Nou partit de centredreta
Centrem: les 5 claus de l’enèsim intent de reflotar l’esperit convergent
L’amalgama d’exdirigents, la pèrdua de poder institucional del PDECat i els continus vaivens, en el rerefons de la nova formació
Chacón intentarà projectar una imatge de regeneració carregant contra els seus excompanys de Junts

Primer va ser Convergència, el 1974. Després, després d’una llarga travessia pel poder amb la bandera del nacionalisme i el peix al cove, però també amb una motxilla carregada de greus casos de corrupció i un líder defenestrat per ocultar diners a Andorra, el partit es va transformar en el PDECat. Però el nou artefacte aviat va canviar a Junts per Catalunya, després de travessar una constant divisió interna i canvis de nom, com Democràcia i Llibertat o l’experiència pseudounitària i no exitosa de Junts pel Sí.
Després del cop de porta de l’expresident Carles Puigdemont, el PDECat va fracassar en les eleccions catalanes i tot això ha desembocat ara en un altre partit, anomenat Centrem, que és l’enèsim intent de reunificar l’espai sobiranista de centredreta dels últims anys. L’operació, sens dubte, és d’alt risc. Aquestes són les claus del nou experiment polític:
Elements del passat

Centrem neix com un partit nou, però és fruit d’un pacte entre antigues famílies convergents i personatges amb una carrera política amortitzada o qüestionada. Antoni Fernández Teixidó, Germà Gordó o els integrants de la Lliga Democràtica representen més el passat que el futur i l’exdirigent díscola del PDECat Marta Pascal s’ha desmarcat de l’operació. Afegim-hi sectors que han sigut molt crítics amb el sobiranisme. L’exconsellera Àngels Chacón s’ha posat al capdavant i intenta donar un missatge de renovació, però el seu repte serà demostrar que la nova operació és atractiva per a persones independents o nous militants.
Difícil encaix ideològic

A Centrem han participat veus netament no independentistes i dirigents del PDECat que sí que abracen el secessionisme. La convivència entre tots dos no serà fàcil. ¿És un partit independentista? Segons Chacón, no renuncia a aquest horitzó per a Catalunya, però posa més l’accent en reformes constitucionals que evitin la ruptura amb Espanya. L’únic punt d’unió entre les diferents minifamílies agrupades és l’espai ideològic de centredreta.
Bases minvants i desorientades

Ser votant de tota la vida de Convergència s’ha convertit en una operació estressant en els últims anys. Molts han optat clarament, com demostren els resultats de les últimes eleccions catalanes, per Junts, que a més va aconseguir el nom que havia pactat el mateix Puigdemont amb el PDECat. Ara els pocs resistents del PDECat s’hauran de passar (o no) a Centrem, i farà falta que es permeti la doble militància i, potser, que el PDECat ofereixi els seus drets electorals al nou partit.
Risc de perdre encara més espai

Centrem es presentarà aquest dimarts com un espai transversal que va més enllà de les fronteres del PDECat, però el perill és el contrari: perdre encara més bases en favor de Junts, que no desaprofitarà l’ocasió de seduir els alcaldes i alcaldables del PDECat per convidar-los a la ‘casa gran’ independentista amb l’argument que el seu espai continua trossejant-se i convertint-se cada vegada en més marginal.
Un lideratge per demostrar

Chacón s’ha posat al capdavant del nou experiment no sense haver dubtat i conscient del risc que assumeix, però convençuda de l’existència d’un espai de centralitat catalanista que considera orfe. L’exconsellera va dubtar, però ha conclòs que si a l’espai del PDECat li queda alguna opció electoral, aquesta passa per un nou sotrac. Altres eventuals líders han descartat posar-s’hi al capdavant. Chacón intentarà fer-se un lloc carregant contra Junts i contra ERC, i desmarcant-se de la radicalitat independentista. L’objectiu: sobreviure.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- El Barça sobreviu a un malson
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)
- Educació El TSJC dicta que el castellà també ha de ser llengua vehicular i habitual a l’escola catalana
- Estudi Aquest país europeu és el més feliç del món per vuitè any consecutiu
- Educació a Catalunya Educació manté els canvis a batxillerat: fusions en ciències i cau el pes del TR
- Recuperació editorial El conte de Vargas Llosa que dona les claus de la seva ruptura amb Isabel Preysler