La decisió dels anticapitalistes
La CUP manté el veto als pressupostos malgrat l’última oferta del Govern
Els anticapitalistes consideren que l’Executiu no s’ha mogut prou per canviar la seva posició, per la qual cosa donen per vàlida la consulta a les bases de dilluns passat, tot i que aposten per continuar negociant
La CUP es manté en el que ha dit. L’última oferta del Govern no ha convençut els cupaires, que aquest dissabte han decidit mantenir l’esmena a la totalitat dels pressupostos del 2022 i continuar negociant fins i tot després de dilluns, quan votaran en contra de la tramitació dels comptes en el Parlament. Ara bé, el futur de les converses dependrà de l’Executiu, ja que paral·lelament s’està endinsant en un pacte amb els comuns per salvar els pressupostos.
Reunida a Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona), la coordinadora oberta parlamentària de la candidatura cupaire, formada per 11 organitzacions i membres de les 15 assemblees territorials, ha analitzat la proposta de l’Executiu i ha decidit mantenir el veto, donant per vàlida la votació de les bases de dilluns passat. Llavors la militància va transmetre un avís al Govern i va advertir que, si no hi havia més cessions, els nou diputats vetarien les xifres. Les bases van decidir amb un 63% que el partit presentés una esmena a la totalitat dels comptes (que es va registrar dimecres), sense que això suposés interrompre les negociacions, un extrem que va compartir un 68%. Fins a un 95% va valorar llavors que el que hi havia sobre la taula era insuficient per votar a favor dels comptes.
Els avenços
Les converses van continuar durant tota la setmana i la CUP va concretar les seves demandes en cinc àmbits: macroprojectes, vivenda, fiscalitat, full de ruta independentista i ordre públic. La Generalitat va cedir en algunes: va fixar la creació d’un grup de treball per a «el nou embat a l’Estat en forma de referèndum» –que es posarà a caminar a principis del 2022 a sis bandes, partits i entitats–, va acotar a «la primera meitat del 2023» l’avaluació de la taula de diàleg, va donar per tancat el pacte perquè la partida per a vivenda arribi als 1.000 milions d’euros «en funció dels ingressos» i va acordar impulsar un estudi per canviar el model de gestió de l’aigua. A més, es va comprometre a desplegar els impostos previstos en la llei de canvi climàtic, començant pels creuers el 2022 i pel d’activitats econòmiques que generen gasos amb efecte d’hivernacle el 2023; i a revisar totes aquelles causes judicials contra manifestants en qui s’ha personat –les que un agent acredita lesions i es coneix l’autoria de l’agressor.
Això sí, el Govern no va moure fitxa sobre els macroprojectes, ja que va retirar de la partida de 120 milions d’euros per al Hard Rock al Camp de Tarragona i va comprometre la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern a la consulta al territori, per a la qual es guarden 800.000 euros. Tampoc va avançar en una reforma fiscal, com demanava la CUP.
Fonts del partit defensen que el Govern s’ha mogut «molt poc» i que «el que està fent és renegociar l’acord d’investidura» que, per a la CUP, ja era «insuficient» després de les eleccions del 14-F, tot i que va servir per portar el president Pere Aragonès al capdavant de la Generalitat.
Els cupaires consideren que l’Executiu difícilment voldrà continuar negociant-hi al mantenir el veto, ja que el pla b, els comuns, està activat –tot i que també han presentat una esmena a la totalitat. Ara per ara, el que sí que queda descartat és el PSC.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors