Investigació
Tranquil·litat i bons aliments, deixin afinar a Hisenda la regularització de Joan Carles I
L’exoneració penal de l’emèrit passa per la conformitat dels inspectors de l’Organització Nacional d’Investigació del Frau (ONIF) amb les regularitzacions fiscals de l’Emèrit. I això estan fent
En la recta final de l’arxiu de les diligències sobre les activitats presumptament il·lícites de Joan Carles I, la pressió des d’Abu Dhabi ha llançat en les últimes setmanes un augment significatiu. La filtració d’un esborrany de decret –els trusts de Jersey, un dels tres capítols investigats– que al peu de l’última pàgina porta el nom del fiscal cap de la Fiscalia Anticorrupció, Alejandro Luzón, sense firma, ha reflectit una pujada d’aquesta pressió.
I té certa lògica. Des de la cúpula de la fiscalia General de l’Estat (FGE) es va vendre, avançada dimarts a la tarda 5 d’octubre passat, la notícia que les diligències s’arxivarien de seguida, a tot estirar en unes quatre setmanes. Han passat quatre mesos i en lloc de l’arxiu, les diligències s’han prorrogat per sis mesos quan aparentment no hi havia res a investigar. La pròrroga no tindria res d’especial i és una cosa normal excepte per una cosa i és que has dit que arxivaràs.
Aquesta venda realitzada per la cúpula des del madrileny carrer de Fortuny, immediatament després d’una reunió dels fiscals del Tribunal Suprem encarregats del cas –sense la presència del responsable, Juan Ignacio Campos, convalescent d’una intervenció quirúrgica– va menysprear el fet que estava pendent una informació complementària sol·licitada per comissió rogatòria al fiscal de Ginebra, Yves Bertossa sobre la fundació Zagatka (enigma en rus).
Passa que a partir del 18 de juny del 2014, data en què va abdicar i va perdre la seva inviolabilitat constitucional, Joan Carles I va realitzar entorn d’una dotzena de viatges a l’exterior en jets privats. Uns 7 milions d’euros. Van ser pagats per Zagatka.
El 24 de febrer del 2021, la carta rogatòria enviada a Suïssa sol·licitava els comptes dels exercicis 2016-1019 als bancs Credit Suisse i Lombard Odier per conèixer el patrimoni de la fundació creada a Liechtenstein l’1 d’octubre del 2003, entre els beneficiaris del qual figuraven Àlvar d’Orleans, el seu fill Andreu, Joan Carles I i el seu fill i filles, el llavors príncep d’Astúries Felip de Borbó, i les infantes Elena i Cristina. El 30 d’octubre del 2003, el gestor Arturo Fasana obria compte a Credit Suisse en el qual xifrava en 250 milions d’euros els moviments previstos (vegeu document). És a dir: fons molt importants.
La regularització de fa un any
Un dia després de ser enviada l’esmentada rogatòria a Suïssa, Joan Carles I va regularitzar, el 25 de febrer del 2021, 4.395.901 euros en concepte de «rendes derivades de l’assumpció per la fundació Zagatka de determinats viatges i serveis». Juan Ignacio Campos va explicar a aquest diari el 8 de novembre passat que no podia posar data d’arxiu perquè havia sol·licitat els comptes de Zagatka corresponents al 2015.
La fiscal de sala responsable de Cooperació Internacional, Rosa Ana Morán, assignada a l’equip de fiscals, va confirmar a Campos, que en efecte, la Fiscalia de Ginebra no havia remès les dades de l’exercici 2015. Els inspectors de l’ONIF a càrrec d’examinar la regularització necessitaven aquestes dades. I per això es va fer una petició complementària. Els documents van arribar a la taula de Campos el matí del 15 de desembre. Aquella tarda, un infart va acabar amb vida de Campos mentre pujava amb la seva dona, la fiscal del Suprem Isabel Rodríguez, al seu domicili.
«L’Agència Tributària va haver d’obrir una inspecció al veure en els mitjans de comunicació les informacions sobre els viatges que havia pagat Zagatka. Sobretot quan van saber que s’enviava una comissió rogatòria suïssa. Però la seva conducta des del setembre del 2018, quan un jutge els va requerir informació sobre l’emèrit, va ser la mateixa durant aquests gairebé quatre anys: no donar-se per al·ludida», explica Carlos Cruzado, president de Gestha, el sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda. «Els tècnics han de fer la comprovació dels exercicis que s’han regularitzat. I per això és lògic que s’haguessin sol·licitat tots els comptes des del 2014, data de l’abdicació del monarca», va afegir.
La pressió que ve d’Abu Dhabi passa per alt l’impacte que tindrà la conformitat que donarà l’ONIF a les regularitzacions de Joan Carles I. La regularització és vàlida a efectes de l’exoneració de la responsabilitat penal quan és espontània, abans que s’hagi iniciat una actuació penal.
La fiscalia ha notificat a Joan Carles I cada una de les tres diligències d’investigació en curs –el juny, el novembre i el desembre del 2020-, abans, precisament de les dues regularitzacions presentades (a part de Zagatka hi ha una regularització per donacions de 678.393,72 euros, referides a les transferències del seu amic, el milionari mexicà Allen Sanginés-Krause). I li va oferir personar-s’hi, cosa que no va fer.
«Si el fiscal et notifica que estàs sent investigat i t’ofereix personar-te, la conclusió és: no sé el que m’estaven investigant perquè no m’hi vaig personar. T’han donat l’oportunitat d’assabentar-te’n, aquesta comunicació és vàlida, si tu no has volgut assabentar-te’n serà el teu problema. Frau de llei. Tens tanta informació que no has volgut personar-te», assenyala una font fiscal. «No val això que és una notificació genèrica perquè tu com a investigat saps el que hi ha. Aquesta regularització de l’Emèrit és molt rellevant perquè ens podem carregar el sistema de regularització espontània. Desarmes el sistema legal amb un cas tan emblemàtic».
Notícies relacionadesNo és un assumpte fútil. S’obre el camí d’una allau de gent que recorri amb l’argument que volen el mateix tracte que l’emèrit. «Escolti, sí, sabia que hi havia diligències, però com en el cas de l’emèrit han dit que això no és un impediment per al pagament que exonera de la responsabilitat fiscal aquí té vostè el xec i a mi no m’expliqui històries», diu la font consultada.
Amb tot, l’ONIF l’«afinarà». Però necessita calma. Per això: tranquil·litat i bons aliments per a la recta final.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.