Polèmica al Mundial
Amnistia Internacional denuncia que els abusos contra els treballadors migrants continuen a Qatar a un any del Mundial
Les lleis del país permeten pràctiques laborals abusives i impedeixen la mobilitat
AI Insta la FIFA a «estar a l’altura de les seves responsabilitats» i identificar i reparar els problemes de Drets Humans del campionat
Amnistia Internacional (AI) ha denunciat que Qatar té «paralitzats» els canvis que havia promès sobre el seu sistema laboral, mentre les «velles pràctiques abusives» contra la mà d’obra migrant ressorgeixen a només un any que se celebri la Copa Mundial de Futbol del 2022 de la FIFA.
«Qatar s’està quedant sense temps», ha advertit l’organització d’acord amb els resultats de l’informe Reality Check 2021, que alerta sobre l’incompliment del país de la seva «promesa» d’abolir el sistema kafala (la legislació laboral basada en el patrocini) i millorar la protecció dels treballadors migrants.
En concret, l’esmentat informe ha conclòs que fa un any que els canvis estan paralitzats mentre «han ressorgit les velles pràctiques abusives, que recuperen els pitjors elements de la kafala i soscaven algunes de les recents reformes», de manera que molts treballadors s’enfronten encara a una «realitat quotidiana dura» malgrat els canvis legals que s’introduïen des del 2017.
Ara que el Mundial s’aproxima i que l’historial de Drets Humans de Qatar «capta cada vegada més atenció», Amnistia Internacional ha reclamat a les autoritats qatarianes mesures «urgents» per «agilitar el procés de reforma abans que sigui massa tard».
«El temps corre, però encara no és massa tard per passar del paper a l’acció. Ha arribat el moment que les autoritats qatarianes demostrin la seva valentia i assumeixin per complet el seu propi programa de reformes laborals», ha urgit el director del Programa d’Assumptes Globals d’Amnistia Internacional, Mark Dummet.
Així mateix, ha avisat que «els avenços aconseguits fins ara hauran sigut en va si Qatar opta per una feble aplicació de les polítiques corresponents i no demana responsabilitats als qui cometen abusos».
«L’aparent autocomplaença de les autoritats està deixant milers de treballadors constantment exposats a l’explotació d’ocupadors sense escrúpols, a la qual cosa se suma la impossibilitat de canviar de feina i la retenció de salaris en nombroses ocasions. En conseqüència, les esperances de reparació, indemnització i justícia són escasses», ha detallat. En aquest sentit, ha alertat que després del Mundial, la «sort» de la mà d’obra que es mantingui a Qatar serà «encara més incerta».
Personal «lligat» als ocupadors
L’organització ha apuntat que l’agost del 2020, el país va aprovar dues lleis per eliminar les restriccions que impedien a la mà d’obra migrant sortir del país i canviar de fe9ina sense permís de l’entitat ocupadora, unes lleis que, si fossin correctament aplicades, «podrien assestar un cop precís al sistema kafala».
No obstant, aquest continua «lligant» el personal migrant als seus ocupadors, com han relatat a Amnistia Internacional diversos treballadors que denuncien «obstacles considerables» per canviar d’ocupació i avisen de la possibilitat de ser expulsats «sumàriament» del país si l’ocupador no queda satisfet.
L’organització ha assenyalat també les reformes que va iniciar Qatar el 2017 per regular l’horari de les treballadores domèstiques en règim intern, tribunals laborals per facilitar l’accés a la justícia o un fons per contribuir al cobrament de salaris retinguts i un salari mínim, així com dos tractats internacionals de Drets Humans –que no recullen el dret dels treballadors migrants a sindicar-se.
No obstant, AI ha precisat que tot l’anterior no s’ha aplicat, per la qual cosa «continua l’explotació» d’aquests treballadors.
«Tot i que Qatar ha eliminat el requisit d’obtenir el permís de sortida i el certificat de no objecció per a la majoria de mà d’obra migrant, amb la qual cosa, en teoria, aquesta pot sortir del país i canviar de feina sense el consentiment dels seus patrocinadors, a la pràctica ha sorgit un nou procés de certificat de no objecció i es mantenen en vigor aspectes lesius del sistema de kafala», ha especificat, per denunciar que amb això els ocupadors «abusius» poden continuar «impedint al personal migrant canviar de feina i controlar així la seva situació legal».
Per exemple, Aisha, treballadora al sector de l’hostaleria, ha explicat com el seu ocupador la va amenaçar quan es va negar a firmar un nou contracte amb ell, per la qual cosa va sol·licitar canviar d’ocupador, si bé la seva resposta va ser que o bé pagava 6.000 rials qatarians (uns 1.450 euros), «més de cinc vegades el seu sou mensual», per un certificat de no objecció o, altrament, seria «tornada al seu lloc d’origen».
Segons ha denunciat AI, els canvis legals han permès a Aisha canviar lliurement de feina, tot i que la denúncia que va presentar davant el Ministeri de Desenvolupament Administratiu, Treball i Assumptes Socials va ser desestimada.
Tot i que l’esmentat certificat de no objecció ha sigut abolit, les organitzacions d’ajuda a treballadors migrants i les ambaixades de Doha han observat que «la no-inclusió d’algun tipus d’autorització per escrit de l’ocupador sembla fer augmentar la probabilitat que una sol·licitud de canvi d’ocupació sigui rebutjada». «Al seu torn, aquesta circumstància ha donat lloc a un mercat de certificats de no objecció, que permet lucrar-se als ocupadors sense escrúpols», ha lamentat.
Altres formes d’«abús»
En la seva anàlisi, Amnistia Internacional també ha observat que el pagament amb retard i la retenció de salaris i altres prestacions contractuals continuen sent formes «molt habituals d’abús» que pateix la mà d’obra migrant a Qatar, que també té un accés a la justícia «molt limitat».
D’altra banda, ha recordat que l’agost d’aquest any va documentar la «passivitat» de les autoritats qatarianes a l’hora d’investigar la mort de milers de treballadors migrants, malgrat l’existència d’una «relació demostrada entre les morts prematures i la falta de seguretat en el treball».
«Si Qatar fa algun gest per deixar clar que no tolerarà abusos laborals, penalitza els ocupadors que infringeixin la llei i protegeix els drets laborals, ens oferirà un campionat que tothom podrà celebrar. Però encara queda un bon tros per arribar a això», ha asseverat l’organització.
Notícies relacionadesFinalment, ha instat la FIFA, com a organitzadora de la Copa Mundial de Futbol, a «estar a l’altura de les seves responsabilitats», i identificar, prevenir, mitigar i reparar» els problemes de Drets Humans relacionats amb el campionat, entre els quals, els que afecten les persones que treballen en sectors com l’hostaleria i el transport.
Alhora, li ha demanat «alçar la veu» per demanar al Govern qatarià que «compleixi el seu programa de reformes laborals abans del partit inaugural de la Copa Mundial de Futbol».
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat