Obertura del 14è Congrés Autonòmic del PSOE a Castella i Lleó

El Govern promet coordinació i celeritat per frenar l’òmicron

  • Sánchez assegura contactes amb la UE i les comunitats davant la nova variant i adverteix que la millor recepta és responsabilitat, vacuna i mascareta

  • Presumeix de l’«estabilitat» que dona el seu Govern i anuncia dos nous centres fruit de la seva estratègia de descentralització: un a Sòria i un altre a Segòvia

El Govern promet coordinació i celeritat per frenar l’òmicron

EFE / SANTI OTERO

8
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Quan ja el pitjor de la pandèmia semblava haver passat, ara amenaça el món una nova variant, aquella que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha batejat amb la lletra grega òmicron i que reconeix com a «preocupant». Ara la Unió Europea i els seus estats membres intenten blindar-se per frenar el flagell d’un coronavirus que no dona treva i evitar un Nadal de més contagis i morts. La inquietud per la crescuda dels casos i el nou llinatge detectat a Sud-àfrica ha colpejat les cancelleries de tot el món i va ser recollida aquest dissabte pel president del Govern, Pedro Sánchez, durant el seu discurs en l’obertura del 14è Congrés Autonòmic del PSOE de Castella i Lleó, que s’estén fins aquest diumenge a Burgos.

«Ara que estem veient pujar les xifres d’incidència acumulada de la Covid, només vull traslladar el següent als espanyols. El Govern d’Espanya treballa amb la màxima coordinació amb els estats membres i amb la Comissió Europea. Treballem per prendre les decisions amb la màxima celeritat», va dir, sense citar directament la nova variant. El Govern restringirà des de dimarts els vols procedents de Sud-àfrica i Botswana per aïllar-se de l’òmicron, que ha desencadenat pocs casos de moment (cap d’ells a Espanya) però que podria ser més contagiosa i reduir l’efectivitat de la immunització. En els seus discursos davant els delegats als conclaves regionals que es van succeint totes les setmanes, Sánchez sol introduir alguna referència al combat contra la pandèmia, però aquest dissabte les seves paraules agafaven més pes per l’amenaça de la nova metamorfosi del virus, davant la qual el Govern, igual que ha passat a Brussel·les i en la resta de capitals comunitàries, s’ha mobilitzat. «Hi ha molta precaució, lògicament», completen fonts de Sanitat, «cal seqüenciar, veure com funcionen les vacunes...».

La mateixa ministra, Carolina Darias, va anunciar divendres la restricció de vols després de conèixer-se la proposta de la Comissió Europea d’aturar el trànsit aeri procedent del sud de l’Àfrica a fi d’aturar l’expansió de la variant per Europa. Però de moment aquest dissabte ja publica al BOE una resolució de la Direcció General de Salut Pública per la qual imposa prova negativa en SARS-CoV-2 a tots els viatgers procedents de països d’alt risc —actualment Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Moçambic, Namíbia, Sud-àfrica i Zimbàbue— realitzada com a màxim 72 hores abans de l’ingrés, amb independència que hagin sigut vacunats o que hagin patit prèviament la malaltia. Poc se sap de la variant B.1.1.529, però la seva potencial transmissibilitat més gran i la seva resistència a les vacunes ha fet que, per ara, els governs busquin un cert blindatge.

Així que, «mentrestant», mentre s’adopten més decisions de manera coordinada amb la UE i amb les comunitats, va continuar Sánchez des de Burgos, cal demanar als ciutadans, primer, «responsabilitat». «Que fem el que hem estat fent durant tot aquest temps de pandèmia: responsabilitat i solidaritat per vacunar-nos, per utilitzar la mascareta i així defensar la nostra pròpia salut i la salut dels nostres compatriotes. Això és el que hem de continuar fent durant tots aquests mesos», va apuntar el president, davant els aplaudiments del ple. No va anticipar més restriccions, la imposició de les quals recau en els executius autonòmics.

«Èxit de la vacunació»

Vacunació i mascareta és la dupla que l’Executiu sempre repeteix cada vegada que se li pregunta si considera necessari implementar noves mesures, com l’extensió del passaport Covid per accedir a locals d’hostaleria i d’oci, cartilla que exigeixen ja algunes comunitats, com Catalunya. El Govern ha esgrimit que la situació a Espanya, encara amb els contagis en imparable ascens, no és comparable a la d’altres països d’Europa, perquè la cobertura de vacunació —amb pauta completa, el 79,2% dels espanyols i el 89,2% de la població diana— és molt més elevada.

El president va treure pit d’aquest 89% d’immunitzats i de com el Govern va complir la seva promesa de tenir el 70% dels ciutadans amb la doble punxada abans del final de l’estiu. L’«èxit de la vacunació», «envejat a tot el món», es deu, va recordar, a la fortalesa i universalitat de l’Estat del benestar, l’esforç dels professionals sanitaris i el «compromís» dels espanyols. «Per a mi no és que sigui un orgull ser president del Govern d’Espanya, és que és un orgull ser espanyol», va reblar. A més, es va mostrar convençut que els nens menors de 12 anys «respondran amb rotunditat a la vacunació».

Sánchez, que va fer míting després del secretari regional i de nou candidat a la Junta de Castella i Lleó, Luis Tudanca, també va posar en relleu la recuperació de la xifra de 20 milions de persones empleades, que no assolia Espanya des d’abans de la crisi financera del 2008. Fruit, va recalcar, de les receptes socialdemòcrates, ja que la prioritat és que la recuperació «arribi a tothom». Si amb la sortida neoliberal aquesta és «lenta, injusta i amb corrupció», amb els socialistes «és més ràpida i justa».

Després de l’aprovació pel Congrés del projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 —ja només queda el pas pel Senat—, amarrats amb l’acord «d’onze partits», el president va incidir que qui aporta assossec a Espanya és el PSOE. «Si alguna cosa queda clara és que Espanya necessita recuperació i que la recuperació necessita estabilitat, i qui dona estabilitat avui a Espanya és el PSOE. ¡L’únic partit!». Sánchez va afirmar que ara la socialdemocràcia és «més reconeixible» que mai, perquè és la que aprova la pujada del salari mínim, posa en marxa l’ingrés mínim vital o fomenta la reindustrialització. La que governa «per a les àmplies majories socials». Fórmules, va seguir, que han inclòs en el seu programa de coalició socialdemòcrates, verds i liberals a Alemanya, amb Olaf Scholz al capdavant.

Davant els acords de l’Executiu amb els agents socials i al Congrés, davant unes dades que indiquen una cobertura vacunal impensable fa un any i una sortida dels ertos consistents, se situa una dreta, va denunciar, que manté que «Espanya està en fallida», que «continua dibuixant un panorama a imatge i semblança seva, trist i sense idees».

Sánchez sol aprofitar algunes de les seves intervencions per avançar la instal·lació de nous organismes en diferents províncies. Ho va fer en el congrés del PSPV a Alacant —Benidorm acollirà la Plataforma Intel·ligent de Destinacions Turístiques— i ho va fer aquest dissabte a Burgos: es crearà a Sòria, a l’antiga seu del Banc d’Espanya, el primer centre nacional de fotografia del país, i a Segòvia, un centre d’innovació i tecnificació d’alt rendiment de Formació Professional. A més, el Consell de Ministres del pròxim dimarts aprovarà 15 milions d’euros, fins al 2028, per al Centre Nacional d’Investigació sobre l’Evolució Humana (CENIEH), impulsat el 2010.

Els nous compromisos de l’Executiu se sumen al Centre de Competències Digitals de Renfe a Miranda de Burgos, el Centre de Processament de Dades de la Seguretat Social a Sòria i a la rehabilitació de la caserna militar de Montelarreina (Zamora). «Som un Govern que compleix», va presumir. L’objectiu de la descentralització d’institucions és que l’Estat s’«acosti al ciutadà», va dir. Representa «solidaritat, compartir progrés, recursos i la presència de l’Estat en el conjunt del país», va ampliar.

Notícies relacionades

El 14è Congrés del PSOE de Castella i Lleó se celebra aquest cap de setmana enmig d’un ambient preelectoral clar. El president de la comunitat, el popular Alfonso Fernández Mañueco, no ha confirmat cap avenç, però és una possibilitat que sobrevola, més ara que es troba més assetjat pel cas Primàries. «Aquest equip et portarà a ser president de Castella i Lleó», va assegurar Sánchez, qui va vaticinar que quan es convoquin nous comicis, el secretari regional, Luis Tudanca, tornarà a guanyar i tindrà una majoria «més rotunda» que farà que el canvi «sigui imparable» i «ningú el pugui bloquejar». Tudanca va vèncer el 2019, però no va poder dirigir la comunitat, feu històric del PP, per l’aliança de Mañueco amb Cs, que en aquest temps ha patit alts i baixos. Tot apunta, no obstant, que el president autonòmic podrà revalidar mandat.

«Tornarem a guanyar i governarem», va pronosticar el baró regional, que es va reivindicar com a alternativa neta davant els conservadors: «En les nostres primàries s’expressa la democràcia i en les del PP s’expressa la corrupció». Era la seva referència al cas Primàries, pel qual el jutjat d’instrucció número 2 de Salamanca ha imputat el PP de Salamanca; el seu líder provincial, Javier Iglesias, i la seva gerent, Isabel Sánchez, per un presumpte delicte de finançament il·legal del PP al no acreditar l’origen d’una sèrie de donacions anònimes, prohibides per la llei. La interlocutòria també sembra dubtes sobre el cens electoral de les primàries que van consagrar l’avui president de Castella i Lleó, Mañueco.