Congrés
L’escó d’Alberto Rodríguez, buit ‘sine die’
Podem Canàries no ha decidit la substitució al Congrés del que va ser el cap de llista per Santa Cruz de Tenerife després de dos mesos, amb dubtes sobre si fer-ho en el que queda de legislatura
El debat a Podem de les Canàries sobre la substitució d’Alberto Rodríguez al Congrés, inhabilitat l’octubre passat pel Tribunal Suprem per ocupar càrrec públic, continua obert dos mesos després que el tenerifenc hagués d’abandonar l’escó després de la condemna judicial i la posterior retirada de l’acta de diputat. El que al seu dia va ser una reacció de protesta pel que la formació morada va considerar una condemna i una inhabilitació injustes, rebutjant substituir de forma immediata Rodríguez, s’ha convertit ara en una posició política de fons que podria conduir al manteniment de l’escó buit diversos mesos més, i fins i tot pel que resta de legislatura. No és una decisió que s’hagi adoptat encara per Podem Canàries, però és una cosa que té ferms defensors en la direcció regional i entre la militància de les Illes davant el silenci, entre respectuós i incòmode, de la direcció estatal i del grup parlamentari d’Unides Podem al Congrés.
La formació morada, i per tant la coalició de Govern a l’Estat, compten des del 22 d’octubre, quan la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va executar de forma polèmica i discutida la inhabilitació de Rodríguez, amb un escó i un vot menys dels que van sumar el dia de les eleccions i després del posterior pacte de legislatura. De moment s’han salvat totes les votacions importants que s’han produït des d’aleshores a la Cambra baixa, entre d’altres, la dels Pressupostos estatals per al 2022, gràcies que els aliats parlamentaris han sumat els vots restants necessaris. Però la nova etapa política que sembla obrir-se pas a partir del gener, i el posterior període de sessions al febrer, podria canviar l’escenari i l’aritmètica parlamentària dominant fins ara.
La formació morada retarda ocupar el lloc del tenerifenc per expressar el rebuig de la condemna
Res d’això sembla estar apartant Podem Canàries de la seva idea d’atorgar un caràcter simbòlic a aquest escó buit i mantenir-lo així tot el que sigui possible. És una manera d’expressar el seu rebuig de la condemna de Rodríguez per part del Suprem per agredir un policia durant una protesta a Tenerife el 2014, i a l’execució d’aquesta sentència per part de Batet, que van considerar contrària a l’autonomia del poder legislatiu davant el judicial, mentre que, d’altra banda, deixa entreveure el malestar de la formació morada a les Illes amb el grup parlamentari del Congrés per entendre, com el mateix exdiputat de Tenerife, que hauria pogut fer alguna cosa més per intentar frenar la retirada de l’acta.
Des d’aquell dia de fa ara justos dos mesos, les successives opcions per substituir el que va ser cap de llista per Santa Cruz de Tenerife en les eleccions del 10-N del 2019 continuen sense activar-se, i coincideix amb el fet que l’alt tribunal va desestimar, divendres passat, l’incident de nul·litat contra la resolució presentada per la defensa de l’exdiputat, que ja prepara el recurs davant el Tribunal Constitucional per després, tal com va avançar en el judici, acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).
Ocupar l’escó
Ocupar l’escóEn el dia d’avui, la Junta Electoral Central (JEC) continua esperant que algunes de les candidates que seguien Rodríguez en la llista electoral es pronunciïn sobre la seva disposició a ocupar l’escó. La que va ser número dos de la llista, Fátima González, pertanyent a Izquierda Unida de les Canàries, ha sigut l’única que formalment ja ha renunciat a l’escó a través d’un escrit oficial presentat el 12 de novembre davant la mateixa JEC, que va emetre de forma immediata una credencial a nom de la número tres de la llista, Patricia Mesa. No obstant, des d’aleshores el debat dins de Podem a les Canàries s’ha intensificat sobre què s’ha de fer amb l’escó, incloent-hi la possibilitat d’un buit ‘sine die’ malgrat la dificultat que això portaria a la coalició que sustenta el Govern de Pedro Sánchez.
Al procés de reflexió que la coordinadora regional de Podem a les Illes, Laura Fuentes, va anunciar que s’obriria sobre com i quan portar a terme la substitució de Rodríguez, i sobre la persona de la llista que ho faria, sembla haver-se sumat en les últimes setmanes a una creixent aposta per retardar-la tant com sigui possible i fins i tot convertir l’escó buit en símbol de representació dels més de 64.000 canaris que van recolzar la llista i els «drets democràtics» dels quals s’haurien vist «trepitjats» per la retirada de l’acta al diputat elegit en les eleccions.
Patricia Mesa, número tres de la llista, no ha renunciat al càrrec de forma explícita
Les mateixes candidates que succeïen Rodríguez en la llista consideren que la manera de sentir-se representades en aquest escó és no ocupant-lo, raó per la qual, juntament amb altres consideracions de tipus personal i professional, es mostren reticents, quan no contràries, a fer el salt al Congrés. També s’estan esgotant totes les possibilitats que els processos judicials empresos per Rodríguez per recuperar l’escó puguin tenir un resultat favorable malgrat la improbabilitat que aquestes resolucions poguessin produir-se abans del final de la legislatura.
Amb tot, les pressions des de la direcció estatal de Podem i del grup parlamentari, i en especial del seu portaveu, Pablo Echenique, per ocupar l’escó podrien forçar una decisió en aquest sentit abans de l’inici del pròxim període de sessions al febrer, un objectiu que també el PSOE perseguiria des de fora davant el risc que l’exigua majoria parlamentària que recolza el Govern perdés votacions importants per un sol vot. De moment, la número tres de la llista, Patricia Mesa, el nom de la qual està expedit en aquests moments a la credencial de la JEC, no ha renunciat de forma explícita, i es dona per fet que no ho farà fins que s’adopti una decisió definitiva sobre el futur de l’escó. Quan això passi, la formació morada a les Canàries ha donat a entendre que no serà Mesa la que acabi substituint Rodríguez, sinó la candidata que ocupava la quarta plaça de la llista electoral, María del Cristo González, que forma part de l’executiva regional del partit i és una de les persones més pròximes a l’actual coordinadora regional, Laura Fuentes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín