Anàlisi
Les 5 lliçons de Castella i Lleó | Videoanàlisi de Verónica Fumanal
Génova va construir una trampa en la qual han caigut ells mateixos i que dificulta els seus plans de desgast davant el govern d’Espanya
No convoquis partint de les enquestes
Mañueco va convocar eleccions suggerides per Génova amb unes dades demoscòpiques que el situaven al caire de la majoria absoluta. L’objectiu era clar, fer ‘un Ayuso’ i demostrar a propis i aliens que no era la lideressa madrilenya la que havia aconseguit el resultat, sinó la marca del PP i el lideratge de Génova, que era fort. La conclusió de la jugada: el relat del canvi de cicle, que encara ahir continuava mantenint Casado a través d’un tuit. Res més lluny de la realitat. Mañueco no és Ayuso, a la campanya electoral ha perdut nou procuradors i si un compara els resultats de l’elecció d’ahir en percentatge de les eleccions generals del 2019, observa que les dades dels principals partits són bastant estables, el PP i el PSOE sobre el 30-31%, Vox sobre el 16-17%, és a dir, poc moviment en termes percentuals, no hi ha canvi de cicle, sinó estabilitat en el votant. Li va passar a Mas, li va passar a Díaz, i ahir Mañueco va formar part del club de les eleccions avançades per empitjorar la situació.
Vox o eleccions
No hi ha suma alternativa, el PP necessita Vox per governar a Castella i Lleó i ho faran com Abascal vulgui. L’amenaça que si no governa el PP ho farà Tudanca ja no és suficient per a un partit polític que ahir es va autoproclamar vicepresident de la regió. Vox n’ha obtingut més de la meitat dels vots del total dels populars i això els atorga un paper protagonista que jugaran com considerin. A més, són conscients que Mañueco es pensarà molt això de tornar a convocar eleccions, perquè aquesta repetició li coincidiria amb processos judicials per suposats casos de corrupció política, una cosa que sens dubte no el beneficiaria electoralment. Així que Génova va construir una trampa en la qual han caigut ells mateixos i dificulten els seus plans de desgast davant el govern d’Espanya.
Units podrien
En les passades eleccions a CyL Izquierda Unida i Podem van concórrer en dues candidatures, en aquesta ocasió van decidir unir forces davant la possibilitat de quedar-se’n fora, això els ha valgut un procurador i salvar els mobles. És una valuosa lliçó per a Andalusia, on l’espai a l’esquerra del PSOE està més atomitzat que en altres circumscripcions. A Andalusia si l’esquerra no és competitiva des del punt de vista electoral, amb candidatures amb possibilitat de representació, la dreta parteix d’una situació avantatjosa en la qual dos partits capitalitzen tots els seus vots, des dels radicals fins als més centrats, sense pèrdues, com si es produiria a l’esquerra amb candidatures que no superessin la barrera en algunes circumscripcions. A més, Iglesias ha demostrat que no ha recuperat el poder que en altre temps li feia un valor electoral eficient, i la seva nova líder, Yolanda Díaz, no ha volgut comprovar si ella ho és, ja que no va fer pràcticament campanya per als seus companys morats, una cosa que podria passar-li factura a nivell intern.
Estabilitat en el vot del PSOE
El PP no té mínim electoral, en funció de l’elecció i el candidat el resultat és completament diferent. No té res a veure Catalunya amb Madrid o Euskadi amb Galícia. Són els lideratges autonòmics els que tiren en cada elecció, una cosa que hauria de preocupar Génova, que sembla no aguantar un percentatge mínim de vots. No obstant, el PSOE aguanta un nivell d’estabilitat en els seus votants important, és igual la convocatòria que sigui, a excepció de la Comunitat de Madrid, manté un percentatge amb un sòl per sobre del 25%. Aquesta diferència quant a les dues marques és un factor determinant de cara al pròxim cicle electoral que es va inaugurar ahir i, sobretot, quan les marques a nivell nacional competeixin soles, sense el poder territorial d’alcaldes i presidents autonòmics.
Gentilici com a oferta
Notícies relacionadesSòria Ja despertarà la il·lusió de moltes plataformes provincials que rendibilitzen el sentiment d’abandonament dels seus veïns com a arma electoral. S’equivoquen els que intentin encasellar-los en l’eix ideològic, perquè juguen en un altre eix cada vegada més important per a la identificació dels votants, el lloc on viuen i la seva casuística particular. L’Espanya Buidada no ha aconseguit procurador, i en part és perquè van triar malament el seu nom. El gentilici és la base de l’oferta política, sentir que tu com a habitant d’un lloc estaràs representat ja des de la mateixa marca electoral.
PD: Moreno Bonilla ha quedat despenjat pel resultat d’ahir. Ser moderat i pactar amb Vox és incompatible. No obstant, va decidir fiar-ho tot a la carta de Mañueco i s’ha quedat sense pressupostos, sense relat de legislatura i amb els espais electorals reservats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
Eleccions Castella i Lleó Espanya Buidada Castella i Lleó Pablo Casado PP - Partit Popular PSOE Pedro Sánchez Vox
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034