Defensa

Un general en cap d’Armament fitxa per la firma a què la seva àrea va adjudicar 2.000 milions en blindats

Francisco Javier Abajo Merino estava en la direcció del departament que va adjudicar els blindats VCR 8x8 al consorci Tess-Defense, que ara l’ha contractat després de jubilar-se

Un general en cap d’Armament fitxa per la firma a què la seva àrea va adjudicar 2.000 milions en blindats
6
Es llegeix en minuts
Tono Calleja Flórez
Nacho García
Nacho García

Periodista

Especialista en Periodisme de dades

Ubicada/t a Girona

ver +

El dia 9 de juny del 2021 el termòmetre va arribar als 30 graus a la badia de Cadis, un dia de calor humida per fer una vista oficial. Francisco Javier Abajo Merino, director adjunt de la Direcció General d’Armament i Material(DGAM) del Ministeri de Defensa, acompanyava el seu immediat superior, l’almirall Santiago Ramón González Gómez a la revista de les fragates construïdes a les instal·lacions de Navantia, destinades a la marina saudita.

Va ser l’última visita oficial, almenys pública, que va fer aquest general de divisió de la cúpula logística de l’Exèrcit. Uns dies més tard, el dia 18 de juny, es jubilava. I només quatre mesos després ja estava treballant per a la indústria militar: el consorci Tess-Defense SA el contractava com a assessor.

La porta giratòria dels alts càrrecs militars cap a l’empresa privada no deixa de girar. I el protagonista ara és el recentment jubilat general de divisió Francisco Javier Abajo Merino, que s’ha convertit en assessor del consorci Tess-Defense SA, segons va avançar Infodefensa.com. Tess Defense no és una empresa més del sector, sinó que és adjudicatària del contracte públic per a la fabricació dels blindats VCR 8x8, que compta amb un pressupost de 2.083 milions d’euros, un dels més alts de la història del ministeri.

Abajo Merino, general de dues estrelles, va ser fins el mes de juliol adjunt al director d’Armament i Material del Ministeri de Defensa, departament responsable del contracte que va beneficiar el consorci Tess-Defence SA, compost per les empreses Sapa Operaciones SL, Indra Sistemas SA, Escribano Mechanical & Engineering SL, i Santa Bárbara Sistemas SA, els nous patrons d’Abajo Merino. Aquest diari ha intentat sense èxit obtenir la versió d’aquestes empreses sobre els motius de la incorporació d’aquest general al consorci Tess-Defence. Tampoc Abajo Merino ha respost al missatge d’EL PERIÓDICO DE ESPAÑA.

VCR 8x8 ‘Dragón’

La ministra de Defensa, Margarita Robles, va assistir a l’agost del 2020 a la firma del contracte per a la fabricació de 348 vehicles de combat sobre rodes (VCR) 8X8, anomenat ‘Dragón’, amb una durada de deu anys. I segons la titular de Defensa va ser «una fita històrica» per a la modernització de l’Exèrcit de Terra. Un contracte desenvolupat durant anys per la DGAM, en què Abajo Merino exercia de director adjunt.

Un càrrec que, malgrat la seva importància orgànica, no està considerat alt càrrec ni sotmès a les seves exigències legals de compatibilitat amb l’activitat privada durant els dos anys posteriors al cessament. Ni tan sols ha de demanar autorització a l’oficina d’interessos del Ministeri d’Hisenda en la seva condició de jubilat de l’exèrcit.

Abajo Merino és un militar d’alta graduació i àmplia experiència en el camp de la logística militar. Abans de passar a l’empresa privada, va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat a l’Exèrcit. 

Merino va ser desplegat a l’Afganistan en diverses missions (2004, 2008, 2009), desenvolupant tasques logístiques, com a cap del grup tàctic espanyol. Posteriorment, va ser el màxim responsable durant quatre anys (2012-2016) de la Força Logística Operativa de l’Exèrcit de Terra.

Breu pas per la reserva

Després d’un breu pas per la reserva, Abajo Merino va recalar en el càrrec de director adjunt en la Direcció General d’Armament i Material (DGAM), ens del Ministeri de Defensa responsable del desenvolupament de la política d’armament i la seva execució. En llenguatge civil, es podria traduir com la central de compres de l’Exèrcit. Una posició molt estratègica dins de les Forces Armades per les seves atribucions i l’alt pressuposat que gestiona i la responsabilitat de realitzar els plecs de condicions i avaluar els diferents licitadors.

La DGAM ha sigut l’encarregada del desenvolupament de l’ambiciós projecte del vehicle de combat VCR 8x8 ‘Dragón’, un dels contractes més alts de la història de l’Exèrcit espanyol. El ‘Dragón’, un autèntic mastodont, que en algunes de les seves versions pot arribar a les 30 tones, està cridat a ser l’estendard del transport militar terrestre espanyol en aquest segle.

Tres versions del ‘Dragón’

Està previst que les Forces Armades tinguin a la seva disposició en un futur pròxim diverses configuracions i tres versions del ‘Dragón’; la bàsica per al transport del personal, una de post de comandament i una tercera d’exploració de cavalleria.

El general Francisco Javier Abajo Merino, a l’esquerra de la imatge. / LA OPINIÓN DE A CORUÑA

No és, per tant, un contracte qualsevol. Adjudicat per procediment negociat sense publicitat per estar afectats «interessos essencials de la defensa nacional», aquesta adquisició respon a un pla desenvolupat durant gairebé una dècada i en què Abajo Merino ha estat íntimament involucrat.

Com a adjunt a la direcció de la DGAM, va dirigir les proves realitzades l’agost del 2020 per la Brigada Experimental de la Legió a Almeria, amb alguns dels prototips desenvolupats per la UTE formada per Santa Bárbara Sistemas, Indra i Sapa, empreses que formen part de Tess-Defense S.A., on ha sigut contractat com a assessor.

Polèmica amb la israeliana Rafael

La contractació d’aquest general no és l’única polèmica en què s’ha vist implicada Tess-Defence en relació amb el VCR 8x8. Una empresa que optava al contracte per a la fabricació de la torre d’armament d’aquest blindat, que suposava 250 milions dels 2.083 totals del contracte del Ministeri de Defensa, va anunciar la seva intenció d’emprendre accions legals contra l’adjudicació al consorci que ha ocupat Abajo Merino. De fet, els primers demostradors del vehicle es van provar per la Legió amb aquesta tecnologia instal·lada.

Pac Tecnos, una filial de la firma israeliana Rafael, va presentar un recurs de reposició davant la Direcció General d’Armament i Material (DGAM) del Ministeri de Defensa. Considera que l’adjudicació era «contrària a dret perquè s’han infringit de forma manifesta i inesmenable les normes i principis del procediment de selecció del subministrador i, addicionalment, les torres remotes de 30 mil·límetres seleccionades incompleixen de manera manifesta els requeriments tècnics exigits en el procediment, cosa que posa en risc el programa i la seguretat dels usuaris», segons va avançar el diari ‘ABC’.

Aquesta empresa creu que Escribano Mechanical & Engineering «va ser convidat a participar en el concurs per tractar-se d’un accionista de Tess-Defence» malgrat «que incompleix el requisit de maduresa tecnològica exigit».

«No s’hi pot fer res»

Notícies relacionades

Al Ministeri de Defensa apunten a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA que aquest general de divisió està en situació de retir des de 18 juny del 2021 i que, per tant, ja no té la condició de militar. Altres fonts del Departament de Robles recorden que quan els militars deixen l’Exèrcit «si l’organisme competent els dona la compatibilitat, és la seva decisió. No s’hi pot fer res», defensen.

Si bé potser és l’últim, el cas d’Abajo Merino no és el primer. El pas d’alts càrrecs militars a indústries de la defensa ha sigut criticat per associacions de militars en els últims temps. L’associació Tercios Viejos, que agrupa uns 800 efectius de les Forces Armades espanyoles, va emetre un comunicat el 15 de juny criticant aquesta pràctica: «El pas de generals a empreses de la indústria de la defensa, bàsicament com a comercials no ens sembla ètic ni estètic. És una cosa que la dignitat militar mai hauria d’haver permès». El Ministeri d’Hisenda prepara una llei per regular la porta giratòria de funcionaris.