Política i pandèmia

La ideologia dels no vacunats: ¿d’esquerres o de dretes?

  • El CIS dibuixa un perfil que crida molt l’atenció del 4,8% d’espanyols que afirma que no pensen immunitzar-se contra la Covid

La vacuna aumenta casi 700 veces los anticuerpos de quienes han pasado la Covid-19

La vacuna aumenta casi 700 veces los anticuerpos de quienes han pasado la Covid-19

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Uns quatre milions d’espanyols no han rebut cap dosi de la vacuna contra la Covid-19. Catalunya és l’autonomia amb més número de no immunitzats, amb unes 857.000 persones, seguida de la Comunitat de Madrid i Andalusia, segons les dades del Ministeri de Sanitat. L’últim baròmetre del CIS servia per respondre a la pregunta de per què aquest percentatge de la població no ha volgut seguir les recomanacions sanitàries i, de passada, feia un perfil demogràfic i ideològic dels no vacunats. ¿Hi ha raons polítiques per oposar-se a la punxada? ¿Han calat les tesis negacionistes a Espanya? ¿L’electorat de dretes és més refractari a la immunització perquè el Govern és d’esquerres? Vegem-les.

Pocs però molt en contra

En primer lloc, una de freda i una de calenta. Només un 4,8% dels 3.779 entrevistats pel CIS afirmen que no s’han vacunat, però és que el 57,8% d’ells afegeixen que no tenen cap intenció de fer-ho, cosa que, sobre el conjunt de la població, representaria un 3% dels espanyols. El 26% d’aquests no vacunats, en canvi, afirma que sí que està disposat a rebre la seva dosi «quan li arribi el torn», una cosa que, en realitat, ja ha passat, perquè tots els enquestats són majors d’edat. La dada més positiva és que el 94,9% dels sondejats asseguren que ja estan immunitzats.

¿Per què no et vacunes?

Un de cada quatre espanyols que no vol punxar-se (28,3%) addueix que no es fien de les vacunes que hi ha al mercat. El segon argument més esgrimit és la por dels efectes secundaris (17,1%), seguida de la desconfiança en l’eficàcia de les dosis (10,1%) i la falta de garanties en vista dels pocs assajos i anàlisis efectuats (9%). L’11,2% pretexten «altres raons» que no concreten, mentre que un ínfim 1,9% confessen el seu negacionisme sobre la Covid-19.

Més ‘rebels’ a la dreta

A l’ubicar els no vacunats en una escala ideològica d’1 al 10, sent 1 l’extrema esquerra i 10 l’extrema dreta, trobem més ‘rebels’ a la dreta que a l’esquerra. Tres de cada 10 no immunitzats (31,3%) se situen entre el 7 i el 10, és a dir, es declaren de dretes. Els que es confessen d’esquerres (de l’1 al 4) representen el 13,4%, mentre que un 8,9% se situen en el centre (5 o 6). No obstant, dos de cada 10 no vacunats eviten ubicar-se ideològicament al ser preguntats al respecte. Aquesta distribució ideològica es reprodueix entre els qui rebutgen rebre les punxades fins i tot quan els arribi el torn. I crida l’atenció la dada que els negacionistes del coronavirus s’autoubiquen en algun dels dos extrems ideològics, en la ultraesquerra o en la ultradreta.

Votants de Vox

En correspondència amb les dades anteriors, el calador de votants on hi ha més percentatge de no vacunats és en el de Vox, l’únic partit amb un percentatge per sobre de la cota nacional (4,8%). Un de cada 10 espanyols que van votar els ultradretans en les últimes eleccions generals (10,5%) asseguren no haver-se immunitzat, i d’ells, tres de cada quatre (72,3%) afegeixen que tampoc pensen fer-ho quan els arribi el torn. En comparació, només no s’ha vacunat el 4,3% de votants d’Unides Podem; el 4% d’electors del PP; el 2,8% d’afins a Ciutadans; i el 2,1% de simpatitzants del PSOE. També per sobre de la mitjana nacional, un 9,5% dels abstencionistes declaren no haver rebut cap punxada. Les dades de la resta de formacions no són representatives al tenir mostres de menys de 100 persones.

Perfil molt transversal

Segons el Ministeri de Sanitat, hi ha més percentatge de no vacunats entre els joves perquè la cobertura és menor en el grup d’edat de 20 a 49 anys. El CIS reafirma aquesta realitat al reflectir que dos de cada 10 espanyols que no han rebut cap dosi tenen entre 18 i 44 anys. Fora d’això, el perfil del no vacunat és molt heterogeni: són presents per igual en zones rurals i urbanes, i no hi ha grans diferències entre homes i dones, ni entre els qui s’identifiquen com a classe alta i classe baixa. Quant a la formació, en contra del que podria semblar, les persones sense estudis són les que es vacunen més i a l’FP on hi ha més ‘rebels’.