Opinió popular
La consulta dels Jocs Olímpics Barcelona-Pirineus es farà a la primavera i serà vinculant
Hi podran votar 63.000 persones de les comarques de la Vall d’Aran, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya
La consulta «vinculant» dels Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus 2030 se celebrarà la primavera que ve i la votaran els ciutadans de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, segons va anunciar aquest divendres la consellera de presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà.
El govern de la Generalitat de Catalunya encara no ha concretat una data exacta a causa de la pandèmia del coronavirus, però assegura que la consulta, que serà vinculant, tindrà lloc en els pròxims mesos.
Vilagrà va explicar en roda de premsa que el govern català «es pren amb molta atenció l’opinió de la ciutadania» sobre aquest assumpte.
Votació a les comarques afectades
«Aquesta consulta, en la qual es farà una pregunta que encara no està decidida a totes les persones majors de 16 anys de l’Alt Pirineu i Aran a finals de la primavera, serà vinculant», va explicar Vilagrà, que va confirmar que tindran dret a vot unes 63.000 persones de les comarques de la Vall d’Aran, el Pallars Jussá, el Pallars Sobirá, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya.
Sobre el fet que els ciutadans de Barcelona no participin en la votació, Vilagrà va dir que d’aquesta manera es pretén «acostar les decisions al territori on es realitzaran la major part de disciplines i a Barcelona és evident que l’impacte és menor».
La consellera va confirmar que aquest mateix divendres, abans de la compareixença, es va fer una primera reunió per configurar la candidatura.
Hi van participar representants de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, a més de membres de les comarques del Berguedà, el Solsonés i el Ripollés i les seves respectives diputacions, així com l’Ajuntament de Barcelona.
«No es tracta de configurar una candidatura per a 15 dies. El Govern té una estratègia pròpia en temes de mobilitat, connectivitat, equipaments, i desplaçament i equilibri territorial, volem que aquests Jocs Olímpics siguin un impuls per a aquestes comarques», va insistir Vilagrà.
Fora de Catalunya també
El govern català va deixar clar que, en cas de ser la candidatura vencedora, els Jocs Olímpics s’obriran a altres territoris més enllà de Catalunya.
«Plantegem una candidatura que pugui tenir el màxim de disciplines possibles a Catalunya, però que també s’obri a altres territoris en les disciplines en les quals nosaltres no tenim tradició. No tindria sentit fer construccions faraòniques per a 15 dies», va assenyalar la consellera.
Vilagrà no va revelar quins són les disciplines que se celebrarien fora de les comarques del Pirineu català, però va avançar que «és possible que algunes de les proves que no tenen tant ús social a Catalunya es facin a l’Aragó, tot i que és un tema que s’està treballant i encara no està tancat».
Sobre la possible participació d’Andorra en aquests Jocs, va manifestar que «encara no s’ha parlat» amb les autoritats corresponents.
D’altra banda, la consellera va destacar que «han de ser uns Jocs que respectin la sostenibilitat» i es va comprometre que «no hi hagi especulació en l’entorn dels Jocs Olímpics».
Opinió pública i política
Aquest divendres, el govern català també va fer pública una enquesta realitzada a més de 1.500 persones que conclou que al 73% dels catalans els sembla interessant per al Pirineu que Catalunya organitzi uns Jocs Olímpics d’Hivern.
La CUP s’ha posicionat en contra d’aquest projecte del govern d’ERC i Junts, que compta amb el suport del PSC. A més, En Comú Podem va demanar que la consulta es fes a tot el territori català, una petició que no ha sigut atesa.
«Costa trobar la unanimitat política en tots els àmbits, forma part de la normalitat. Tot i que sí que hi havia un consens de consultar el territori», va respondre Vilagrà sobre aquestes divergències entre formacions.
Notícies relacionadesTambé va participar en la roda de premsa la secretària general de l’esport català, Anna Caula, que va dir que Catalunya «és un país 100% esportiu i referent en l’organització de grans esdeveniments».
El propòsit del govern català, segons Caula, és utilitzar les instal·lacions que ja té Catalunya, modernitzant-les, «per deixar un llegat una vegada acabin els Jocs Olímpics».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín