Investigació judicial
La policia apunta al regidor de l’Hospitalet que segueix en el càrrec en la trama de malversació
La UDEF destaca la «passivitat, permissivitat o deixadesa» per la falta de control de les subvencions, l’«afany de lucre» del Consell Esportiu i l’«enriquiment il·lícit»
La Policia Nacional situa l’actual tinent d’alcalde de l’Hospitalet de Llobregat, Cristian Alcázar, com un dels responsables de la trama de presumpta malversació de fons en el Consell Esportiu de la localitat, una entitat sense ànim de lucre dedicada a la promoció de l’esport. En els informes aportats a la causa, els investigadors destaquen la «passivitat, permissivitat o deixadesa» per la falta de control de les subvencions públiques per valor d’uns 200.000 euros anuals, així com una possible ocultació d’ingressos, desgavell comptable i possible «enriquiment il·lícit», entre altres irregularitats. Els agents no impliquen en aquesta part de la investigació l’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, que segueix imputada per, suposadament, fer cas omís a les advertències sobre les anomalies. Una cosa que ella va negar davant el jutge.
L’últim informe de la policia, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, afirma que hi havia «un afany de lucre en una entitat que no té res a veure amb el sector privat (en què sí que hi ha aquest ànim d’obtenir beneficis)». El Consell Esportiu es nodreix de subvencions públiques, per la qual cosa «ha de justificar la destinació que es dona a l’import percebut, que no és cap altre que revertir-lo en el sector esportiu» de la ciutat i, sobretot, en activitats per als escolars. Els agents tenen ara en el punt de mira els incentius o «beneficis», segons correus electrònics trobats, a repartir al si de l’entitat. «S’amaga de forma reiterada el benefici real obtingut», ressalten.
En aquest mateix sentit, altres atestats de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional assenyalen les presumptes irregularitats en la tramitació d’una subvenció de l’ajuntament al Consell i destaquen que «una de les irregularitats de més calat» és «la declaració d’una xifra d’ingressos molt menor a l’obtinguda». No obstant, diuen els informes, és «la falta de control» per part del consistori la que permetia aquesta situació.
Connivència dels imputats
«Aquesta falta del degut control és aparentment atribuïble en responsabilitat a l’Ajuntament de l’Hospitalet per ser l’atorgant de la subvenció pública», insisteixen els agents. «L’esmentada falta de control es tradueix en opacitat per conèixer el cost total de cada una de les activitats subvencionades, així com els diners amb què es compta per portar-les a terme, generant-se d’aquesta forma un marc idoni que afavoreix la comissió delictiva d’administració deslleial, malversació i obtenció de subvencions indegudes».
La policia concreta que «els actors» que participen «en l’elaboració de l’esmentada estructura» són els responsables del Consell Esportiu, i tècnics de l’àrea d’Esports de l’ajuntament. Al seu entendre, hi ha «connivència» entre Cristian Alcázar, que encara és tinent d’alcalde i va ser president de l’entitat; Eduard Galí, exdirector del Consell; i els tècnics municipals «responsables de la verificació de les subvencions». També està imputat l’exregidor Cristian Plaza, que va dimitir del seu càrrec a l’esclatar l’escàndol i havia ocupat càrrecs de responsabilitat en l’entitat investigada.
Els principals implicats sempre han negat les irregularitats i en les seves declaracions han negat descontrol de les subvencions, ja que passaven, van explicar, per dues auditories, una de l’entitat i una altra de l’ajuntament, alhora que van descarregar responsabilitats en el comptable del Consell, ja mort, una treballadora i el regidor que va denunciar, Jaume Graells, segons fonts coneixedores dels interrogatoris.
«Omissió reiterada»
Notícies relacionadesLa policia, no obstant, insisteix en l’«omissió reiterada» per part dels òrgans municipals que han de controlar les subvencions d’exigir al Consell informació «clara» sobre aquestes. Això provoca, opina, «no conèixer el cost real dels projectes» a què van destinades les partides, «impedeix» conèixer si l’entitat «obté beneficis» amb l’objecte d’un «lucre personal» i permet «una total llibertat i marge per escollir quines factures li quadren» per carregar-les a la subvenció i de quines es farà responsable l’entitat.
En els seus atestats, els agents recorden que Alcázar, que va ser president del Consell fins al 2019 i és tinent d’alcalde, va ser membre de la comissió del conveni firmat entre el consistori i l’entitat, cosa que «podria comprometre la llibertat d’actuació dels seus subordinats a l’àrea d’Esports de l’ajuntament». Els informes remarquen que els membres de la comissió directiva del Consell designats pel consistori també eren les persones que després, des de l’ajuntament, eren responsables de controlar les subvencions atorgades.
Els protagonistes
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Sostenibilitat L'economia espanyola aconsegueix reduir un 5,4% la quantitat de residus que genera a l'any
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- HISTÒRIA 25-N Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones: ¿Per què se celebra el 25 de novembre?
- Verstappen emula Prost i Vettel amb el tetracampionat