Iniciativa del PSOE
Una comissió independent investigarà els abusos sexuals de l’Església espanyola
El president del Govern opta per aquesta via en comptes de la del Congrés i assenyala que els delictes «no poden quedar impunes»
El Defensor del Poble liderarà l’organisme, integrat per experts, víctimes i representants del clergat

En comptes de la comissió parlamentària que reclamaven diversos grups d’esquerra, Pedro Sánchez ha optat per un organisme independent per aclarir els abusos sexuals de l’Església espanyola. El president del Govern vol que el nou ens, integrat per experts i membres de diferents col·lectius (inclosos tant les víctimes com el clergat), estigui liderat pel Defensor del Poble.
La iniciativa, avançada pel diari ‘El País’, encara ha de ser validada pel Congrés. El PSOE registrarà aquest dilluns una proposició no de llei, que serà votada en les pròximes setmanes, en què s’encomana a la institució que dirigeix Ángel Gabilondo l’elaboració d’un informe sobre els abusos a l’Església catòlica, amb l’objectiu de determinar responsabilitats, donar reparació als afectats i planificar polítiques de prevenció i atenció d’aquests casos.
Dimarts passat, el PSOE va donar suport a l’admissió a tràmit d’una iniciativa d’Unides Podem, ERC i Bildu perquè fos una comissió parlamentària la que aclarís aquests delictes, en paral·lel a la decisió de la Fiscalia General de l’Estat de demanar a les fiscalies autonòmiques que li enviïn totes les denúncies i querelles en tramitació sobre agressions i abusos sexuals a menors comeses per religiosos. Però els socialistes van deixar clar poc després que aquesta no era la via que consideraven més idònia, ja que un organisme d’aquest tipus, dins el Congrés dels Diputats i integrat pels representants polítics, es podria convertir en «un circ».
El model escollit per Sánchez, que si no hi ha cap sorpresa serà validat per la Cambra baixa, és similar al francès, en què un organisme independent va concloure recentment que des de 1950 més de 200.000 menors havien patit abusos per prop de 3.000 religiosos. Però amb una diferència important: al país veí va ser l’Església la que va impulsar aquesta decisió, una actitud completament diferent a la de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), que fins ara no ha portat a terme cap pas decidit per aclarir aquests delictes.
Un «terratrèmol»
Notícies relacionadesLa decisió de Sánchez va ser ben rebuda per una de les víctimes, l’escriptor barceloní Alejandro Palomas, amb qui el president del Govern es va reunir dijous passat. «¡Ho hem aconseguit! Dijous vaig sortir de la Moncloa amb una promesa. Avui, 64 hores més tard, em desperto amb allò promès. L’eco de moltes veus petites és, si se sumen totes, un terratrèmol. No ho oblidem. Avui és un gran dia», va escriure Palomas a Twitter.
Sánchez li va contestar a la mateixa xarxa social. «Les víctimes no poden seguir silenciades –va assenyalar–. És l’hora de donar reparació al vostre dolor i evitar que torni a passar. Amb el compromís que els abusos comesos dins l’Església no quedin impunes».
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Ciclisme La Volta suspèn el final de l’etapa reina a Queralt i farà una etapa plana de 120 km amb final a Berga en el seu lloc
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Catalunya Media City Salvador Illa presenta el ‘hub’ audiovisual Catalunya Media City a les Tres Xemeneies
- Crisi transatlàntica ¿Per què el Vell Continent és tan important per als EUA? Desmuntant el mite de l’Europa parasitària de Trump