Setmana vinent
El Govern central dona la «benvinguda» a tothom a la reforma laboral: un «gairebé prec», segons Montero
L’ala socialista de l’Executiu demana «responsabilitat» als partits i avisa que els «passarà factura» si fan perillar la norma
CCOO i UGT eleven la pressió sobre les formacions d’esquerres i els reclama que no facin «el tonto» en l’escenari polític actual
Falta menys d’una setmana perquè el Congrés voti la reforma laboral. I el Govern central no té prou suports assegurats. Els socis habituals de l’Executiu van deixar clar aquest dijous que estan en el ‘no’, tret que introdueixin en el text les seves exigències. El PSOE s’hi nega i mira cap a Ciutadans i els partits minoritaris per aconseguir la majoria necessària. «Totes les formacions que li vulguin recolzar, benvingudes siguin», ha dit aquest divendres la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que ha llançat un «gairebé prec» perquè es convalidi la reforma.
L’ala socialista del Govern no vol modificar el text que van acordar patronal i sindicats. Sobretot, després de l’amenaça de la CEOE de despenjar-se del pacte si passa això. I de moment Ciutadans (9 diputats), Terol Existeix (1), el Partit Regionalista de Cantàbria (1), Coalició Canàries (1) i Nova Canàries (1) són els únics disposats a recolzar la norma sense cap canvi. Però els números no acaben servir. L’Executiu encara necessitaria el ‘sí’ del PDeCat (4) Més País (2) i Compromís (1). Els tres partits estan encara decidint el sentit del seu vot.
«Són benvingudes la resta de formacions si es convalida amb una gran majoria i no es toca ni una coma del que ha costat nou mesos per superar l’etapa negra del PP», ha dit Montero. És a dir, res de modificar la reforma laboral. Ni ara ni més endavant, com ha proposat la vicepresidenta segona i líder d’Unides Podem, Yolanda Díaz, per arrossegar ERC al ‘sí’. La responsable d’Hisenda, a més, ha assegurat que el fracàs de la reforma «passaria factura a aquells que no recolzessin» el text. Una vegada més, eleva la pressió sobre els socis de l’Executiu.
Incrementar la pressió
La ministra de Transport, Raquel Sánchez, ha incidit en aquesta estratègia de collar els republicans catalans. «Crec que tots els partits polítics amb responsabilitat s’haurien de sumar a un acord que clarament defineix i estableix les relacions laborals del segle XXI i tanca la porta al que va suposar la reforma laboral del PP, que va crear una situació de precarietat i temporalitat», ha dit en un acte a Barcelona. «És una reforma extraordinàriament positiva. No contemplem cap altre escenari que la seva aprovació, i la seva aprovació amb el màxim nombre de vots», insistia el responsable de Seguretat Social, José Luis Escrivá, en una entrevista a Antena3.
A la pressió exercida per l’ala socialista s’hi han afegit també els sindicats. Els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, respectivament, han demanat als partits d’esquerres que no facin «el tonto» i aprovin la reforma per «convicció democràtica», ja que va ser fruit del diàleg social. A més, han apuntat que la ruptura del bloc de la investidura «no és un tema menor amb l’escenari polític que tenim al damunt».
L’altra via
Notícies relacionadesMentre les mirades estan posades en ERC, l’únic dels socis del Govern que encara deixa la porta oberta a un possible pacte, Ciutadans continua insistint que recolzaran la norma sempre que «no es toqui ni una coma». El portaveu dels taronges al Congrés, Edmundo Bal, ha revelat que aquests dies ha estat en contacte amb el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, per tancar una negociació. «Vaig tenir una conversa amb ell, li vaig expressar quina és la nostra posició i ell va prometre que durant la setmana que ve, ja que la convalidació serà dijous, em diria alguna cosa», ha dit en una entrevista a Onda Madrid.
Unides Podem, per contra, es resisteix a deixar entrar Cs a l’equació. Durant l’estiu del 2020, els morats van posar fil a l’agulla per deixar Inés Arrimadas fora de qualsevol negociació i ara no volen fer passos enrere. Per evitar-ho, fa setmanes que Díaz negocia amb ERC, tot i que de moment el diàleg no dona fruits. «No sé si a Catalunya saben que mai m’aixeco de la taula. És a dir, que esgotaré aquesta negociació», va dir aquest dijous a Barcelona. Fonts del seu entorn asseguren que «encara hi ha marge».
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- La web de Russia Today va fomentar la violència i la polarització en moments crítics per a Catalunya i Espanya
- Veïns de la ‘nova Diagonal’ denuncien pífies a les voreres
- L’ús de ‘bots’ va propulsar la cobertura de la propaganda russa sobre l’1-O
- El congrés del joc obre l’any firal i omple hotels a BCN
- Legislatura catalana ERC evita aclarir si negociarà suplements de crèdit amb el Govern després de la negativa dels Pressupostos
- Denúncia contra Errejón El dur interrogatori del jutge Carretero a Elisa Mouliaá: «Diu que es va treure el membre viril. ¿Sap vostè per què?"
- Global Traffic Scorecard 2024 Barcelona lidera el rànquing espanyol de temps perdut en embussos: 41 hores a l’any
- tribunals Laporta es desmarca davant el jutge de l’acusació d’estafa i afirma que l’han implicat per «la seva notorietat»
- ‘Life Sciences BCN’ Barcelona es conjura per ser capital de les ciències de la salut