Sisme a la Monarquia
L’arxivament de les diligències sobre el rei Joan Carles, a l’espera de les dades del 2015 sol·licitades a Suïssa
Només quan arribi la informació del fiscal Yves Bertossa hi haurà informe i decret de Dolores Delgado
El Rey Juan Carlos, en una imagen de archivo /
L’arxivament de les tres investigacions sobre presumptes negocis il·lícits de Joan Carles I quan era rei i en la seva condició d’emèrit només tindrà lloc quan arribin a Espanya dades sobre comptes i transferències bancàries corresponents a l’any 2015, sol·licitades per la Fiscalia del Tribunal Suprem al fiscal Yves Bertossa, responsable de la investigació a Suïssa. Un mes després de la filtració, el passat 6 d’octubre, que la Fiscalia General de l’Estat preparava l’arxivament, encara no hi ha ni informe final ni, per tant, decret de la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado.
Fonts judicials assenyalen a EL PERIÓDICO que no és possible fixar data per a l’informe definitiu, base del decret d’arxivament, perquè s’esperen les informacions sol·licitades al fiscal de Ginebra. Els fiscals encarregats del cas ja han acabat les investigacions, que els les van confiar en exclusivitat, i s’han reintegrat a la seva activitat ordinària a la Fiscalia del Tribunal Suprem.
Durant la tarda del 6 d’octubre, el grup encarregat de les tres investigacions a Joan Carles I va mantenir una reunió a la seu de la Fiscalia General de l’Estat, al madrileny carrer Fortuny, i va arribar a la conclusió que se’n proposaria l’arxivament. Aquella mateixa nit, la notícia d’un arxivament «genèric», sense entrar en detalls, es va filtrar a un mitjà de comunicació.
Juan Ignacio Campos, tinent fiscal del Tribunal Suprem /
La posició de Campos
Al llarg de 16 mesos, des que el tinent fiscal, Juan Ignacio Campos, es va fer càrrec de la investigació a primers de juny del 2021, es va mantenir una discreció sense filtracions sobre els avenços de les diligències. Campos, de baixa per la convalescència d’una operació quirúrgica a primers de juliol, no va participar en la reunió del 6 d’octubre.
Consultat per EL PERIÓDICO, el tinent fiscal, que es va reincorporar a la fiscalia dimarts passat 2 de novembre, a l’espera del que dictaminessin els seus metges, va assenyalar: «Jo aspiro a fer l’informe final si la salut m’ho permet. Els últims temps, he tingut contacte gràcies a l’amabilitat dels companys que em trucaven per telèfon, fins que es van adonar que, de vegades, el meu estat de salut no era compatible amb fer-me partícip de problemes. Però, sens dubte, aspiro a elaborar l’informe definitiu i a tenir la intervenció que em correspongui. Estem pendents únicament que Yves Bertossa ens contesti a una comissió rogatòria pendent que es refereix a l’any 2015».
La clau Zagatka
Tot i que Campos no va voler concretar més detalls, aquestes informacions es refereixen, segons fonts judicials, a la Fundació Zagatka (enigma en rus), que presideix Àlvar d’Orleans, cosí del rei emèrit, que va portar a terme pagaments per al lloguer d’avions privats en què va viatjar Joan Carles I, com a rei i ja com a emèrit (en total, gairebé 9 milions d’euros), i pels quals va realitzar una de les seves dues regularitzacions fiscals.
La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, després de finalitzar l’acte d’obertura de l’any judicial. /
En concret, per Zagatka va regularitzar 4.395.901,96 euros. Aquesta fundació és titular dels comptes 0251-798208-9, obert al Credit Suisse, i 52459500, obert al Lombard Odier, des d’on se sospita que s’han transferit els expressats fons. Per a la seva constatació es necessita l’anàlisi de la documentació acreditativa dels moviments d’aquests comptes durant el 2016, 2017, 2018 i 2019, així com els moviments i informació de l’existència d’altres comptes de titularitat d’aquesta fundació, si n’hi hagués.
La impossibilitat de posar punt final a les investigacions abans de rebre les dades dels comptes que Zagatka, creada a Liechtenstein el 2003 (de la qual Joan Carles I era tercer beneficiari; Felip de Borbó, quart, i les infantes Elena i Cristina, cinquenes), remarca la prematura filtració de la decisió d’arxivar.
L’origen de la filtració
Notícies relacionades«El que era important era anunciar l’exoneració, res més. Tinc molt clar que si Juan Ignacio Campos hagués estat a la reunió del 6 d’octubre, això no hauria funcionat així. Sens dubte no s’hauria filtrat, per com s’ha filtrat i per la via que s’ha filtrat. És probable, fins i tot, que ni tan sols s’hagués produït aquesta reunió. ¿Quin sentit tenia una reunió per adoptar una decisió d’arxivament quan Campos, responsable de la investigació, estava de baixa i calia esperar a rebre les dades de Suïssa?», assenyala una font.
Tot i que el novembre del 2020, sis mesos abans que Campos es fes càrrec de la investigació, una presumpta filtració va portar la Fiscalia General de l’Estat a obrir una investigació aparentment amb la idea que la filtració procedia de la Fiscalia Anticorrupció, quan hi havia indicis que apuntaven fonts policials. Les diligències es van arxivar. En el cas de la filtració de la intenció d’arxivar les diligències, el passat 6 d’octubre, la Fiscalia General ni tan sols es va molestar a iniciar una investigació.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"