Bateria de mesures al Congrés

Ofensiva de Ciutadans per fer obligatori el debat sobre l’estat de la nació

Ni Cs ni Podem han arribat a participar-ne en un i els que llavors eren els seus líders ja estan fora de la política

Ofensiva de Ciutadans per fer obligatori el debat sobre l’estat de la nació
3
Es llegeix en minuts

Si el Govern no es decideix abans, al febrer farà set anys que no se celebra un debat sobre l’estat de la nació. El món polític ha fet un gir difícil de resumir des de febrer de 2015, quan va tenir lloc l’últim. Ni Podem ni Ciutadans han arribat a participar-ne encara en un i els líders que tenien llavors, Pablo Iglesias i Albert Rivera, ja estan fora de la política. Vox tampoc estava en les institucions (avui és la tercera força nacional) ni s’havia produït el referèndum il·legal a Catalunya amb totes les seves conseqüències (aplicació del 155, sentència i condemna del Tribunal Suprem als dirigents independentistes i recentment els indults). Ni s’ha celebrat des de la moció de censura, la repetició electoral, el primer govern de coalició o el canvi d’agenda que s'està produint amb temes com la despoblació, el canvi climàtic i la salut mental al centre.

Fa mesos que l’oposició exigeix a Pedro Sánchez que el convoqui d’una vegada, especialment després dels durs mesos de la pandèmia. Però el president no ha donat signes de voler fer-ho. En aquest context, Ciutadans impulsarà una proposició de llei per reformar el reglament del Congrés dels Diputats i fer obligatòria la seva celebració. La iniciativa del partit que avui lidera Inés Arrimadas, a la qual EL PERIÓDICO ha tingut accés, no s’havia plantejat abans i implica incorporar un nou títol XIV que reguli el debat. La redacció va a càrrec del diputat i principal actiu en matèria jurídica del partit, Edmundo Bal.

El debat sobre l’estat de la nació tampoc té reconeixement constitucional, tot i que des que es va començar a celebrar el 1983 ha tingut lloc amb certa disciplina fins aquests anys recents. «Desapareguts ja els obstacles que es podrien objectar a la seva celebració i atesa la seva configuració actual, que exigeix una comunicació inicial del Govern al Congrés, resulta necessari regular aquesta figura per fer obligatòria la seva celebració», diu l’exposició de motius de la iniciativa taronja, que també insisteix que la doctrina constitucionalista sí que l’ha conceptuat com «un autèntic costum constitucional», que ha admès com a «innegable la convicció de l’obligatorietat» de celebrar-la.

El partit d’Arrimadas posa l’accent en «la resistència de l’Executiu a sotmetre’s al control polític de la Cambra baixa» i aposta per incorporar un terme mitjà entre les dues postures que existeixen: la regulació estricta i codificada per al debat, com ha passat en la majoria dels parlaments autonòmics i europeus (cada any també se celebra el debat sobre l’estat de la Unió) i una altra de més flexible que defensa la suficiència de la mera pràctica parlamentària (a través de la Mesa i la junta de portaveus) i que ofereix la possibilitat de ser flexibles per configurar el desenvolupament del debat.

Per això la seva iniciativa consagra l’obligatorietat de celebrar el debat anualment, «i com a regla general, en el primer ple corresponent al primer període ordinari de sessions, que se celebra de setembre a desembre». Un segon apartat recollirà l’excepció que en aquell mateix any natural s’haguessin celebrat eleccions generals o s’hagués produït la investidura del president del Govern. En aquest cas, «el debat es podrà celebrar en qualsevol data dins del primer període ordinari de sessions». 

La resta de propostes

A la proposta de reforma del reglament l’acompanyen altres iniciatives que formen part de l’ofensiva parlamentària que començarà aquesta setmana. El grup taronja també registrarà una proposició no de llei per al seu debat en ple. L’última instància a la celebració d’aquest debat la va plantejar Podem el gener de 2018, quan encara governava Mariano Rajoy, i Ciutadans la va recolzar. La formació d’Arrimadas pretén retratar totes les forces polítiques, especialment aquelles que sempre han defensat la urgència de celebrar el debat i que avui formen part del Govern o en són els seus socis habituals.

Notícies relacionades

D’altra banda, com ha pogut saber aquest diari, Ciutadans també està en contacte amb altres grups parlamentaris (com el grup mixt, on hi ha els diputats d’UPN) per elevar una sol·licitud formal a la Mesa del Congrés demanant que se celebri el debat al més aviat possible.

En realitat, la formació taronja sap que serà difícil que prosperi perquè el debat sobre l’estat de la nació l’ha d’impulsar el Govern comunicant-lo abans al Congrés. Però els grups no tenen legitimació per exigir-lo. Malgrat això, dirigents del grup no descarten fer-ho com una altra mesura de pressió per insistir en la necessitat que se celebri al més aviat possible.