Al Senat

ERC presenta esmenes parcials als Pressupostos al no tancar-se encara l’acord sobre la llei audiovisual

Registra les seves 16 esmenes a la Cambra alta: no veu compromisos «més explícits» del PSOE i adverteix que el seu recolzament «no està garantit»

Les dues parts jutgen que hi ha marge de negociació: ERC podrà retirar les seves iniciatives fins al ple del Senat del 21 de desembre

ERC presenta enmiendas a los Presupuestos en el Senado por la falta de acuerdo en la Ley Audiovisual

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’acord del Govern amb ERC sobre la redacció de la llei audiovisual, sobre com forçar les plataformes estrangeres a oferir al seu catàleg una quota d’obres en llengües cooficials, continua sense tancar-se. Està pròxim, però no està fet. I com que no estava segellat aquesta tarda, els republicans van registrar les seves esmenes parcials als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 al Senat. Era la conclusió lògica: si no hi havia pacte, ERC havia de moure fitxa abans que es tanqués el termini donat per la Cambra alta. No obstant, encara té per davant dues setmanes per retirar-les en cas que qualli l’entesa, com les dues parts esperen. És a dir, que hi ha marge de negociació encara.

Els independentistes ja van fer el gest més simbòlic la setmana passada: divendres va concloure a les dues del migdia el temps per presentar els vetos generals i parcials als comptes de l’Estat, que el ple del Senat va començar a discutir precisament aquest dijous. Al no registrar veto i no donar suport a cap dels cinc firmats pel PP, JxCat, Vox, Ciutadans i Coalició Canària. Aleshores, el Govern, el PSOE i ERC s’havien reunit i havien acordat avançar en trobades tècniques i polítiques, a fi d’obligar també els gegants audiovisuals estrangers que no estan establerts a Espanya (Netflix, HBO Max o Amazon Prime Video) a assumir un percentatge per a obres en català, gallec o eusquera. La següent fita temporal es complia aquest dijous a les 18.00 hores. L’Executiu confiava a poder tancar l’acord aleshores, però no va ser possible, així que els republicans van registrar a la Cambra alta les seves 16 esmenes per pressionar els socialistes, a qui va demanar «compromisos més explícits» i a qui va recordar que el seu recolzament als Pressupostos de l’Estat «no està garantit».

«La nostra intenció és que el Govern doni resposta a les demandes d’Esquerra Republicana per garantir drets als catalans, així com protegir les llengües minoritàries, i fins ara no ha sigut així», va lamentar en un comunicat la portaveu de la formació al Senat, Mirella Cortés. «Per això», per aquesta falta d’acord en la llei audiovisual, seguia la nota, els republicans van presentar «una sèrie d’esmenes territorials que afectarien inversions al Bages, el delta de l’Ebre, el Maresme, el Tarragonès o Lleida, entre d’altres, així com una una clàusula de compliment de les inversions previstes i la incorporació d’un fons Covid de 13.000 milions d’euros».

L’Executiu es va comprometre a aprovar la llei audiovisual només amb ERC, però aquesta adverteix que no recolzarà una norma que «no doni una bona resposta a l’actual situació de marginació del català a les plataformes audiovisuals». «Encara hi ha, doncs, marge de negociació tant en la tramitació d’aquesta llei com en el marc dels Pressupostos Generals de l’Estat al Senat», assenyalen els independentistes. És cert, hi ha temps: una vegada el projecte de llei superi els vetos generals i les seccions aquest divendres, el text es discutirà la setmana vinent en ponència i comissió, i en ple a partir del dimarts 21 de desembre. ERC podria retirar les seves esmenes parcials en la mateixa sessió plenària. «Quan el PSOE es mogui, nosaltres ens mourem», aclarien fonts del grup separatista al Senat. L’objectiu és clar, en paraules de Cortés: que la llei audiovisual «blindi la llengua catalana a totes les plataformes digitals», i no només s’apliqui per a les operadores espanyoles (Movistar+, Atresplayer Premium, Mitele, Filmin o FlixOlé).

ERC, doncs, manté la pressió i deixa el seu recolzament als Pressupostos en l’aire. A més, introdueix en el Senat una esmena rellevant: que s’incorpori un fons Covid de 13.000 milions d’euros, una cosa a la qual no està disposada Hisenda. De fet, aquest mateix dijous la ministra María Jesús Montero va tornar a advertir a l’hemicicle que l’esmena impulsada per JxCat i que va aprovar el Congrés, la creació d’un fons per a les comunitats autònomes per combatre les conseqüències del coronavirus, de 9.362 milions, és inexecutable. Aquella iniciativa, com van reconèixer els lletrats de la Cambra baixa, estava mal formulada tècnicament, ja que no hi havia en el projecte de llei la partida que es donava de baixa i no casava l’import que s’esborrava (7.005 milions) i el que s’incorporava (aquests 9.362 milions).

Notícies relacionades

Montero, a l’acabar aquest dijous la seva defensa dels Pressupostos al Senat, va admetre que no està tancat l’acord amb els republicans. «Estem d’acord en el bàsic», va dir, però ja només falta trobar l’encaix jurídic que respecti la legalitat vigent. A l’hemicicle, la senadora Cortés va assegurar que en el seu grup tenen «voluntat d’entesa», però la negociació no està tancada, per la qual cosa estaven forçats a presentar esmenes parcials.

La maniobra d’ERC pot frustrar la pretensió de l’Executiu que els comptes de l’Estat sortissin del Senat sense modificacions i d’allà, directament, al BOE. No només pel desacord que persisteix en la llei audiovisual.