Investigació
El Govern de Rajoy va demanar a Villarejo informació per perjudicar Sánchez i altres càrrecs socialistes
Francisco Martínez va reclamar dades al llavors policia sobre els negocis del sogre del president
El Ministeri de l’Interior a càrrec de Jorge Fernández Díaz, ministre del Govern de Mariano Rajoy, va reclamar informació al comissari José Manuel Villarejo sobre alguns dels seus adversaris polítics en el PSOE, entre els quals, l’actual president del Govern, Pedro Sánchez, com reflecteixen les agendes de l’expolicia a què ha tingut accés ‘El Periódico de España’. Les peticions van ser realitzades, segons aquests apunts, per Francisco Martínez en dos anys diferents, 2013 i 2015, quan ja era secretari d’Estat de Seguretat.
La informació requerida per Martínez a l’avui principal investigat en la macrocasusa Tàndem es referia en primer lloc als llavors exministres socialistes d’Indústria i Foment Miguel Sebastián i José Blanco, coincidint en el cas d’aquest últim amb la causa oberta contra ell al Tribunal Suprem per l’anomenat cas Campió, que va ser arxivat el juliol del 2013. Quant a Pedro Sánchez, apareix citat a l’agenda de Villarejo del 2015, tres mesos abans de les eleccions del desembre, per unes dades que el secretari d’Estat li reclamava en relació amb negocis regentats pel sogre de l’avui president del Govern.
Fernández Díaz compareix aquest dijous en la Comissió d’Investigació sobre el cas Kitchen al Congrés dels Diputats, on s’enfrontarà a les preguntes que li faran els diputats per la seva condició d’investigat pel jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, que el considera el principal responsable polític de la trama parapolicial pagada presumptament amb fons reservats per aconseguir documentació comprometedora contra el partit que gestionava el seu extresorer Luis Bárcenas.
Pel que semblen revelar les agendes del comissari sobre la seva activitat al capdavant del departament de l’Interior, es dedueix un presumpte ús espuri dels recursos policials per afavorir interessos polítics del partit al Govern que va anar més enllà de l’espionatge a l’extresorer, que és l’únic afer concret pel qual Fernández Díaz ha sigut imputat de moment a l’Audiència Nacional.
«Les dades de P.S, li he donat llargues»
Així, en els apunts realitzats pel comissari el 16 de setembre del 2015, quan Francisco Martínez –‘Chisco’ a les agendes– ja era secretari d’Estat, apareix una anotació en què Villarejo reflecteix que aquest li va trucar per demanar-li «les dades de P.S. sobre els negocis del seu sogre, i hi afegeix: «Li he donat llargues». Uns dies més tard, el 23 de setembre, Villarejo torna a apuntar no obstant que ha parlat d’aquest assumpte amb ‘Chisco’.
Aquest diari s’ha posat en contacte amb Martínez, que ha declinat valorar públicament aquest tema. En tot cas, unes setmanes després de produir-se aquests contactes entre Martínez i el comissari investigat per l’Audiència Nacional, ‘Vozpópuli’ va publicar una informació sobre la naturalesa d’aquests negocis.
Sebastián Blanco
Uns anys abans, el 27 de desembre del 2012 apareix un apunt referit a la conversa de Villarejo amb un tal «Itur», que aquest diari no ha identificat, i seguidament el policia hi apunta «personar-nos al Suprem (cas Campió)».
L’afer estava sent instruït en aquell moment a l’alt tribunal, i de fet tan sols una setmana abans, el 20 de desembre, la defensa de l’exministre i llavors diputat havia sol·licitat l’arxivament de les actuacions per entendre que la instrucció havia acreditat la innocència del seu client i la inexistència d’indicis dels delictes de suborn i tràfic d’influències que inicialment se li atribuïen per influir en la concessió d’una llicència per a un empresari amic.
La intervenció de Martínez és del 2 febrer del 2013, un mes després de ser nomenat secretari d’Estat i després d’haver sigut durant diversos anys cap de gabinet del ministre Fernández Díaz. Aquell dia Villarejo va apuntar en relació amb ‘Chisco’: «Miguel Sebastián i Pepiño Blanco (info del CNI)» segons la documentació en poder d’‘El Periódico de España’.
En aquells mesos el focus mediàtic se situava en el cas Campió al Tribunal Suprem, que no va ser arxivat fins un any i mig més tard, el 18 de juliol del 2013, per ordre de la Sala Penal d’aquest òrgan, que va actuar en contra del criteri de l’instructor de la causa, José Ramón Soriano. Aquest magistrat havia proposat formalment al Congrés dels Diputats que es tramités un suplicatori contra el diputat socialista Blanco per jutjar-lo per un delicte de tràfic d’influències.
L’instructor considerava que l’exministre socialista «va intervenir notòriament», si bé a través de tercers, per arribar a l’alcalde de Sant Boi de Llobregat (Barcelona) amb la finalitat que mirés d’atorgar una llicència per a la reforma d’una nau a l’empresa Azkar, el vicepresident de la qual era el seu «amic personal» José Antonio Orozco, «sense necessitat de portar a terme alteracions en el projecte» que aquest li havia presentat «per evitar-li desemborsar importants quantitats». La Sala va estimar, no obstant, que «la causalitat entre la gestió de l’entrevista i la modificació» que es va obrar després als informes municipals per a la concessió de la llicència no tenia suport probatori, per això va exonerar l’exministre.
Sebastián i el BBVA
Pel que fa a Miguel Sebastián, es dona la circumstància que ha sigut testimoni contra el comissari jubilat en relació amb una altra de les peces de la causa, la que investiga la presumpta contractació de Villarejo per part del BBVA per frustrar el desembarcament de Sacyr al banc, anomenat ‘Projecte Trampa’.
Notícies relacionadesEn la seva declaració davant el jutge del cas Tàndem el 26 d’abril, Sebastián va denunciar haver patit «una pallissa mediàtica continuada» que va afectar tant la seva carrera professional com la seva vida personal.
Durant aquesta declaració es va referir a si mateix com «el primer cas d’‘outing’ de la història d’Espanya». Es referia a una conversa del maig del 2005 entre Villarejo i el seu presumpte col·laborador i també policia Enrique García Castaño, revelada per ‘Vozpópuli’, en què s’al·ludeix a l’espionatge que va patir l’exministre en relació amb la seva condició sexual, a fi de frenar laquesta operació empresarial.
- Informe de la Fundació BBVA La productivitat registra l’alça més gran des del tercer trimestre del 2022
- Les novetats de la reforma
- Política tributària El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
- El mercat laboral Díaz dona per esgotada amb la patronal la negociació de la reducció de jornada
- Els HRC Awards reconeixen el doctor Manel del Castillo