Última resolució

El Suprem, descol·locat per l’aval del TGUE a la suspensió del procediment contra Puigdemont

  • La justícia europea rebutja la pretensió de l’expresident, però el blinda davant futurs arrestos fins i tot a Espanya

  • L’alt tribunal, a l’espera de la resposta d’Europa a la qüestió prejudicial belga i la sentència definitiva sobre la immunitat

El Suprem, descol·locat per l’aval del TGUE a la suspensió del procediment contra Puigdemont

REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANE

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La resolució del vicepresident del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) de rebutjar la pretensió d’aixecar la suspensió de la immunitat a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i alhora declarar suspès el procediment obert en contra seu per la seva responsabilitat en el procés ha deixat descol·locat el Tribunal Suprem, segons assenyalen a EL PERIÓDICO fonts jurídiques.

El Suprem ha vist amb sorpresa com una interlocutòria amb una sentència favorable als seus interessos resulta just al contrari en els fonaments jurídics, que és la part de la resolució en què el TGUE dona a conèixer els arguments que sustenten la seva decisió. Així, la sentència descarta la pretensió de Puigdemont de tornar-li la immunitat, perquè el seu arrest del setembre passat a Sardenya no li va suposar «un perjudici greu i irreparable», ja que va quedar a llibertat i la reclamació espanyola en contra seu es va declarar paralitzada.

En els fonaments aprofundeix en aquesta línia, però no només declara suspeses les euroordres, mentre es tramita la qüestió prejudicial cursada pel Suprem davant la negativa de Bèlgica a entregar l’exconseller Lluís Puig, sinó el mateix «procés penal» seguit contra els fugits. El to que utilitza és molt contundent sobre la possibilitat que no poden ser detinguts per ser entregats a Espanya, per al qual cosa no s’ha de tornar a declarar la seva immunitat.

De fet, afirma que l’experiència italiana ve a «confirmar que les autoritats judicials d’execució no tenen intenció d’executar les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats abans que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï sobre aquesta petició i que, per tant, els esmentats diputats no corren el risc de ser entregats a les autoritats espanyoles en aquesta fase».

Només es pot esperar

Fins i tot va més lluny, perquè a continuació afegeix que «fora d’això i en qualsevol cas, en virtut del principi de cooperació lleial, les autoritats nacionals han de tenir en compte la suspensió del procés penal i de l’execució de les ordres de detenció europees dirigides contra els diputats». Això fa pensar que el que està dient realment el TGUE és que ni tan sols podrien ser detinguts a Espanya. A la pregunta sobre què es pot fer davant aquesta resolució des de l’alt tribunal, es respon que només queda «esperar».

Notícies relacionades

Hi ha dues qüestions pendents en la justícia europea: una és la qüestió prejudicial que el Suprem va elevar i que sempre ha mantingut que es tracta d’una consulta que només hauria d’afectar Bèlgica, no els altres països, perquè el que vulgui aclarir amb ella és si un país es pot negar a entregar una persona, perquè considera que el tribunal que el reclama no és competent, com va argumentar per denegar l’entrega de Puig. L’altra és el recurs que Puigdemont ha presentat contra la concessió del mateix suplicatori i, per tant, la retirada de la seva immunitat.

El procediment seguit contra Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí va quedar en suspens a l’alt tribunal des que van fugir, però pot ser reactivat quan estiguin a disposició de la justícia espanyola. Per això ha sorprès que la resolució sembli vetar l’arrest dels eurodiputats fins i tot a Espanya, tot i que aquí no depengui de cap euroordre. Fonts de l’alt tribunal, no obstant, apunten que seria possible, tot i que se’ls hagués de permetre desplaçar-se al Parlament europeu en certes sessions d’especial transcendència.