La ressaca electoral

Els números de la investidura de Mañueco a Castella i Lleó: aliança amb Vox o abstenció del PSOE

  • Tots els escenaris alternatius al pacte del PP amb els ultres enclouen una enorme complexitat i semblen poc plausibles

  • Seguiu les últimes notícies després de les eleccions a Castella i Lleó en directe

Els números de la investidura de Mañueco a Castella i Lleó: aliança amb Vox o abstenció del PSOE
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’envit del líder del PP, Pablo Casado, amb les eleccions anticipades a Castella i Lleó ha deixat un escenari ple de mines al president actual de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco. Els populars han obtingut 31 procuradors a les Corts autonòmiques, per la qual cosa la investidura es pot convertir en un calvari per al candidat del PP si no aconsegueix convèncer Vox que es queda fora de l’Executiu regional.

Per analitzar les opcions que té Mañueco per seguir a la Junta de Castella i Lleó, s’ha de tenir en compte que necessita majoria absoluta (41 vots) en la primera votació o majoria simple (més vots a favor que en contra) en una hipotètica segona volta. Si es vol garantir l’elecció a la primera, requeriria el ‘sí’ del PSOE (28) o de Vox (13), ja que la suma de totes les forces minoritàries no li permetria arribar als 41 diputats necessaris.

Si el candidat popular opta per la segona volta, el ventall d’opcions és més ampli, però també molt més complex. Per començar, perquè només l’abstenció de Vox no li valdria per neutralitzar els vots en contra, que serien 37 contra 31 a favor.

En cas que l’entesa amb Vox fracassi, Mañueco podria explorar la via de l’abstenció dels 28 procuradors del PSOE, que li donaria la investidura a l’estil de la que va aconseguir Mariano Rajoy el 2016, i que va propiciar la dimissió de Pedro Sánchez com a líder socialista. No obstant, el PP i el PSOE ja han rebutjat aquesta opció perquè els perjudicaria per als seus interessos respectius.

La possibilitat d’una aliança del PP amb tots els partits minoritaris, a excepció òbvia d’Unides Podem, tampoc és factible perquè la suma del PP amb UPL, Sòria Ja, Per Àvila i Ciutadans es quedaria a dos escons de la majoria absoluta. En segona volta, els ‘sís’ serien 39 i els ‘nos’, 42.

Notícies relacionades

Finalment, una altra carambola molt complicada però que matemàticament donaria la investidura al PP seria una abstenció conjunta en la segona volta de Vox, UPL, Sòria Ja, Ciutadans i Per Àvila. Serien 31 ‘sís’, 29 ‘nos’ i 21 abstencions. Òbviament, més enllà del que cada una de les forces minoritàries pogués pactar a canvi amb Mañueco, aquesta via les obligaria a pagar el preu d’alinear-se amb la ultradreta per ajudar el PP.

L’Estatut d’Autonomia de Castella i Lleó estableix que si cap candidat ha aconseguit ser investit president després de dos mesos des de la primera votació, les Corts regionals es dissoldran automàticament i es convocaran noves eleccions. El rellotge està en marxa.