Investigació
Per què Joan Carles I va regularitzar 4,4 milions que li va pagar la fundació Zagatka | Ernesto Ekaizer
El missatge de la Fiscalia General de l’Estat és que s’han rebut les dades de Suïssa «per arxivar la investigació» i que es prorroguen les diligències «per arxivar-les». L’«afinació» està en marxa.
El setembre del 2018, Àlvar d’Orleans, cosí llunyà de Joan Carles I, s’apressava a prestar declaració en qualitat de persona cridada a donar informació (PADR en francès), assistit pel seu advocat, Philippe Cottier, davant el fiscal de Ginebra, Yves Bertossa, que havia bloquejat els seus comptes bancaris d’uns 10 milions d’euros, sospitós de ser presumpte testaferro del seu cosí. Orleans va trucar a Joan Carles I, segons consta en la seva declaració, i van parlar sobre els gairebé 8 milions d’euros que la fundació Zagatka (primer beneficiari Orleans, tercer beneficiari Joan Carles I) es va gastar a pagar jets privats per als viatges del seu cosí pel món entre el 2009 i el 2018. Orleans volia presentar una carta seva al procediment suís. Joan Carles I, doncs, va escriure de pròpia mà una breu missiva. El 10 d’octubre del 2018, en la seva declaració a la Fiscalia de Ginebra, Orleans va entregar la carta a Bertossa.
«Estimat Àlvar –va escriure de pròpia mà Joan Carles I el 16 de setembre del 2018–, surto abans d’una hora cap a Nova York i amb aquest vol m’adono que sense adonar-me m’has convidat a molts més vols que jo no pensava haver fet (m’hauries pogut avisar, des de fa segles la nostra família sempre ha estat unida i jo no puc oblidar situacions històriques en què l’ajuda va ser decisiva, no tinc més que paraules d’agraïment a un gest tan prolongat)...».
En l’interrogatori, el fiscal va preguntar a Orleans per què Zagatka havia pagat 3 milions d’euros de viatges de Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Vet aquí la seva resposta:
«Es tractava de despeses de viatge de la família reial, és a dir, despeses relacionades amb viatges de Joan Carles I».
I va narrar la història d’aquests viatges.
«Al principi de tots aquests viatges, Joan Carles I es va posar en contacte amb mi per preguntar-me si podia buscar-li un avió privat per a un viatge que volia fer en un futur pròxim. Zagatka va pagar aquest primer viatge. Per als viatges següents, l’assistent del rei [Vicente García Mochales] va contactar amb la meva secretària. No vaig preguntar qui es feia càrrec d’aquests viatges, cosa que va ser un error per part meva. M’imagino que la meva secretària va deduir de les circumstàncies que jo estava d’acord amb el pagament de les despeses, cosa que no era certa. El Rei va fer molts altres viatges. Quan vaig saber que tots estaven finançats per Zagatka, vaig comprendre que havia de comunicar al rei que la situació no era correcta. Vull afegir que és difícil dir aquesta mena de coses a Joan Carles I. Finalment vaig sol·licitar el reembors d’aquestes despeses [3 milions d’euros] ja que vaig saber que Corinna zu Sayn-Wittgenstein també s’havia beneficiat dels viatges i no em corresponia finançar les seves despeses... M’entristia saber que aquesta senyora s’havia pogut beneficiar dels viatges, quan jo considerava que el seu finançament constituïa una ajuda per a la meva família»
Bertossa: «Joan Carles I no necessitava cap ajuda, disposava de 64,8 milions d’euros a la fundació Lucum» [rebuts el 8 d’agost del 2008]
Orleans: «Jo desconeixia per complet aquesta circumstància, es tracta d’una gran sorpresa per mi... Jo creia que Joan Carles I no disposava de recursos importants, a part dels pagats pel contribuent espanyol o oferts de manera oficial per empreses espanyoles».
I va afegir: «Quan es van publicar a Espanya els articles de premsa sobre els seus viatges, en vaig poder parlar amb Joan Carles I, que va redactar una carta de què entrego una còpia».
8 milions d’euros
En efecte, Bertossa havia estudiat la documentació. Les despeses en viatges amb jets privats de Joan Carles I pagats per Zagatka entre el 2009 i el 2018 pujaven a 8 milions d’euros. I el 2008 el llavors cap d’Estat espanyol ja disposava des del 8 d’agost d’aquest any dels 100 milions de dòlars o 64, 8 milions de dòlars que li va enviar el Ministeri de Finances de l’Aràbia Saudita, retirant una mitjana de gairebé 100.000 euros al mes del seu compte que, no obstant, gràcies a unes adequades inversions fetes pel seu gestor, Arturo Fasana, també va anar incrementant.
¿Per què amb les versions exposades Joan Carles I va regularitzar, el 25 de febrer del 2021, davant Hisenda i com a renda 4.395.901 euros pel pagament d’aquests viatges? ¿Quins serveis va poder donar el rei d’Espanya i cap d’Estat entre el 2009 i juny del 2014 i, després de mitjans de juny del 2014 en qualitat de rei emèrit?
El març del 2016 i l’abril del 2018 les despeses pagades per Zagatka, segons la informació confirmada per El Periódico –inclosos en la primera resposta de Bertossa, el maig del 2021, a la primera comissió rogatòria espanyola– van ascendir a 4.851.164 euros.
En la resposta de Bertossa a la comissió rogatòria complementària sol·licitada pel tinent fiscal Juan Ignacio Campos –rebuda el 15 de desembre passat– els pagaments de viatges a la companyia Air Partner, segons la informació confirmada per EL PERIÓDICO– van pujar a les següents quantitats en euros: 294.035,66 (26 de novembre del 2014); 294.019,34 (4 de juny del 2015); 588.031,69 (21 de juliol del 2015); 155.039,49 (17 de novembre del 2015) i 980.039,49 (17 de novembre del 2015).
Notícies relacionadesJuan Ignacio Campos va insistir diverses vegades a aquest diari que s’havien de prorrogar les diligències per poder examinar les respostes de Bertossa per part de la fiscalia i l’Agència Tributària.https://www.elperiodico.com/es/politica/20211216/juan-ignacio-campos-enigma-zagatka-ernesto-ekaizer-12994563
Tot i que el missatge de la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, als mitjans és que s’han rebut les dades «per arxivar» les diligències d’investigació sobre Joan Carles I i que s’han prorrogat per sis mesos «per arxivar-les» –l’«afinació» de les activitats i regularitzacions de l’emèrit s’està desenvolupant a cel obert–, serà interessant escoltar com sonen els arranjaments en curs de la partitura per a Joan Carles I.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034