INVESTIGACIÓ

La sentència sobre la immunitat de Joan Carles I al gener, per Ernesto Ekaizer

La sentència sobre la immunitat de Joan Carles I al gener, per Ernesto Ekaizer
4
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

El jutge Matthew Nicklin va declarar aquest dimarts a Londres l’equivalent del ‘vist per a sentència’ en relació amb la immunitat absoluta de Joan Carles I davant la demanda civil de la seva examant Corinna zu Sayn-Wittgenstein després d’escoltar durant dues audiències els arguments creuats de les dues parts. 

Fonts jurídiques consultades assenyalen que tenint en compte el coneixement adquirit pel jutge durant aquests mesos d’estudi dels arguments per escrit, exposats en lavista oral d’aquest dilluns i dimarts, s’espera una resolució el mes de gener.  

Tot i que semblaria a primera vista que l’opció es redueix a admetre o denegar la immunitat, cosa que determinarà que la demanda segueixi el seu curs, s’instrueixi i acabi en judici, o no, existirien altres alternatives.  

Una d’aquestes és reconèixer a Joan Carles l la immunitat sobirana i de jurisdicció fins a la seva abdicació el juny del 2014 per haver sigut cap d’Estat (el que es coneix com a immunitat ‘ratione personae’) i denegar-l’hi des d’aquesta data per haver perdut aquesta condició.  

 En aquesta última opció quedaria encara dilucidar si conservaria la immunitat per actes anteriors a la seva abdicació si es consideren actes en exercici de la seva funció oficial (o ‘immunitat ratione materiae’.) En aquesta última circumstància la demanda podria seguir endavant, tot i que caldria eliminar algunes de les seves acusacions. 

   

Membre de la família reial

 L’advocat de Joan Carles I, Daniel Bethlehem, destacat pel bufet Clifford Chance, ha afirmat que a part de la seva immunitat de cap d’Estat,  «Sa Majestat [el rei emèrit] és immune davant la jurisdicció dels tribunals anglesos respecte de la seva conducta posterior al 19 de juny del 2014 [abdicació] perquè és membre de la família del Rei [Felip VI] ja que forma part de la seva casa i/o un sobirà». 

 En el debat amb el seu contrincant, l’advocat James Lewis, l’advocat de Joan Carles I apel·la, en el seu argumentari, a l’Oxford English Dictionary, segons el qual ‘household’ (casa, família) són «els habitants d’una casa considerada col·lectivament, que viuen junts com una unitat, que tenen un vincle particular, fins i tot si estan temporalment separats». Assenyala el lletrat que la «dependència» ha de ser presa en termes socials i no estrictament financers, perquè un parent pot ser «dependent» mentre té un ingrés privat. 

 Segons Bethlehem «és evident que Sa Majestat és un membre de la família del Rei Felip VI que forma part de casa seva i, per tant, té el dret a la immunitat, és un membre de la reduïda família reial, que actualment està integrada pel Rei Felip VI, la Reina Leticia [sic] i les seves dues germanes... L’Estat espanyol paga les seves despeses de seguretat fins al present... té dret a utilitzar el títol de Rei, que se li dirigeixin com Sa Majestat i a rebre honors militars».  

La defensa de Joan Carles I treballa, doncs, amb la idea de mostrar que el seu client és part de la institució Casa de Sa Majestat el Rei, equivalent, per exemple a la Royal Households of the United Kingdom. 

Però el jutge Nicklin ja ha expressat dilluns que seria d’agrair que Espanya expliqui l’estatus de Joan Carles I al tribunal

 ¿Es donaran per al·ludits els Ministeris de Justícia i d’Afers Exteriors del govern de Pedro Sánchez? 

 James Lewis, ja en el seu escrit, advertia l’intent d’al·ludir amb la utilització de la paraula ‘household’ a la institució monàrquica anglesa. 

Felip VI, distanciat

  «En qualsevol cas, la llei i la pràctica espanyola no donen suport a Joan Carles I. Tot i que és membre de la família del Rei Felip i té el títol de Rei Emèrit, el demandat, des del punt de vista legal, ha perdut el seu benefici d’inviolabilitat i s’ha retirat de la vida pública... Significativament, el Rei Felip VI s’ha distanciat públicament de Joan Carles I, que ha deixat de percebre la seva assignació», assenyala Lewis. «Fins i tot segons els seus propis arguments no compleixen el seu propi test: Joan Carles és independent des del punt de vista financer, no viu amb el Rei Felip VI...». 

Mira per on, Joan Carles I segueix des d’Abu Dhabi pels seus advocats tots els arguments, que estan a la seva disposició des de fa mesos. I ahir, després de la primera audiència, ha filtrat que vol tornar a Espanya.  

 És més; ha precisat que vol viure al Palau de la Zarzuela i recuperar la seva assignació de gairebé 200.000 euros anuals, que ara la Casa de Sa Majestat el Rei ha reassignat per a altres conceptes. 

Notícies relacionades

  En certa manera, Joan Carles I ha donat per bones, amb aquestes filtracions, les afirmacions de James Lewis i els seus col·legues en les audiències de dilluns i dimarts, en el sentit que no forma part de la Casa de Sa Majestat el Rei per més que els seus advocats intentin utilitzar l’esmentat argument per justificar l’argument de la immunitat posterior a la seva abdicació, en la seva qualitat de «sobirà». Segons Lewis, precisament, «sobirà» no n’hi ha més que un: Felip VI.