Encaix dins del marc europeu

El Govern es mobilitza per intentar salvar amb ERC la llei audiovisual i els Pressupostos

  • Govern, partit i Grup Socialista es reuneix telemàticament a les 18 hores amb els republicans per buscar una sortida que permeti sortir de la crisi

  • Calviño es mostra oberta a negociar, però adverteix que no es pot contradir la directiva. Asens s’uneix a ERC: «Estem més a prop del no»

El Govern es mobilitza per intentar salvar amb ERC la llei audiovisual i els Pressupostos

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern intenta buscar una sortida per a la llei audiovisual que satisfaci Esquerra Republicana i que alhora li permeti salvar el tràmit dels Pressupostos Generals de l’Estat al Senat. Ja la nit de dimarts, al finalitzar el ple i després de les explosives declaracions del portaveu independentista a Madrid, Gabriel Rufián, es van produir els primers contactes, però el moment clau que servirà per intentar desembussar el xoc arriba avui, sobre les sis de la tarda. A aquella hora hi ha convocada una reunió telemàtica entre socialistes i republicans, amb vista a trobar aquest camí intermedi i reconduir les relacions entre l’Executiu i un soci clau de legislatura.

A la cita participaran, pel PSOE, els ministres de la Presidència i d’Hisenda, Félix Bolaños i María Jesús Montero; la vice secretària general del partit, Adriana Lastra, i el portaveu parlamentari, Héctor Gómez. I pels republicans, a més de Rufián, la portaveu de la formació, Marta Vilalta, i el president del grup al Parlament, Josep Maria Jové. La crisi ha agafat el president del Govern, Pedro Sánchez, de viatge oficial a Egipte, on va volar dimarts a la nit. La seva visita, no obstant, acaba aquest dimecres.

El punt de col·lisió és la protecció de les llengües cooficials a la llei audiovisual. ERC va aconseguir que el projecte, que ahir dimarts va aprovar el Consell de Ministres per a la seva remissió a les Corts, inclogués l’exigència a les plataformes de televisió de la demanda que el 6% de la seva producció sigui en català, eusquera o gallec. Però fonts del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, que dirigeix Nadia Calviño, van confirmar després de la reunió del Gabinet que aquest percentatge no afecta operadores que no tenen la seva seu a Espanya, com Netflix, HBO Max o Amazon Prime Video, i va advertir que no és possible imposar-l’hi perquè la directiva europea ho impedeix.

ERC, no obstant, discrepa. Considera que el marc europeu sí que obre aquesta porta i, en qualsevol cas, exigeix que la quota sí que s’apliqui als gegants audiovisuals. «Tocar els nassos a ERC amb això és un mal negoci», perquè «la llengua és sagrada», va concloure Rufián. El portaveu va advertir que si no es reencarrilava aquesta qüestió, «tots els escenaris quedaven oberts al Senat», on es tramiten ara els Pressupostos del 2022. Els independentistes tenen al seu abast presentar una proposta de veto –el termini conclou divendres 3 de desembre a les 12 hores–, tot i que no és senzill que prosperi. Per això el Govern està apressat a reconduir la crisi amb ERC al més aviat possible. En les pròximes hores.

«No es poden barrejar»

Aquest dimecres, Calviño va insistir que l’Executiu està «molt obert» a negociar la llei audiovisual amb els grups parlamentaris, però la norma «no pot contradir la normativa europea». Aquesta és l’obsessió d’Economia i el repte que tenen ara els socialistes: intentar encaixar una via intermèdia sense que vulneri la directiva comunitària de comunicació audiovisual del 2018, que al seu article 13 diu el següent: «Els estats membres vetllaran perquè els prestadors de serveis de comunicació audiovisual a petició subjectes a la seva jurisdicció disposin d’un percentatge d’almenys el 30% d’obres europees als seus catàlegs i garanteixin la prominència de les esmentades obres». Una lectura literal d’aquest precepte empararia l’argumentació del Govern, si bé ERC argüeix que la legislació europea protegeix la «diversitat cultural i lingüística» al llarg de tot el text.

Calviño va afirmar que «no es poden barrejar» els Pressupostos amb cap altra llei, així que cal «centrar-se en l’important». Aquest és l’objectiu de la Moncloa, que no es contaminin dos processos legislatius diferents: la culminació del recorregut dels comptes del 2022, molt pròxim al seu acabament, amb la llei audiovisual, que ni tan sols ha sigut qualificada per la Mesa del Congrés encara.

«Saben que complim»

Els socialistes van intentar llançar un missatge de tranquil·litat. Lastra, als passadissos del Congrés, va assegurar que no creu que hi hagi més problemes amb ERC i que es continuarà parlant amb ells: «Saben que complim els nostres acords i aquesta vegada també serà així».

Notícies relacionades

Però al conflicte amb els independentistes se suma la incomoditat dels morats. O d’una part d’ells. El president d’Unides Podem a la Cambra baixa, Jaume Asens, va asseverar que el seu grup està «més a prop del no que del sí» al projecte de llei. Va censurar els socialistes per no haver negociat el text amb ells. Els morats «no han participat en la redacció d’aquesta llei». «El PSOE ha decidit negociar amb ERC, que és un partit de l’oposició, però encara no ha negociat amb el seu soci de govern», va seguir Asens, que va recordar que el seu grup ha presentat propostes que «van més enllà de les llengües cooficials» i que encara no han rebut resposta.

A la Moncloa, mentrestant, s’aferraven a les paraules més conciliadores de la líder de l’espai d’Unides Podem, Yolanda Díaz. «Des de la Vicepresidència segona estic segura que assolirem un acord perquè aquesta llei tiri endavant [...]. Deixem treballar a tothom perquè aquesta llei, que és important, insisteixo, tiri endavant», va apaivagar la titular de Treball i Economia Social.