L’endimoniada legislatura
El PDECat negocia contra rellotge i podria donar els seus 4 decisius vots a la reforma laboral
Els postconvergents veuen compatible la proposta amb els seus postulats i la consideren una oportunitat d’esquivar ERC i Junts
Un representant del PDECat a Madrid fa la següent reflexió: «Vaig votar a favor de la reforma laboral del PP el 2012 i puc votar a favor de la del PSOE 10 anys després». Aquesta és la premissa política amb què la postconvergència es deixa estimar pel Govern de cara a aportar quatre vots decisius per aprovar aquest dijous la modificació (que no derogació) de la controvertida normativa laboral del Govern de Mariano Rajoy en plena crisi amb el suport de CiU. Recolzament que ara el PDECat podria brindar a l’Executiu socialista amb un argument: ni aquesta normativa era tan de dretes ni l’actual serà tan d’esquerres.
Situar-se en el focus i el centre de l’escenari polític és per al PDECat, en si mateix, una victòria. Però exigiran a canvi alguna contrapartida. El partit postconvergent està negociant intensament amb el Govern. Segons fonts de la formació, l’actitud del Ministeri de Treball, dirigit per Yolanda Díaz, ha sigut fins ara «irresponsable» perquè ha donat per fet el suport dels quatre parlamentaris. En escena ha aparegut la mateixa vicepresidenta. Mentrestant, el PSOE, sempre segons aquesta versió, no ajuda massa la ministra, potser per desgastar-la.
Difícil d’esmenar
Quant al contingut en si de la negociació, el PDECat assumeix que no hi haurà canvis en el contingut. És a dir, que no acceptarà que el Congrés la tramiti com a projecte de llei, cosa que obriria la porta a introduir canvis en el redactat. La patronal CEOE ha advertit per activa i per passiva que tampoc acceptarà canvis a l’acordat amb el Govern i els sindicats. Així doncs, el PDECat aspira a aconseguir contrapartides en l’entorn de la nova normativa. Al respecte, s’imposa el mutisme.
Per una vegada, la postconvergència està de nou en el centre de l’escenari i vol aprofitar-ho fins a l’últim minut. Aquest dimecres, l’executiva del partit (gairebé en fase de liquidació, segons el que planteja una nova marca postconvergent, Centrem) decidirà definitivament. El ‘sí’ és perfectament possible, i l’alternativa seria una abstenció.
Contrapartida: el Tercer Sector
Notícies relacionades¿Com vendre-ho? El PDECat es va presentar a les eleccions amb un programa electoral compatible amb la reforma presentada pel Govern. «Urgeix modificar la llei a partir del diàleg amb els interlocutors socials», afirmava el programa esmentat, que proposava establir la primacia del conveni sectorial sobre el d’empresa, com preveu l’acord, i perfeccionar la contractació a temps parcial, així com reforçar el paper de l’autoritat laboral autonòmica en els ero.
Ara, contra rellotge, el PDECat negocia amb el Govern aspectes col·laterals com la compensació al Tercer Sector en matèria laboral, perquè la reforma del Govern elimina els contractes d’obra i servei, molt utilitzats per aquest sector.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia