Cas Tàndem

Una reunió amb Cospedal va ser l’origen de l’‘operació Catalunya’, segons les agendes de Villarejo

  • L’excomissari informava puntualment el PP i el Govern de Rajoy sobre la presentació de denúncies i les informacions obtingudes

  • Suposats comptes a l’estranger de Mas i Trias, el cas Pujol i les seves reunions amb un fill de l’expresident consten a les anotacions

Una reunió amb Cospedal va ser l’origen de l’‘operació Catalunya’, segons les agendes de Villarejo

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja Flórez

«Reunió molt afectiva i còmplice. Molt atenta a tot i va prendre nota de detalls. Coincideix en la importància del moment». Així recorda l’excomissari José Manuel Villarejo la reunió que va tenir el 26 d’octubre del 2012 amb la llavors secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, a la qual també va assistir el seu marit, Ignacio López del Hierro, i que pràcticament dona el tret de sortida a l’‘operació Catalunya’, segons va escriure a les seves agendes.

Amb la paraula ‘Barna’, l’excomissari i principal imputat en el ‘cas Tàndem’, en què s’investiguen les clavegueres policials, va introduint les reunions que té, el seu interlocutor i paraules clau com ‘comptes Andorra’ o l’avenç de les denúncies que ajuda a presentar: la de l’empresari Javier de la Rosa i la de Victoria Álvarez, exparella del primogènit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, a qui anomena ‘Viki’.

Amb les seves anotacions es comprova que va informar del dia a dia al PP, a través de Cospedal, i a l’Executiu, a través del secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, a qui anomena ‘Chisco’, que també està imputat en la Kitchen i amb qui manté una comunicació freqüent des que, almenys, era cap de gabinet del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. El 8 d’octubre del 2012 comenta que «està molt emprenyat amb la xiulada» a l’himne i l’endemà ja parla d’«Assumpte CiU. Barna-Pin (ho demana ell a Pin)», amb referència al llavors director adjunt operatiu, Eugenio Pino.

Funcionari de poble

A les anotacions de Villarejo, Chisco està molt disgustat amb el seu antecessor a la Secretaria d’Estat: el 10 d’octubre del 2012, l’expolicia anota: «Parla molt malament de l’S.E. Diu que és un funcionari de poble que no sap fer res bé».

En la reunió del dia 26 amb Cospedal, l’excomissari escriu sense especificar més: «Organitza cita amb Alicia». Quatre dies després, ILH, sigles que coincideixen amb les del seu marit, afegeix que dona «diversos tocs perquè Alicia S. Camacho no era a l’hotel», amb referència a la llavors líder del PP català, Alicia Sánchez Camacho.

A l’entrada del 6 de novembre apareixen diversos mòbils, entre aquests els de l’expresident català Artur Mas i Oriol Pujol, l’únic dels fills que es dedicava a la política. Entre els seus papers hi ha un document que va titular «pla de treball Barna», datat la vigília, en què escriu més d’una vintena de punts, en els quals cita mitjans de comunicació, però també Daniel Osacar, l’extresorer de CDC condemnat en el ‘cas Palau’ i imputat en el 3%, així com «A M comptes del pare Luxemburg», «Palau, comptes personals,» «corrupció mossos» i «contactes banquers Andorra» al costat de la qual afegeix «documents ¡¡Vital!!».

«Ministre gran bronca»

A mesura que avancen les seves agendes, Villarejo va introduint personatges, segons parla amb ells o d’ells. El 6 de desembre en una entrada relativa a una querella contra l’UDEF, en què diu que la unitat policial «nega vincle amb esborrany», Pino li fa un comentari que l’expolicia sintetitza així: «Ministre gran bronca per no controlar». Al costat de les sigles de Javier de la Rosa afegeix «mossos el protegiran».

El desembre del 2012 va ser un mes amb moltes anotacions: «Denúncia Viki», per a uns dies després afegir que està «molt mosca i enfadada» no vol parlar amb ell més, tot i que després declara davant Anticorrupció. Mentrestant, Villarejo diu que va parlar amb Cotino, amb referència a qui va ser director general de la policia Juan Cotino, «per poder transmetre-ho a Rajoy tot».

Segons Villarejo, Cospedal es va mostrar «molt preocupada» per les detencions de Método 3 el febrer del 2013 i afegeix: «ILH. Vol que ho pari tot, nega que li facturessin. Gravació de Bárcenas». També cita la que es va fer del dinar que van tenir Victoria Álvarez i Alicia Sánchez Camacho.

El gran moment

Aquell any l’‘operació Catalunya’ es compagina amb la Kitchen. El gener del 2014 torna a quedar amb Viki i parla de «possible font de màfia judicial de CiU». Al febrer es refereix a la «querella Artur Mas» i a l’abril queda amb Álvarez per «comentar i abonament del mes». Aquell mes entren a robar al domicili de Viki i s’emporten el seu ordinador.

Al juliol és quan l’expresident fa un comunicat reconeixent la seva fortuna d’Andorra, motiu pel qual Cospedal li envia un sms, que diu que «com sempre no contesto», i Pino es mostra «content de manera molt breu».

Notícies relacionades

Les anotacions continuen amb l’exdiputat de CDC Felipe Puig i «el seu germà imputat a Mercuri», que donen pas a Josep Pujol, a qui proposa al setembre «veure el seu pare i fins i tot el seu germà abans de declarar» i queden que «continuaran parlant». Aquell mateix mes López del Hierro està molt preocupat per aparèixer relacionat amb els negocis dels Pujol.

L’entrada més extensa i general de totes és la del 8 d’octubre del 2014. L’encapçala «Chisco» i el resum de Villarejo és: «Joaquin Nadal. PSC i CDC. Finançament de partits i comissions particulars. Rusiñol: finançament de diputació. Pagaments. Puerto del Rosario. Badia soci de Puig i Pujol disposat a col·laborar amb la justícia. CDC denúncia a Anticorrupció Esquerra. Germans Trias nous 20 milions de suïssa a Andorra. Jutge Aguirre amb ganes de continuar imputant». Pràcticament judicialment només es va concretar el ‘cas Pujol’, que està pendent de judici.