L’estratègia davant el 13-F
El PSOE es bolcarà a Castella i Lleó davant el PP en el seu primer pols davant l’Espanya Buidada
Ferraz està organitzant la campanya juntament amb la direcció regional de Tudanca. El president i tot el partit s’implicaran activament amb el candidat
La cúpula manifesta el seu «respecte» a les noves plataformes, però farà valer l’acció del Govern i la inversió de 10.000 milions davant la despoblació
El PSOE torna sobre els seus passos. A les seves litúrgies i dinàmiques. A una campanya autonòmica muntada des de la cúpula regional i amb l’ajuda i la direcció de Ferraz, però no de la Moncloa. Aquest és el full de ruta que es maneja des de les altures del partit ara que afronta unes eleccions anticipades (de nou) a territori hostil (també de nou): a Castella i Lleó, el 13 de febrer. Els socialistes han après de la traumàtica experiència dels comicis madrilenys del 4 de maig passat, d’una estratègia que segons el seu parer va ser erràtica i va desnaturalitzar el candidat, Ángel Gabilondo, i que va ser conjuminada pel llavors cap de Gabinete de Pedro Sánchez, Iván Redondo, sense participació de l’estructura regional. Però ell va caure el juliol passat i el PSOE intenta enterrar la seva empremta. I la seva manera de procedir. L’objectiu ara és construir una campanya entre les dues direccions, la federal i l’autonòmica, la que lidera el secretari general a Castella i Lleó i candidat a la Junta, Luis Tudanca.
Perquè sens dubte les urnes del 13-F a la comunitat més extensa d’Espanya centraran l’acció de Sánchez i del seu partit a la tornada de l’aturada de Nadal. Ja es va veure aquest dimarts un avançament d’aquest clima al Congrés, en el debat final dels Pressupostos, però la tensió s’incrementarà en tot just uns dies. El PSOE, que va guanyar les eleccions el 2019 –35 escons, el 34,84% dels vots, pel 31,54% i els 29 procuradors del PP–, per primera vegada des de 1983, no va poder governar per l’aliança d’Alfonso Fernández Mañueco amb Ciutadans.
Matrimoni de conveniència que va saltar pels aires fa poc més d’una setmana. Els socialistes s’enfronten a un pronòstic pitjor per la previsible victòria del president regional (el dubte és amb quin avantatge i si dependrà totalment de Vox) i pel repte de l’Espanya Buidada. No obstant, a Ferraz insisteixen que «hi ha partit» encara i que no està dita l’última paraula. Les últimes enquestes situen Mañueco prop de la majoria absoluta (41 escons d’un total de 81) i dibuixen un PSOE a la baixa, fregant els 30 parlamentaris.
A la cúpula de Sánchez remarquen que encara s’està «organitzant la campanya» amb la direcció de Tudanca. El llançament oficial arribarà el 7 de gener, amb el primer comitè federal posterior al 40è Congrés del partit. Ferraz havia triat aquesta data per celebrar els dos anys exactes de la investidura del president, l’equador de la legislatura nacional. Però la convocatòria, gairebé totalment telemàtica per la covid, s’ha reconvertit i servirà també d’impuls a Tudanca. L’estratègia passa perquè Sánchez s’impliqui activament en la campanya castellanolleonesa. Ho farà ell i tot el partit, va assegurar dilluns passat el portaveu de l’executiva, Felipe Sicilia, perquè els socialistes «tornin a guanyar les eleccions» i la comunitat surti de l’«ostracisme» i deixi de ser governada per una dreta «rància».
La diferència amb Madrid
En els comicis del 4-M, la Moncloa va decidir involucrar Sánchez en precampanya, però va desaparèixer d’escena segons s’acostaven les urnes perquè Isabel Díaz Ayuso buscava el cos a cos amb ell per victimitzar-se i esquivar el seu veritable rival, Gabilondo. Ara, Ferraz encara no ha concretat el nivell de participació del cap de l’Executiu, i és conscient que Pablo Casado vol fer del 2022 l’any en què es visualitzi el canvi de cicle, al qual apunten les enquestes sobre generals, després de firmar una victòria primer a Castella i Lleó i després, el juny o l’octubre a Andalusia. El PSOE, tot i que contempla els dos triomfs dels populars, insisteix que no està tot perdut i que, en qualsevol cas, les legislatives, a finals del 2023 (si és que no hi ha avançament), es jugaran en un terreny diferent, amb la pandèmia enrere i la recuperació econòmica en marxa.
Sicília manifestava a la seu federal el «respecte absolut» a les plataformes lligades a l’Espanya Buidada que puguin presentar-se, perquè el PSOE aspira a «guanyar la confiança dels ciutadans». De moment, els moviments vinculats al repte demogràfic han anunciat que presentaran llistes a Sòria, Palència, Zamora, Salamanca i Burgos.
La direcció socialista, cert, encara no ha definit el seu discurs. Però, de moment, des de l’Executiu i el partit opten per fer valer les iniciatives desplegades des de la Moncloa. És el que la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, anomena «pluja fina», l’acció constant sobre el territori, «no fer-se una foto un dia i marxar, que no serveix per a res». «El que importa són els resultats, que la gent experimenti que hi ha formes diferents de fer les coses, no solucions màgiques ni d’un dia per l’altre», assenyala Ribera, en conversa amb aquest diari.
El seu ministeri va aprovar el 2019 les directrius per a l’Estratègia Nacional davant el Repte Demogràfic, que es va entrellaçar amb el pla de recuperació. L’Executiu ha compromès una inversió superior a 10.000 milions d’euros (entorn del 10% del pla nodrit amb els fons europeus) en un total de 130 actuacions orientades a lluitar contra la despoblació i per garantir la «cohesió social i territorial». «Una transversalitat que ha permès a tots els ministeris posar-nos les ulleres de la realitat dels territoris, del món rural», sentencia el secretari general de Repte Demogràfic, Paco Boya. Els eixos sobre els quals pivota l’acció de l’Executiu és generar connectivitat, digitalització i mobilitat en els petits nuclis, i també oportunitats d’ocupació. S’hi suma la descentralització d’institucions que està patrocinant el Govern, també a Castella i Lleó: Sánchez va aprofitar el congrés del PSOE regional, al novembre, per anunciar dos nous centres, un a Sòria i un altre a Segòvia.
Fets, i no «retòrica»
La responsable de Repte Demogràfic de la direcció del PSOE, Mayte Pérez, consellera de Presidència d’Aragó i secretària provincial per Terol, sí que és combativa contra les noves plataformes, pel risc que no es vetlli per l’«interès comú». «No es poden compondre majories a base de xantatges. És una debilitat de l’Estat». «El més delicat és que davant el que tenim (desigualtat i falta de cohesió) no hi pot haver cantonalisme i ‘què hi ha de les meves coses’», abunda Ribera. «Em preocupa no el càstig que rebem, sinó allò que siguem capaços de traslladar nosaltres, amb fets i amb realitats, no amb retòrica. Amb el compliment de la paraula donada –insisteix Pérez–. S’han d’alinear les polítiques del Govern, de les comunitats, diputacions, ajuntaments, empresaris, sindicats... Si volem parlar seriosament d’això, implica un canvi de paradigma».
El que sens dubte no és una prioritat per al Govern és una següent convocatòria de la taula de diàleg, malgrat la pressió exercida pel president. Els republicans volen una reunió de l’òrgan per a primers d’any i que hi hagi avenços. Pere Aragonès va advertir diumenge passat, en el seu discurs nadalenc, que buscarà «alternatives» si el fòrum entre governs «encalla» i no es veuen «resultats tangibles» el 2022. A l’Executiu eviten posar data a la taula per ara: el focus està centrat en la lluita contra la covid, en tirar endavant la reforma laboral al Congrés –empresa gens senzilla atesa l’oposició dels socis habituals del bipartit– i a la campanya a Castella i Lleó.
«No estem en això ara mateix», rubrica un important membre del Gabinet. «A ningú li importa un rave –abunda un altre ministre–. Ni tan sols els independentistes saben on van. Saben que no hi ha alternativa. Si volen que ens vegem, ens veurem, però no hi ha avenços perquè ells continuen amb la demanda de referèndum [d’independència] i referèndum no n’hi haurà». A ningú se li escapa que una cita del Govern i la Generalitat seria inconvenient per als interessos del PSOE en una regió com Castella i Lleó, molt conservadora i en la qual el PP parteix amb clar avantatge. La història recent recorda l’estratègia seguida: Sánchez només va activar els indults després de la batalla del 4-M a Madrid, conscient que qualsevol moviment a Catalunya podia arruïnar unes expectatives ja baixes per al PSOE, tot i que el terra es va enfonsar infinitament més del previst. «El problema no és la data», convé l’últim ministre citat, «és sobre què es vol parlar i quin marge real hi ha per acordar».
Notícies relacionadesEl propi Sicília deixava clar dilluns a Ferraz que no hi ha pressa per a la taula. «Reiterem la nostra aposta pel diàleg i pel consens dins del marc constitucional. En aquest marc, i en el del diàleg i el de l’acord, estic convençut que s’arribarà a acordar una data». Però la preocupació de tots, va afegir, tant del Govern com de la Generalitat, «està en combatre la pandèmia, fer front a aquesta nova onada i que hi pugui haver una recuperació de la nostra economia».
El focus, doncs, és en un altre lloc. No tant en el Palau de la Generalitat i sí més en la (difícil) conquesta de Valladolid.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Espanya Buidada Luis Tudanca Congrés Federal del PSOE Comunitat de Madrid Castella i Lleó Aragó Govern Ciutadans Congrés Eleccions autonòmiques PP - Partit Popular ERC - Esquerra Republicana de Catalunya Generalitat Pedro Sánchez Taula de diàleg sobre Catalunya Isabel Díaz Ayuso Iván Redondo Teresa Ribera Rodríguez Pere Aragonès Vox Ángel Gabilondo
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034