Crisi del coronavirus
Els experts, sobre escurçar les quarantenes: «El raonable seria una setmana»
La majoria dels especialistes consultats veuen la mesura com a raonable en asimptomàtics vacunats, però demanen cautela. Per al president de l’Associació Espanyola de Vacunologia, el recomanable seria fer una setmana de quarantena.
Expectació entre les societats científiques davant l’anunci del president del Govern, Pedro Sánchez, que l’últim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) d’aquest 2021, que es reuneix aquesta tarda de manera telemàtica, abordarà finalment la proposta d’algunes comunitats, amb Madrid al capdavant, d’escurçar el temps de quarantena per a les persones que són positives per coronavirus de 10 a 5 dies, com ja s’ha recomanat als Estats Units.
Una mesura que els experts consultats per ‘El Periódico de España’ miren amb molta cautela. «L’assenyat seria reduir-lo per exemple a una setmana que és un període de temps raonable. No fer un salt al buit, sinó anar sempre partit a partit», avança el president de l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), Amós García Rojas.
La ministra de sanitat, Carolina Darias, es reuneix aquesta tarda, de manera telemàtica, amb els consellers de les comunitats autònomes. Una trobada marcada per l’explosió de casos positius registrats les últimes setmanes i que ha portat diverses autonomies a sol·licitar una reducció de les quarantenes en la línia amb el que s’ha recomanat als Estats Units. El primer serà analitzar la situació epidemiològica. El segon, i en conseqüència, l’actualització de mesures anticovid en els esdeveniments esportius multitudinaris davant el constant increment de contagis en la sisena onada.
En tercer lloc hi ha sens dubte el tema més important: l’escurçament dels aïllaments en persones amb infecció activa. Una decisió que no estava previst adoptar fins que es reunís la Comissió de Salut Pública –aquesta setmana no ho feia–, que seria ja a principis de gener.
Peticions de les comunitats
No obstant, el mateix president Pedro Sánchez ha anunciat que la Ponència d’Alertes i Plans de Preparació i Resposta, que depèn de la Comissió, es reuneix aquesta tarda i cal esperar a veure què diuen els tècnics. En aquest sentit, segons ha avançat la cadena SER, la Ponència d’Alertes no es planteja de moment portar a terme les peticions de les comunitats de reduir el nombre de dies d’aïllament per a persones contagiades tot i que no presentin símptomes del virus.
Aquest rotatiu ha contactat amb diferents especialistes per conèixer la seva opinió respecte a una proposta que va iniciar la Comunitat de Madrid, va secundar Andalusia i a la qual, les últimes hores, s’ha sumat Castella i Lleó. Des de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia (SEIMC), opten per la prudència i traslladen a aquest diari la necessitat d’esperar que hi hagi «estudis o evidència científica» per poder acarar una mesura que introduiria un nou escenari en un moment crític de la pandèmia.
El raonable, una setmana
Per al president de l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), Amós García Rojas, les mesures s’han d’anar articulant en funció de les realitats epidemiològiques. «En aquest moment, la realitat ens està indicant que la variant òmicron té un període d’incubació més curt i, per tant, es podria articular aquella quarantena a aquesta disminució del període d’incubació», assenyala.
Ara bé, matisa el vacunòleg, no es tracta de «fer salt al buit, passar de 10 dies a 3 com s’està plantejant en algun país, no em sembla assenyat, entre altres coses perquè encara hi ha algunes llacunes quant al comportament de la variant. L’assenyat, segons la meva opinió, seria reduir-lo, per exemple, a una setmana, que és un període de temps raonable. Repeteixo, no fer un salt al buit, sinó anar sempre partit a partit».
Asimptomàtics amb mascareta
«El que sí que és cert és que s’ha produït un canvi radical d’escenari. La variant òmicron ha provocat una explosió de contagis i un canvi en la pandèmia: han augmentat considerablement els casos i la incidència contrasta d’altra banda amb l’ocupació hospitalària. És veritat que això augmenta i l’estadística és tenaç i pesada i augmenten els ingressos, però no a la velocitat d’onades anteriors», assenyala a aquest diari el president de la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família, el doctor Antonio Fernández-Pro Ledesma.
La situación de la #pandemia ha cambiado radicalmente en pocos días. Esta ola es diferente a las anteriores. La tasa vacunal de la población es muy alta. Hay transmisión sostenida comunitaria del virus. La curva de casos y de fallecidos está claramente desacompasada. Abro hilo:
— Jose Luis Del Pozo (@jdelpoleo) 27 de diciembre de 2021
El president de la societat científica remarca la validesa de la vacunació «per reduir la gravetat dels símptomes» i, en aquest context, assenyala que s’ha assisteix a un debat a tot el món sobre escurçar aquest temps d’aïllament en les persones positives. «Sembla que aquest virus és contagiós màxim 1 o 2 dies i, després de tres dies dels símptomes sembla que no és contagiós. Cal ser cauts i també tenir en compte el tipus d’activitat d’aquest pacient, ser més cauts o menys taxatius», assenyala el metge.
Amb símptomes, confinats
En definitiva, diu el doctor Fernández-Pro Ledesma, la batalla «canviarà i la situació pandèmica», també. Per això, precisa, els centres de control de malalties aposten per una reducció de quarantenes, sobretot en positius asimptomàtics i vacunats. «S’aposta pels cinc dies perquè el més segur és que desapareguin els símptomes, però sempre amb uns altres cinc dies mantenint la mascareta i les altres mesures d’higiene», matisa.
En persones positives i amb símptomes, el president de la SEGM indica que no és partidari que «tinguin quarantenes curtes. Han de continuar confinats»
«Estic a favor d’escurçar-les durant cinc dies seguint les recomanacions dels Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC). Ja gairebé tot és òmicron o poc li falta», assegura per la seva part el doctor Jesús Molina Cabrillana, secretari de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH).
En el cas de les persones positives i amb símptomes, el president de la SEGM indica, al seu torn, que no és partidari que «tinguin quarantenes curtes. Han de continuar confinats». Adverteix, a més, que el canvi de criteri entorn d’aquesta qüestió obeeix a qüestions econòmiques. Mantenir les quarantenes «va en contra de l’economia però la salut ha de prioritzar aquests casos. El canvi de plantejament es deu a l’enorme quantitat de baixes de treballadors que es produeixen per aquesta variant», conclou l’especialista.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao