Comissió d’investigació en el Congrés

Rajoy nega la caixa b, la ‘kitchen’ i tota relació amb Villarejo

  • L’expresident rebutja qualsevol coneixement de l’operació il·legal per robar a Bárcenas informació comprometedora per al PP

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Si no em creuen, no sé per a què em porten vostès aquí», es va lamentar Mariano Rajoy quan ja portava més d’hora i mitja de preguntes. L’excap de l’Executiu va comparèixer aquest dilluns en el Congrés en la comissió sobre l’‘operació kitchen’, amb la qual es va espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas per robar-li documents amb informació sobre finançament irregular del partit. Els fets van passar almenys entre el 2013 i el 2015, segons el jutge Manuel García-Castellón, responsable del cas i que ha proposat jutjar per això l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i la seva cúpula policial, deslliurant de tota responsabilitat el mateix Rajoy, el qual no va cridar ni tan sols com a testimoni.

L’expresident va negar qualsevol coneixement sobre la ‘kitchen’, va rebutjar haver-se reunit o comunicat de qualsevol manera amb l’excomissari José Manuel Villarejo (que l’ha assenyalat com a màxim responsable de l’operació il·legal) i també va descartar que en el seu partit hi hagués una caixa b. Rajoy va apel·lar en diversos moments a la presumpció d’innocència, que va demanar que es mantingui «fins que la trenqui una resolució ferma». Va cridar l’atenció en concret que defensés la innocència de Fernández Díaz: l’exministre va recórrer al setembre la decisió «precipitada» del jutge de concloure la investigació i va considerar «simplista i fàcil encapsular» les responsabilitats de la ‘kitchen’ només en el Ministeri de l’Interior, insinuant que García-Castellón hauria d’apuntar al més alt del Govern i del PP. Això és: al mateix Rajoy.

Acompanyat de diputats

L’excap de l’Executiu va arribar a la sala acompanyat per diversos diputats del PP, entre els quals la seva exministra Ana Pastor i la portaveu del grup parlamentari, Cuca Gamarra. Els cara a cara van ser gairebé tots aspres, amb especial animadversió mútua en el cas de Felipe Sicilia (PSOE) i Gabriel Rufián (ERC).

Sicília, que va ser el primer a obrir el torn de preguntes, va fer les principals. «¿Ha parlat vostè alguna vegada amb Villarejo?». Resposta: «No conec el senyor VIllarejo i ni tan sols em consta haver-lo vist enlloc. No m’he reunit mai amb el senyor Villarejo. No he parlat mai amb ell; no em consta que m’hagi enviat cap missatge i mai en la meva vida li he enviat un missatge», ha afirmat.

Una altra: «¿La senyora [María Dolores] Cospedal li comunicava a vostè que tenia reunions amb el senyor Villarejo a la seu de Génova?». La pregunta es deu al fet que hi ha àudios revelats el 2018 en els quals s’escolta el contingut d’una reunió de Cospedal a la seu nacional del PP amb l’excomissari sobre la informació de finançament irregular que contenia el famós ‘pen drive’ de Bárcenas i l’exsecretària general pregunta al policia si podria fer «algun treball puntual» per al partit. Resposta: «No, ella s’ha explicat i el jutge, que havia decidit investigar-la, al final ha decidit no fer-ho».

Pregunta sobre la destructora de papers

«El senyor Bárcenas ha dit davant el jutge, i en aquesta comissió, que li va donar a vostè al seu despatx uns documents en els quals es mostrava la liquidació de la caixa b del PP i que vostè va ficar aquests documents en una destructora de papers. ¿Va tenir vostè coneixement d’una caixa b en el PP abans que s’iniciés la investigació del ‘cas Gürtel’? Resposta: «Ni jo ni ningú del PP. Ni en vaig tenir coneixement ni cap tribunal ho ha dit [...] «El senyor [Luis] Bárcenas i el senyor [José Manuel] Villarejo tenen problemes seriosos en els tribunals i es defensen com estimen oportú i convenient i, com que tenen el dret a mentir, diuen el que volen», ha respost.

No portava ni 15 minuts a la sala quan Rajoy ja havia donat els titulars que volia: rebutjar qualsevol participació en l’operació policial, restar credibilitat a Villarejo i a Bárcenas i negar l’existència de la caixa b. D’aquest últim assumpte va abundar en el torn de Rufián i d’Edmundo Bal (Ciutadans).

Rufián i la còpia de la sentència

El diputat republicà va llegir l’exposició de motius de la sentència de la primera època de la Gürtel, en la qual es parla que el PP va mantenir durant anys un entramat comptable paral·lel a l’oficial, i va acusar Rajoy de mentir. Rufián es va aixecar i li va entregar a l’expresident una còpia de la sentència. L’acusació va enervar l’expresident. «Vostè no pot venir aquí i preguntar-me ‘per què menteix’. Dona per fet que menteixo i jo no menteixo», va etzibar.

Notícies relacionades

Rajoy va insistir que l’única sentència que ha condemnat el PP ho va fer com a «partícip a títol lucratiu» [per actes electorals que la xarxa Gürtel va pagar a Majadahonda i Pozuelo], una figura que «exigeix que el condemnat desconegui» que s’està cometent un delicte, en aquest cas l’ús de diner negre. No obstant, hi ha ja dues sentències que han declarat acreditada l’existència de la caixa b dels conservadors: la sentència de la primera època de la Gürtel i la dels ‘papers’ de Bárcenas sobre les obres a la seu.

La comissió d’investigació ha acabat amb l’exlíder conservador la roda de compareixences i ara redactarà les seves conclusions.