Recurs desestimat «íntegrament»
La JEC dona l’esquena al PP i no veu electoralisme en l’aprovació del PERTE agroalimentari
L’organisme arbitral rebutja que Sánchez fes unes declaracions contràries a la llei en la seva visita a una planta geotèrmica a Níjar dilluns passat
També creu que la web de la Moncloa no es va extralimitar a l’informar del projecte alimentat per fons europeus, ja que a més la UE exigeix publicitat
No hi va haver electoralisme per part del president del Govern ni de la Moncloa a l’aprovar el PERTE agroalimentari i donar-ne informació a la web oficial. La Junta Electoral Central (JEC) rebutja el recurs del PP perquè entén que Pedro Sánchez es va manifestar dilluns, en la presentació del projecte a Almeria, amb un «nivell raonable de neutralitat institucional», i que el Govern ha de donar publicitat a plans que es nodreixen dels fons europeus.
Va ser Pablo Casado, líder dels populars, qui va anunciar aquest dimecres el recurs de la seva formació davant la JEC per l’aprovació, el dia anterior, del projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica (PERTE) del sector agroalimentari, dotat amb 1.000 milions d’euros fins al 2023, que preveu que generi un impacte de partida en l’economia d’uns 3.000 milions i una creació neta de fins a 16.000 llocs de treball. Casado va acusar Sánchez d’«utilitzar el BOE» per fer «joc brut» a les campanyes electorals. Va considerar el projecte un «reescalfat» de mesures anteriors i una «autèntica vergonya» per aprovar-lo a cinc dies de les urnes a Castella i Lleó.
El PP va denunciar davant la JEC dues qüestions: la declaració institucional del president després de la seva visita a la planta geotèrmica de Cardial Recursos Alternativos, SL, a Níjar (Almeria) dilluns passat i la publicitat que l’Executiu va donar als acords adoptats en Consell de Ministres a la web de la Moncloa.
Respecte al primer, l’organisme arbitral assenyala que era «inequívoca» la naturalesa «pública i institucional» de l’acte del president a Almeria, i de fet es va incloure a l’agenda de Sánchez, i a més van ser-hi presents autoritats municipals. Després d’examinar les paraules del cap de l’Executiu, la Junta entén que les seves paraules van revestir un «nivell raonable de neutralitat institucional» i estaven «circumscrites a l’àmbit específic i concret de la visita a una planta geotèrmica ubicada a Andalusia», pel que tot i que els projectes que ell va citar són d’àmbit nacional, «no es pot deduir» de les seves paraules que hagin tingut «una incidència apreciable» en els comicis autonòmics de Castella i Lleó de diumenge que ve.
No hi va haver «instrumentalització»
D’aquesta manera, l’òrgan conclou que «no s’ha produït una vulneració de la prohibició establerta a l’article 50.2» de la llei electoral. Aquest article prohibeix «qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als assoliments obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions».
La JEC també recorda que l’existència d’un procés electoral en curs «no interromp el funcionament normal de les administracions públiques». En el seu escrit, recalca que Sánchez «evita la introducció de manifestacions valoratives de contingut electoralista» i que el Ministeri de la Presidència no ha efectuat un «tractament imprudent» de les declaracions encaminat a la seva «difusió massiva», que pugui considerar-se com una «instrumentalització dels mitjans i recursos públics» per mobilitzar el vot dels castellanolleonesos en benefici del PSOE.
La segona qüestió impugnada pel PP va ser la comunicació del PERTE aprovat pel Gabinet de coalició. La Junta recorda que els populars no van denunciar la roda de premsa en la qual van participar la portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, i el titular d’Agricultura, Luis Planas, i que en tot cas en la nota dels acords no s’aprecia una «particular incidència electoralista» en els comicis de Castella i Lleó. A la web oficial de la Presidència del Govern es recull un resum dels acords adoptats pel Consell de Ministres i de les paraules de Planas.
Acord ferm
L’organisme afegeix que cal tenir en compte que la informació es referia a un PERTE i que el reglament de la UE del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), a l’article 34.2, assenyala que els perceptors dels fons europeus han de vetllar per «donar visibilitat al finançament» de Brussel·les, «facilitant informació coherent, efectiva i proporcionada dirigida a múltiples destinataris», inclosos els mitjans i el públic. Els missatges allotjats a la web del Govern, rebla la Junta, poden entendre’s «coberts» per l’«exigència d’informació regulada en la normativa comunitària» i per tant com «campanya imprescindible per a salvaguarda de l’interès públic o per al correcte desenvolupament dels serveis públics».
La JEC, així, desestima «íntegrament» la denúncia formulada pel PP. L’acord és ferm en la via administrativa, per la qual cosa als populars només els cabria la interposició d’un recurs contenciós administratiu davant la Sala Tercera del Tribunal Suprem en el termini de dos mesos.
Eleccions Castella i Lleó Isabel Rodríguez García Agricultura Unides Podem Castella i Lleó Pablo Casado Consell de Ministres PP - Partit Popular PSOE Govern Pedro Sánchez Unió Europea Fons europeus Junta Electoral Central (JEC) Luis Planas Brussel·les Ministeri d'Agricultura
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia