Immersió lingüística

Illa no veu malament una segona assignatura en castellà

Aragonès exigeix al Suprem que «protegeixi i defensi» el català després de la sentència del Suprem

Illa no veu malament una segona assignatura en castellà

EFE / ANDREU DALMAU

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Conscient que és un tema que aixeca passions, Salvador Illa va mesurar aquest dimecres al mil·límetre les seves paraules sobre la sentència del Tribunal Suprem que consagra que el 25% de l’ensenyament a Catalunya sigui en castellà. El líder del PSC sí que va dir que en principi als socialistes no els sembla malament que s’imparteixi una altra matèria en aquest idioma, a més de la de llengua espanyola.

El PSC, que sempre ha defensat la immersió lingüística com a model educatiu a Catalunya, amb l’objectiu que al final de l’escolarització els alumnes dominin els dos idiomes, manté aquesta posició. Illa va remarcar aquest dimecres a la SER el «compromís clar» del seu partit «amb la defensa de l’escola catalana i del català com a centre de gravetat i llengua vehicular de l’ensenyament».

Els socialistes entenen, en qualsevol cas, que el sistema es pot flexibilitzar en funció «de la realitat sociolingüística» de cada centre, i del que decideixin els professionals de l’àmbit educatiu. «En un centre de Santa Coloma de Gramenet, per exemple, es podria decidir donar més relleu al català, i en un de Prats de Lluçanès, en castellà», va dir Illa.

Fonts del PSC vinculen aquesta posició a l’opinió del partit que, en general, falta debat intern a Catalunya. «Demanem diàleg a tots. Es posa més de manifest que mai, després del que ha passat amb els Pressupostos i ara amb la llengua, que a Catalunya fa falta diàleg amb tots», afirmen.

«Catalunya es construeix amb totes les veus»

A més, en el partit afirma que «el català es defensa amb consens» i que «Catalunya es construeix amb totes les veus». «La defensa del català no passa per anar contra el castellà ni per incomplir sentències judicials», afirmen els socialistes catalans.

El PSC es va absentar aquest dimecres de la reunió que havia proposat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, precisament perquè no hi estaven convidats tots els partits. «Quan es convidin tots els partits, hi anirem», precisen des de la formació.

La sentència del Suprem s’ha convertit en ‘casus belli’ per al Govern i els seus aliats. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va exigir al Govern central que «defensi i protegeixi» el català, com assenyala la Constitució que s’ha de fer amb les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya.

De visita oficial a les Balears, Aragonès va voler ser «claríssim» en la seva defensa del model d’immersió lingüística en català en l’educació de la seva comunitat, que «ajuda a la cohesió social del país i la igualtat d’oportunitats».

Mentre Catalunya formi part de l’Estat, va dir, la defensa del català a l’escola «també» és una responsabilitat del Govern central. Aragonès també va destacar el «clar consens» de la societat catalana en favor de la defensa i promoció de la seva llengua.

Denúncia davant el Consell d’Europa

Notícies relacionades

En l’àmbit internacional, el Govern va anunciar que denunciarà «en els pròxims dies» davant el Consell d’Europa la sentència del Tribunal Suprem, per presumptament «vulnerar la carta europea de llengües minoritàries», va revelar aquest dimecres a Londres la consellera catalana d’Acció Exterior, Victòria Alsina.

«El cop del Tribunal Suprem al model d’immersió lingüística, que és un model d’ampli consens tant a escala política com social i una línia vermella que aquest Govern no està disposat que es creuï, és molt greu», va declarar durant un viatge de feina al Regne Unit.