquesta ocasió la votació s’ha saldat amb sis davant quatre, ja que no ha participat en la votació el magistrat Alfredo Montoya, que continua convalescent.
Canvi de posició
En aquella deliberació, el criteri que encara es desconeix fins al ple és el de la vicepresidenta, Encarnación Roca, que, com ha fet pràcticament sempre en els nou anys que fa que és al Constitucional, va acabar sumant el seu vot al dels magistrats de tendència conservadora González-Trevijano, Antonio Narváez, Santiago Martínez-Vares, Alfredo Montoya i Ricardo Enríquez. No obstant, tant Ollero com el president de l’alt tribunal, Juan José González Rivas, també tots dos de sensibilitat conservadora, van votar amb el sector progressista que formen Cándido Comte-Pumpido, María Luisa Balaguer i Juan Antonio Xiol, després de l’abandonament de Fernando Valdés del tribunal. El president ha tornat a unir el seu vot junt al dels partidaris de la constitucionalitat de la mesura adoptada pel Govern de Sánchez.
Tot i que els magistrats pràcticament repeteixen les seves posicions, el motiu d’estimar parcialment el recurs de Vox contra el segon estat d’alarma no té res a veure amb el fonament de la sentència del mes de juliol passat, per això el possible canvi de posició d’Ollero. La proposta del magistrat Antonio Narváez ha passat per declarar inconstitucional la pròrroga de l’estat d’alarma durant sis mesos, perquè això «va desempoderar» la Cambra de la seva facultat de controlar el Govern i cap Estat permet renunciar a aquesta fiscalització de la tasca de l’Executiu.
Notícies relacionadesL’altre punt del decret que previsiblement no ha passat el filtre constitucional és haver delegat en les comunitats autònomes la limitació dels drets fonamentals per lluitar contra la Covid als seus respectius territoris, quan es tracta de decisions que només haurien correspost al Congrés.
Les limitacions al dret de reunió i de mobilitat, que es van establir al fixar diferents tocs de queda, que es van viure durant el segon estat d’alarma, no tenen tatxa constitucional, ja que van ser una limitació de drets, no una suspensió, així que, a diferència del que va suposar el confinament de març del 2020, no plantegen problema respecte a la Carta Magna.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034