Podria sancionar els díscols

El PSOE controlarà les paperetes telemàtiques dels seus diputats i sabrà qui no vota Arnaldo

  • Els diputats estan obligats a enviar el comprovant de vot a la direcció del grup, i hi apareixen quins candidats al TC han escrit

  • La votació és secreta, i es fa sempre en urna, però la Covid va fer que els serveis de la Cambra demanessin que es fes a distància

El PSOE controlarà les paperetes telemàtiques dels seus diputats i sabrà qui no vota Arnaldo

EUROPA PRESS / ALBERTO ORTEGA

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La votació als quatre magistrats del Tribunal Constitucional és secreta, però la direcció del grup socialista sí que podrà saber la papereta que han emès els seus 120 diputats. Coneixerà, per tant, si hi ha alguna de ses senyories que ha trencat la disciplina de vot –o sigui, si no ha teclejat el nom del polèmic Enrique Arnaldo– i podria, eventualment, sancionar-la.

L’expectació és màxima de cara a les votacions per a la renovació de tres de les institucions que van pactar el Govern i el PP: el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble (l’Agència Espanyola de Protecció de Dades no passa per la validació del ple, només per la Comissió de Justícia). Els 350 diputats tenien fins aquest dijous a les 13 hores per emetre el seu vot de manera completament telemàtica. En circumstàncies normals, la votació dels òrgans constitucionals es fa amb papereta i en urna, però els serveis de la Cambra van advertir que, per la Covid, s’havia de fer a distància, igual que passa en les votacions llargues (com les de Pressupostos), que exigeixen als parlamentaris estar molt temps junts als seus escons. Llavors, el grup socialista va posar en marxa el protocol que, segons van confirmar fonts de la direcció i també diversos diputats consultats, s’utilitza sempre que hi ha vot telemàtic: tots han d’enviar un comprovant de la papereta, i en aquest document PDF apareix què han votat.

Quan un diputat vota a distància, habitualment marca les caselles de sí, no o abstenció. Però quan es tracta d’elecció d’òrgans, ha d’escriure els noms dels candidats que vol votar. En aquest cas, fins a quatre noms per al TC i fins a sis per al Tribunal de Comptes, mentre que per al Defensor podran teclejar el nom de l’aspirant o bé votar en blanc. La votació és secreta, de manera que la presidència del Congrés no sabrà què han votat ses senyories, ni tampoc publicarà l’habitual butlleta d’estat de la resta de votacions.

Notícies relacionades

Una altra cosa és el que passarà al grup socialista. Aquest dimecres, va enviar les instruccions de vot als diputats. I en aquestes, a les quals va tenir accés aquest diari, se’ls demana que emetin el comprovant de vot i que el remetin al seu assistent. Aquest, una vegada que verifiqui que el vot s’ha emès correctament, ha d’enviar la confirmació d’això a Belén Fernández Casero, portaveu adjunta del grup, indicant el nom del parlamentari, si la votació s’ha fet sense problemes o la «incidència» amb què s’ha trobat.

Però en aquest comprovant figura el sentit del vot. El diputat, quan completa la seva papereta, pot demanar al sistema electrònic del Congrés que li generi el justificant en PDF. I en aquest, com van ensenyar diversos parlamentaris a aquest diari, sí que hi apareix el nom dels candidats al TC, al TCo i al Defensor. D’aquesta manera, el grup socialista podrà saber quants i qui dels seus membres no han escrit el nom d’Enrique Arnaldo o de Concha Espejel, els dos noms per al TC que va proposar el PP.