Els pressupostos catalans
El Govern ofereix a la CUP rebaixar ràtios en educació i revisar el paper de la Brimo en desnonaments
L’Executiu també planteja internalitzar el 112 i accelerar l’impost per les emissions dels creuers
Els anticapitalistes asseguren que no hi ha canvis en la seva posició, tot i que sí «avenços interessants»
Una rebaixa de ràtios progressiva en els cicles d’infantil i primària i canvis en el paper de la Brimo dels Mossos d’Esquadra en els desnonaments. Aquestes són dues de les mesures de l’última proposta que el Govern ha posat sobre la taula de la CUP perquè avalin els pressupostos del 2022. L’Executiu va traslladar dilluns als anticapitalistes aquests nous oferiments, que encara no estan incorporats al projecte dels comptes que el Consell Executiu va aprovar i va presentar públicament dimarts. Fonts del Govern apunten que l’executiu, obert a la negociació, espera la tornada de la CUP a aquesta última formulació. El document també contempla, entre altres qüestions, la possibilitat d’internalitzar el 112.
No obstant, la CUP ja ha respost des de Catalunya Ràdio que té un enfocament «bastant llunyà» de l’acord d’investidura. El diputat Xavier Pellicer ha detectat «avenços interessants» en educació amb referència a la rebaixa de ràtios progressiva, però tem una «internacionalització parcial» del 112. Quant al paper de la Brimo en els desnonaments, Pellicer defensa que no n’hi ha prou a dir que l’actuació d’aquesta divisió dels Mossos serà l’últim recurs, sinó que «no s’ha de contemplar». El Govern va fer l’última proposta dilluns i, per tant, segons la CUP, «no suposa cap novetat» respecte a la seva posició.
Pols a la judicatura
Pellicer recorda que la CUP ha demanat que la Brimo deixi d’actuar en desnonaments i lamenta que això no hagi passat. Quant al nou protocol dels Mossos pels casos que hagin d’actuar sota mandat judicial, el diputat reclama a l’Executiu que «plantegi un veritable pols a la judicatura» perquè el TSJC no té interès a parar desnonaments.
El diputat de la CUP ha criticat la «lletra petita» de la proposta del Govern per internalitzar el 112 perquè parla de «la part d’interès sanitari». Això fa pensar al diputat anticapitalista que es plantegi una «internalització parcial» que deixi de banda els que estan en situació «de més precarietat» com els teleoperadors i gestors.
120 milions per a Hard Rock
Un element que «no ajuda» és, segons ha dit Pellicer, que en la proposta de dilluns no consti ni un euro per a Hard Rock (tot i que la CUP el continua denominant BCN World) i, en canvi, en els pressupostos aprovats dimarts s’hi destinin 120 milions.
Després d’aquesta proposta, Pellicer diu que no hi ha novetats en la posició de la CUP i que traslladaran a partir de divendres l’estat de les negociacions a la militància perquè decideixi si han de presentar una esmena a la totalitat. D’aquí a divendres, segons ha dit Pellicer, hi ha prevista alguna altra reunió amb el Govern.
1.545 nous professors
La reducció de ràtios en infantil i primària pretén passar de 25 a 20 alumnes per aula. Per a això, s’hauria de començar el curs 2022-2023 amb 1.545 nous professionals. Això, indiquen, suposaria un increment de 56,8 milions d’euros en el capítol 1 dels comptes destinats a Educació.
Quant a l’ordre públic, el Govern defensa que s’ha de limitar tant com sigui possible el recurs a les unitats ARRO i Brimo en els desallotjaments. El departament d’Interior es compromet a monitoritzar l’evolució dels casos en què s’acabi necessitant la intervenció d’aquestes forces dels Mossos i desplegar un nou protocol de treball policial per a casos d’actuacions sota mandat judicial durant un desallotjament.
En aquest últim enfocament dels comptes catalans, el Govern també posa sobre la taula la possibilitat d’internalitzar el 112, després d’avaluar el model de gestió. L’Executiu català ja preveu incloure en la llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2022 la internalització del servei del 061.
Impost contra les emissions dels creuers
També per atraure la CUP, el Govern assenyala que impulsarà, abans d’acabar el 2022, els impostos pendents de desenvolupar de la llei del canvi climàtic. I garanteix que començarà aquest mateix novembre per l’impost a les emissions d’òxid de nitrogen emeses pels grans barcos.
Notícies relacionadesLa CUP-NCG preguntarà aquest cap de setmana a les seves bases si presenta una esmena a la totalitat, i no possibilita la tramitació dels pressupostos, o si s’absté. Són les dues opcions de la primera de les tres votacions que els anticapitalistes han previst per decidir la seva postura davant els comptes públics. Si a la primera consulta surt esmena a la totalitat, es preguntarà en una nova consulta si cal continuar negociant o si s’acaba la negociació. En canvi, si surt abstenció, una tercera votació preguntarà si l’acord actual és insuficient o suficient per a l’aprovació definitiva.
El Parlament celebrarà el debat en la totalitat dels pressupostos el 22 de novembre.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Medi ambient El polit becfí, la primera au que s’extingeix a l’Europa continental
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista