Sessió de control al Parlament
Aragonès explota contra la dreta pel català a les aules
El president exigeix al PP que deixi de mentir per «guanyar quatre vots a Espanya»
Carrizosa compara el cas de Canet de Mar amb l’assassinat de Miguel Ángel Blanco
Pere Aragonès ha mudat el seu característic to mesurat i tranquil per rebatre als partits de dreta la polèmica pel debat del català a les aules. La seva pausa i de vegades mordacitat han saltat pels aires en les respostes al PP i a Ciutadans.
La sessió de control al president ha començat forta, amb el líder del PP, Alejandro Fernández, recordant fotos de líders independentistes amb exterroristes i establint un fil de continuïtat «amb l’assetjament a un nen de cinc anys». Un assetjament en el qual ha inclòs el Govern.
Aragonès, irat, ha negat qualsevol mala pràctica del seu Executiu i, sobretot, ha exigit als populars «que deixin de fer mala política, i deixin en pau l’escola catalana. La seva intervenció és una llista de mentides», ha afegit. I elevant el to, bastant respecte a la seva escala habitual, ha sentenciat: «Aquest Govern i els seus docents estan en contra de tota discriminació, i vostès estan utilitzant dos tuits rebutjables per construir un discurs mediàtic i arrencar quatre vots a Espanya, perquè aquí ja no els vota ningú. Ningú. Ja n’hi ha prou de buscar vots a Espanya en detriment de la cohesió social de Catalunya».
Miguel Ángel Blanco
Tot seguit ha intervingut el líder de Cs, Carlos Carrizosa, que ha comparat la polèmica de Canet de Mar amb Ermua, el municipi biscaí on ETA va segrestar i assassinar Miguel Ángel Blanco. Segurament el líder taronja pretenia referir-se al canvi que va suposar en la societat aquest assassinat i que va donar pas a l’expressió popular del fàstic pel terrorisme, per això aquesta referència al PSC perquè s’afegís a aquest canvi de tendència. Però la menció d’un brutal assassinat en el context del debat lingüístic ha deixat bocabadat Aragonès, que, indignat, ha sentenciat. «El que acaba de fer, senyor Carrizosa, no hauria d’estar permès. S’ha equivocat».
El líder del PSC, invocat per uns i altres, com una frontissa, per allò de ser els socialistes un dels pilars de la normalització lingüística dels anys 80 i, alhora, màxima oposició a l’independentisme, ha demanat mesura en la qüestió. Aragonès li ha agraït el to i la seva voluntat d’ajuda.
La CUP demana lideratge
A primera hora, la CUP ha exigit al Govern que assumeixi «lideratges i responsabilitats», això és, que agafi les regnes no només de l’escola de Canet de Mar (Barcelona) sinó de les que puguin acabar sotmeses a la lupa judicial, i que Educació exerceixi «competències plenes» en defensa del català com a llengua vehicular. El conseller del ram, Josep González-Cambray, s’ha compromès a actuar «amb la màxima fermesa, convicció i mirada llarga» per preservar la immersió lingüística, recolzant el professorat, però ha remarcat que «el blindatge de la llengua catalana no serà efectiu fins que no tinguem un Estat propi». Per la seva banda, el vicepresident Jordi Puigneró ha reclamat «valentia» al PSC perquè «s’enfronti al poder judicial en matèria lingüística, igual que van fer amb els indults» als líders independentistes presos pel referèndum de l’1-O.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín