Acord entre el PP, Cs i Recupera Madrid
Almeida salva els pressupostos de Madrid amb part de l’esquerra i sense Vox
Els carmenistes aconsegueixen incorporar als pressupostos l’eliminació dels «regals fiscals» als més rics a través de l’IBI, diverses propostes socioculturals i ampliar l’aposta per una mobilitat sostenible amb el reforç dels carrils bici
A quatre dies de la data límit, 31 de desembre, José Luis Martínez Almeida ha aconseguit per fi un acord per segellar els seus pressupostos per a Madrid. I ho ha fet fent virar el projecte i les ordenances fiscals cap a la seva esquerra per poder tenir finalment el recolzament dels quatre regidors escindits de Més Madrid integrats ara al grup mixt. És a dir, que s’ha acabat definitivament l’idil·li del PP amb Vox també a l’Ajuntament de Madrid com ha passat prèviament a Andalusia. Els de Santiago Abascal han culminat la seva amenaça de voler escorar i llançar Almeida als braços dels carmenistes per utilitzar-ho com a arma política en contra seva, però, a canvi, li ofereixen a l’alcalde i també portaveu del PP nacional la possibilitat de recuperar la imatge transversal i d’«alcalde de tots» que va aconseguir durant els pitjors mesos de la pandèmia que, abans del triomf d’Isabel Díaz Ayuso el 4-M, el va convertir en el gran actiu dels populars a Madrid.
El grup mixt acaba de retirar l’esmena a la totalitat, l’as a la màniga que s’havia guardat per si no arribaven a un acord amb l’equip municipal, i comença ara la Comissió extraordinària d’Hisenda en la qual es votarà la lletra petita de l’ordenança fiscal i el pressupost. El gir dels comptes municipals es deixa veure en la proposta fiscal, en aspectes culturals, de vivenda, mobilitat i despesa social, sobre les quals els quatre regidors de Recupera Madrid han incorporat, esmenes que els permeten defensar el recolzament a dos partits liberals com el PP i Ciutadans sota l’argument que centren el projecte i que eliminen qualsevol referència que evoqui Vox.
Per la seva banda, l’equip de govern posa el focus en la necessitat de tenir uns pressupostos que, sense ser els que els hagués agradat tenir, els permet donar sortida a les inversions i despeses necessàries per a la consolidació de la recuperació econòmica madrilenya després de la crisi sanitària d’aquests dos últims anys.
El canvi de socis d’Almeida, en el qual la vicealcaldessa Begoña Villacís i líder de Ciutadans a Madrid s’ha abocat les últimes setmanes per tal que el rebuig de Vox pogués tenir un resultat fins i tot positiu a la ciutat, s’ha traduït també en una diferent posada en escena respecte als pressupostos pactats per Isabel Díaz Ayuso amb Rocío Monasterio a l’Assemblea de Madrid.
A diferència del firmat entre populars i el grup parlamentari Vox, breu, sense gairebé explicacions i directe als 13 punts acordats de manera succinta, el document del pacte firmat entre el PP, Ciutadans i Recupera Madrid inclou un pròleg per explicar la motivació de l’acord assolit, en el qual totes les parts justifiquen per què han optat per donar-se la mà sent formacions ideològicament tan oposades.
L’alcalde necessita explicar davant els seus votants, i un electorat de Vox que el seu partit vol atraure, per què preval la necessitat de tirar endavant uns pressupostos davant els dubtes sobre els seus nous socis. Els carmenistes, per la seva banda, necessiten aclarir a tot l’electorat d’esquerres, des dels més moderats als més radicals, per què han facilitat a Almeida un projecte de semblant envergadura que li facilita la gestió de tot l’any vinent. A Ciutadans miren a un costat i un altre convençuts que el millor que els ha pogut passar és treure’s Vox del mig i que els de Recupera Madrid són més possibilistes que sectaris.
Notícies relacionadesAl costat d’aquestes consideracions prèvies, el pacte incorpora també propostes que, segons els signants, estan extretes de les esmenes presentades pels altres dos grups d’esquerres, Més Madrid i PSOE. Una altra diferència més amb els pressupostos d’Ayuso, que va pactar amb Vox no acceptar una sola esmena de l’oposició a l’Assemblea. I un argument perquè els carmenistes puguin al seu torn frenar els qui des de l’esquerra vulguin criticar tant el contingut dels pressupostos com el recolzament del grup mixt als mateixos.
El pacte ara segellat i que incorpora prop de 60 punts, va superar el seu principal escull abans del dia de Nadal, tal com va avançar ‘El Periódico de España’. L’aspecte fiscal, focalitzat en la baixada generalitzada de l’IBI que havia proposat l’equip de govern, va ser el que va estar a punt de fer saltar pels aires la negociació. Els carmenistes apostaven inicialment per una fórmula que afavorís els immobles de menor valor i que el cost d’aquesta ajuda el paguessin els de més superfície (tant si eren residencials com del sector terciari). Però després de veure que els màxims proposats per les dues parts no eren conciliables, finalment, l’equip de govern ha acceptat la proposta del grup mixt, que tenia dos objectius clars: evitar el que anomenen «regal fiscal» als immobles de més valor i ajudar els de menor pes cadastral. D’aquesta manera, Almeida i Villacís han acceptat finalment eliminar aquesta baixada generalitzada que suposaria un estalvi de 60 milions per als madrilenys, segons el càlcul de la Delegació d’Hisenda, i establir una bonificació als titulars de vivendes el valor cadastral de les quals no superi els 300.000 euros
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Shopping ¿Busques un smartwatch? Aquests són els millors amb descompte del Black Friday
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern