El futur de l’ex cap d’Estat
El rei Joan Carles I assumeix que no podrà tornar a instal·lar-se a Espanya
L’emèrit dona per fet que, tot i que la fiscalia arxivi, no recuperarà l’estil de vida anterior a la sortida del país i només hi tornarà de visita
Joan Carles I fa ja gairebé 17 mesos que és fora d’Espanya. L’agost del 2020, l’emèrit va prendre la decisió d’anar-se’n als Emirats Àrabs Units per intentar atenuar el desgast que el seu fill, Felip VI, estava patint per les nombroses informacions sobre la seva presumpta fortuna oculta. Des d’Abu Dhabi segueix amb atenció les notícies espanyoles i viu amb «pena» les que ha llegit aquestes últimes setmanes sobre els seus suposats desitjos de tornar i les condicions que estaria reclamant. Aquesta setmana ha consultat amb el seu advocat, Javier Sánchez-Junco, la possibilitat d’emetre un desmentiment. El consell va ser que no val la pena, perquè «hauria de sortir amb un comunicat gairebé cada dia».
«Ell ha assumit que no tornarà a instal·lar-se al país del qual va ser cap d’Estat gairebé 40 anys», afirmen els qui parlen amb ell gairebé diàriament. Aquestes fonts no volen comentar el procés de Joan Carles I fins a arribar a aquesta conclusió ni tampoc si canviaria d’opinió si es posés greument malalt. El monarca s’ha fet a la idea que no pot recuperar la vida anterior a l’agost del 2020. «Anar de regates, entrar i sortir del país quan vulgui. Això ja no podrà ser així mai més passi el que passi amb els assumptes que té pendents de la justícia i l’Agència Tributària», apunten.
Relació «suficient» amb el fill
Com va publicar aquest diari a l’octubre, el seu desig és passar algunes «temporades» a Espanya i ja sap que això mai es podrà anar allargant fins a quedar-s’hi. El seu domicili serà sempre fora. Per ara, als Emirats Àrabs Units. I no ha posat data a aquesta primera visita a Espanya ni ha comunicat al Govern central ni al seu fill el seu desig que es produeixi les pròximes setmanes. Perquè la tornada, sobretot la primera, estarà preparada fins a l’últim detall: com es comunica als ciutadans, on s’allotja, el motiu o excusa perquè es produeixi. Però per ara no hi ha res d’això, insisteixen fonts de l’entorn de Joan Carles I i ministres del Govern obligats a estar al corrent d’aquesta possible operació. «No hi ha pla», remarquen. També hauran de dilucidar entre pare i fill si aquella primera vegada trepitja o no el palau de la Zarzuela, tot i que sigui per unes hores i de manera simbòlica, un gest que l’emèrit sí que desitja. La comunicació entre tots dos és escassa, encara que des d’Abu Dhabi es veu com a «suficient».
Joan Carles I tampoc té la intenció de demanar al seu fill que li torni a donar una assignació a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat després que la fiscalia, previsiblement, arxivi les tres investigacions que té obertes. Felip VI li va retirar aquest ingrés el març del 2020 quan, després d’informacions sobre els comptes opacs del seu pare, es va decidir a trencar amb ell públicament i també va comunicar que renunciarà a l’herència que li pugui correspondre quan mori. En tot el 2020, Joan Carles I hauria rebut 194.232 euros de les arques públiques. Finalment, només va ingressar uns 40.000 euros.
Possible delicte fiscal
Encara que es confirmi l’anunciat decret d’arxivament de la fiscalia (perquè els delictes estan prescrits, es van produir quan disfrutava de la inviolabilitat del càrrec o han sigut reparats amb les regularitzacions davant l’Agència Tributària), l’ex cap d’Estat tem un «retret moral» sobre els seus actes que quedi negre sobre blanc. També està pendent de la investigació dels inspectors d’Hisenda, que han de confirmar que les declaracions complementàries que va fer Joan Carles I són «completes i veraces» i no ha comès cap delicte fiscal, un procés independent que és paral·lel al de la fiscalia.
Entretingut i amb bon temps
Notícies relacionadesI mentre espera que es tanquin aquests dossiers i el de la justícia britànica (davant la qual el seu examant Corinna zu Sayn-Wittgenstein ha demandat a l’emèrit per assetjament i difamació, entre altres delictes), Joan Carles continua amb la seva vida a Abu Dhabi, on disfruta de la protecció i les atencions de la família del xeic Mohammed bin Zayed al-Nahyan, príncep hereu dels Emirats Àrabs Units.
S’allotja en una residència que li ha deixat en una de les illes del país, on gaudeix de seguretat i discreció, a més «de bon temps i d’una excel·lent assistència sanitària», apunten els qui l’han visitat. Rep amics espanyols i estrangers i acudeix a esdeveniments culturals i esportius. L’últim, el torneig que va disputar Rafa Nadal la setmana passada. Li va permetre passar una bona estona tot i que va incloure un ensurt a posteriori, ja que el tennista li va comunicar dos dies després que s’havia contagiat de covid-19. El monarca es va fer una PCR i va resultar negativa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034