Investigació
L’operació Gamba o l’envit de Villarejo sobre Felip i Letizia, per Ernesto Ekaizer
L’excomissari destapa en la seva declaració quina és la seva aposta estratègica: explosionar el procés judicial, un cop ‘amortitzat’ el rei emèrit Joan Carles I, amb revelacions sobre els Reis
Dimarts 11 de gener del 2022, a l’entrar a l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares, en el judici oral en què li demanen 110 anys de presó per tres causes, l’excomissari José Manuel ‘Pepe’ Villarejo va declarar als mitjans de comunicació: «Jo confio que al final algú posi una mica seny i, si no, que cadascú aguanti el que vingui; avui declararé sobre la pantomima que ha fet el maridet [Juan Muñoz] de la meva bona amiga Ana Rosa [Quintana] i ho lamento per ella perquè la respecto molt, però ha mentit miserablement per ficar-hi el meu fill [José Manuel Villarejo Gil] com fos, sabent que tot és mentida, ho sento per ells però ho explicaré tot, la relació que he tingut amb Ana Rosa, el seu maridet i que cadascú assumeixi el que li toqui».
Villarejo havia protegit durant la instrucció del sumari de la peça número 6 anomenada ‘Pintor’ –es demanen 7 anys de presó per al comissari, en actiu en el moment dels fets, per un cas d’espionatge– la periodista Ana Rosa Quintana, per qui va treballar després de cobrar 20.000 euros, amb l’objectiu de deslliurar el seu marit, Juan Muñoz, i el seu germà, Fernando, d’un deute fiscal.
L’operació va consistir a fer xantatge amb vídeos l’advocat de Mateo Martín Navarro, soci de Fernando Muñoz, perquè es fes càrrec del deute. El lletrat, l’exjutge Francisco J. Urquía, va ser gravat en una orgia amb prostitutes, en què esnifava cocaïna.
Durant la instrucció d’aquesta peça processal, en les seves declaracions davant el jutge Manuel García-Castellón i els fiscals, Villarejo va fer referència a Ana Rosa Quintana, però va amagar el seu paper rellevant en el procés pel qual va acceptar treballar per als germans Muñoz.
Juan Muñoz, el marit de Quintana, per qui la Fiscalia Anticorrupció demanava 8 anys de presó, i el seu germà Fernando, van firmar l’octubre del 2020 un acord de conformitat en què confessaven la seva participació en l’operació, per la qual cosa aconseguien una condemna d’11 mesos de presó i lliurar-se, per falta d’antecedents, de la presó. Sempre que ratifiquessin el pacte en el judici oral.
Va ser el que va passar dilluns passat, 10 de gener, quan Juan i Fernando van complir amb l’acord a l’admetre que van pagar 20.000 euros a Villarejo perquè espiés el soci de Fernando Muñoz, el lletrat Urquía, sobre qui el llavors comissari els va entregar dos vídeos comprometedors per a l’exjutge, expulsat de la carrera judicial el 2012.
Rere els dos acusats, Villarejo va començar la seva declaració, que es va estendre entre dimarts i divendres passat. La declaració dels germans Muñoz constituïen un testimoni de càrrec clau per a la gairebé segura condemna de Villarejo.
L’excomissari va complir l’advertència que va proferir a la porta de l’Audiència Nacional. A preguntes del fiscal Miguel Serrano, l’acusat va explicar que Ana Rosa Quintana li va demanar diverses vegades ajuda «pels seus marrons». Va assenyalar que «el seu maridet [Juan Muñoz] es dedicava a fabricar factures falses». I va assenyalar l’origen de l’encàrrec: «Va ser un favor personal que no em van demanar aquests senyors –Juan i Fernando Muñoz–, a qui no coneixia de res. M’ho va demanar la meva bona amiga Ana Rosa... Les primeres reunions i dinars els tinc jo amb Ana Rosa, més de deu dinars per convèncer-me que l’ajudés». A preguntes d’una de les acusacions sobre qui li havia encarregat la feina, va contestar: «La meva amiga Ana Rosa va ser qui m’ho va demanar... Ha sigut per ella».
Ana Rosa Quintana com inductora de l’operació
La Fiscalia Anticorrupció no va acusar Ana Rosa Quintana perquè no tenia proves tenint en compte que Villarejo, si bé havia dit seu nom durant els interrogatoris, va ometre el seu grau de participació. Les afirmacions de l’excomissari dimarts passat, en canvi, la situen com a inductora de l’operació, amb informació de l’extorsió que es maquinava.
Però Villarejo també compliria, a continuació, el que va anticipar als mitjans de comunicació abans d’entrar a la sala del judici, quan va dir que ho explicaria «tot». Quan el fiscal Serrano va preguntar per alguns detalls de les reunions entre Juan Muñoz i l’excomissari, aquest va assenyalar que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) tenia moltíssim interès en personatges tan rellevants i mediàtics com Ana Rosa Quintana.
Aquí va llançar la bomba d’efecte retardat: «I sobretot quan ella estava perfectament assabentada –així m’ho va comentar– de l’operació Gamba, que era atemptar contra la imatge de la reina Letizia». Segons Villarejo, ella «estava preocupada perquè estaven intentant filtrar-li que tragués a la llum una sèrie de correus de la Letizia i tercers. L’escenificació de detenir el seu marit Juan Muñoz i el seu germà Fernando, en comptes de citar-los [a declarar] com als altres, va ser per fer-lo callar. I malgrat ser [Ana Rosa Quintana] una persona valenta haurà pesat més protegir el seu marit». Com que va veure que Villarejo insistia de parlar de la Casa Reial, el fiscal Serrano va demanar al tribunal que se cenyís al cas que es jutjava. La presidenta del tribunal, Ángela Murillo, però, va dir que Villarejo tenia dret a defensar-se.
Villarejo sempre avança per aproximacions successives. ¿A què es refereix? A la peça ‘Pintor’ hi ha un informe de la Unitat d’Afers Interns de la Policia sobre la gravació d’un dinar celebrat el 6 de juliol del 2017 en què van participar Villarejo, Ana Rosa Quintana i Eduardo Inda, director d’‘okdiario’.
I als temes que es descriuen en la reunió –els serveis de Villarejo prestats als germans Muñoz i els problemes d’Ana Rosa Quintana amb la seva productora, entre altres– s’ha d’afegir l’assumpte estrella: els tres comensals aporten detalls d’un material íntim tant de la reina Letizia com del rei Felip VI. Vaja, que hi estan ficats.
Quan l’informe sobre aquest dinar es va incorporar al sumari, Villarejo va advertir que només es feia referència a la feina feta per als germans Muñoz, i es deixava constància que s’expurgaven altres qüestions que afectaven la intimitat de tercers que no tenien res a veure amb la peça ’Pintor’. L’excomissari va demanar per escrit la incorporació de la gravació completa, cosa que es va rebutjar.
Les informacions relacionades amb la reina Letizia i Felip VI procedirien, segons fonts fidedignes, del telèfon de qui va ser amic personal de tots dos, l’empresari Javier López Madrid, que va ser client de Villarejo en el seu plet amb la doctora Elisa Pinto (pel qual l’excomissari s’asseurà al banc dels acusats), i a qui va sol·licitar una «neteja» del seu telèfon. Villarejo al fer la feina es va quedar, com és el seu costum, amb una còpia de tots els missatges.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista