Relleu al cos policial
La nova cúpula dels Mossos es defensa i nega ingerències polítiques
En una trobada amb els periodistes, la prefectura reconeix el talent com a policia de l’intendent que havia investigat el Govern però afirma que el seu relleu és únicament perquè no agradava la seva manera de dirigir
La prefectura dels Mossos d’Esquadra, que va agafar el relleu del major Josep Lluís Trapero abans de Nadal amb un soroll de fons que ha anat pujant de decibels, s’ha reunit aquest dijous amb els periodistes que cobreixen habitualment la informació de successos a la comissaria de les Corts. El comissari en cap, Josep Maria Estela, acompanyat dels altres membres de la cúpula, Eduard Sallent i Rosa Bosch, i de la també nova portaveu, Montserrat Escudé, han volgut donar la seva versió sobre les motivacions reals que hi ha rere el polèmic relleu de Trapero al capdavant dels Mossos decidit per Esquerra i els canvis que ells han portat a terme i han acabat d’enterbolir la qüestió, sobretot per la destitució de l’intendent Toni Rodríguez al capdavant de la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC).
Segons la prefectura, a qui s’acusa d’estar enfrontada amb Trapero, la figura del major mereix el màxim respecte dels nous responsables del cos policial «pel que ha fet, el que ha sigut i el que ha patit». En cap cas, han remarcat, s’ha d’interpretar «com un dard a Trapero» el comentari que Estela va fer en la seva roda de premsa de presentació sobre que a partir d’ara s’hauria de parlar del cos amb la primera persona del plural i seria desterrada la primera persona del singular. Un comentari que, així ho va entendre la premsa, al·ludia a l’etapa anterior de Trapero, marcada per un lideratge més dur. «El que sí que volem és deixar clar que apostem pel consens, que creiem en les decisions que es prenen de forma consensuada», reiteren.
Notícies relacionadesSobre Rodríguez, que va arribar a demanar l’empara del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) mentre investigava membres del Govern per les pressions rebudes, tal com va explicar aquest diari, la prefectura ha assenyalat que no ha sigut apartat de la CGIC per cap raó vinculada a aquestes investigacions, que ja s’han acabat i estan pendents de judici. La decisió es pren perquè no agradava la seva manera de dirigir la comissaria, de què depenen més de 2.000 investigadors. «Es pot ser un cirurgià extraordinari, però no un bon director d’hospital», han argumentat per il·lustrar a través d’aquesta metàfora que reconeixen el talent de Rodríguez com investigador però discrepen sobre la seva manera de manar.
Sobre la nova destinació de Rodríguez, a qui han fet cap de la comissaria de Rubí, la prefectura ha negat que es tracti d’un càstig. Com no ho ha sigut tampoc, afirmen, el nomenament del comissari Carles Anfruns com a cap de la Sala Central, un rol, d’entrada, de menys rellevància i que també va cridar l’atenció al ser publicat. «Haurien d’acceptar-se aquests canvis de forma menys agra perquè formen part del fet de treballar en aquest cos», han recordat. Amb aquestes paraules, la prefectura ha volgut deixar clar que no s’ha portat a terme una purga de persones afins a Trapero, com ho era Rodríguez. Una idea que han recolzat sobre un altre raonament: el perfil de les persones que agafen el relleu de Rodríguez i el cap de la Unitat Anticorrupció, que va presentar la dimissió després de conèixer la destitució de l’intendent. En els dos casos, han remarcat, es tracta de persones de la màxima confiança de Rodríguez i, en conseqüència, s’aposta per mantenir el rumb de la CGIC. Qui ha assumit la direcció de la comissaria és Ramon Chacón, que també és darrere les investigacions que afectaven el Govern –el conseller Buch, la llavors consellera Laura Borràs i actual presidenta del Parlament o a la trama del 3%–. I qui encapçalarà la Unitat Anticorrupció serà el número 2 del cap que ha dimitit. L’única cosa que no han aclarit en aquesta trobada ha sigut per què l’intendent Rodríguez va haver de demanar empara judicial mentre portava a terme les esmentades investigacions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat