La inversió de grans companyies, clau

El Govern central busca amb ERC «un equilibri» per desencallar la llei audiovisual

Podem proposa que les plataformes internacionals estiguin obligades a invertir en producció de llengües cooficials

El Govern central busca amb ERC «un equilibri» per desencallar la llei audiovisual

EFE / JAVIER LIZÓN

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha assegurat aquest dijous que el Govern central continua dialogant amb ERC per buscar un «equilibri» en la llei audiovisual, després del malestar que ha generat en els seus socis parlamentaris. Això sí, ha deixat clar que «la part fonamental de la llei» és que sigui capaç d’«atraure inversions» i generar «atractius per a la indústria i les grans companyies», per convertir Espanya en un «‘hub’ de producció audiovisual a tot el món».

Així ho ha assegurat en una entrevista a Antena 3, al ser preguntat per l’amenaça dels republicans de no donar suport a la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2022 després de conèixer-se que el projecte de la llei audiovisual aprovat pel Govern no inclou quotes de producció en llengües cooficials a les grans plataformes internacionals com van demanar els republicans a canvi del seu suport als comptes públics.

«Buscarem un equilibri, però sobre la premissa fonamental que volem que Espanya sigui un centre mundial de producció audiovisual, i per a això hem de ser atractius per a la indústria i les grans companyies», ha argumentat el que és el principal negociador del Govern espanyol.

Això sí, el ministre ha garantit que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2022 «tiraran endavant amb tota seguretat» malgrat aquesta amenaça d’ERC i que, a més, milloraran aquesta llei audiovisual en la tramitació parlamentària.

«Bona fe» i no trampes

«És clar que dialogarem», ha assegurat Bolaños en relació amb aquesta llei i després de defensar que el Govern central ha actuat «de bona fe», malgrat les acusacions d’ERC d’haver introduït «trampes» en el projecte de llei aprovat en el Consell de Ministres dimarts passat.

El que ha passat, segons el seu parer, és que «hi ha hagut diferents visions sobre un text». «Però l’important no és la lletra petita ni els detalls. El que volem amb la llei audiovisual és adaptar el marc al 2021, que Espanya sigui un ‘hub’ de producció audiovisual a tot el món. Per a això hem de tenir capacitat d’atraure inversió. Aquesta és la part fonamental de la llei», ha assegurat.

No obstant, Bolaños no ha aclarit com es resoldrà aquesta discrepància amb ERC. «Estem treballant amb diferents escenaris, diferents mesures que garanteixin que Espanya pot ser un centre de producció audiovisual i també que estiguem compromesos amb les llengües cooficials. Allà el Govern central recolza que tinguem un règim que faciliti la producció en llengües cooficials», ha garantit.

La proposta de Podem

El president del grup parlamentari d’Unides Podem, Jaume Asens, ha assenyalat com a solució a l’enfrontament entre ERC i el Govern espanyol per la Llei Audiovisual que el percentatge de plataformes com Netflix d’inversió en producció local en llengua oficial o cooficial no sigui optativa, sinó obligatòria. «França obliga a invertir un 20% dels seus ingressos a les produccions locals. Si França ho fa, nosaltres també podem apujar aquesta quota a les plataformes internacionals i deixar clar que no només afectarà les llengües oficials, sinó també les cooficials», ha detallat en una entrevista a Onda Cero.

Es tracta d’un matís perquè, segons ha explicat, l’article 13 de la directiva recull que aquest percentatge d’inversió sigui en «la llengua de l’Estat o de les comunitats autònomes» i que «si aquesta ‘o’ es canvia per una ‘i’» aquesta és «part de la solució».

Notícies relacionades

«L’article 13 en el seu apartat número 1 diu que les quotes només s’apliquen a les plataformes estatals, però té un apartat 2 per a les plataformes que tenen seu fora del territori però que operen al territori d’un país europeu. Aquesta és la porta d’entrada que permet a la directiva exigir que els estats puguin imposar obligacions a les plataformes que operen als seus territoris», ha assegurat el parlamentari de Podem.

Asens ha assenyalat que això és el que passa en l’avantprojecte «quan s’obliga les plataformes que tenen la seu fora d’Espanya a invertir un 5% dels seus ingressos obtinguts a Espanya al finançament de la producció local» i, sobre l’exigència d’ERC al Govern central, ha assenyalat que tots dos tenen part de raó.