Al Parlament

L’oposició acorrala Borràs pel cas Juvillà i aquesta assenyala els funcionaris

  • Diversos partits retreuen a la presidenta del Parlament haver «mentit» per aparentar que estava «desobeint» mentre acatava la Junta Electoral Central

L’oposició acorrala Borràs pel cas Juvillà i aquesta assenyala els funcionaris

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Laura Borràs va retre comptes aquest dilluns al Parlament sobre la retirada de l’acta de diputat al cupaire Pau Juvillà després que l’oposició l’acorralés perquè les seves declaracions fossin públiques. La Junta de Portaveus va acollir la rendició de comptes deu dies després de la baixa del cupaire i la presidenta va cedir finalment a la pressió i la sessió es va emetre en directe. Entre peticions de dimissió, retrets per contradiccions i acusacions de mentides, encara més després d’haver acudit al tall il·legal de la Meridiana, la presidenta de la Cambra va repetir el patró: va defensar que Juvillà va ser diputat fins al dia 4 de febrer i va culpar els funcionaris per actuar «de forma improcedent» a l’acatar la Junta Electoral Central (JEC).

Borràs va negar en tot moment haver donat instruccions de complir l’ordre de l’òrgan administratiu i va descriure que es va trobar amb el registre de la institució «tancat» i amb el Sistema d’Informació de l’Activitat Parlamentària (SIAP) «bloquejat» sense el seu plàcet quan va admetre, però no va autoritzar, a mà, segons les seves paraules, la petició de delegació de vot de Juvillà en el ple del 3 de febrer, quan la JEC ja donava per confirmat el cessament des del 28 de gener, amb noves credencials per a la següent en la llista de la CUP per Lleida rebudes per burofax.

La presidenta va continuar defensant que sí que va admetre aquesta delegació i va indicar que no va constar així perquè el sistema no permet diferenciar entre admissió i acceptació, tot i que Juvillà no va ser ni convocat al ple, una cosa que tant anticapitalistes com morats es van esforçar a remarcar.

L’única autocrítica va ser admetre l’«error» d’haver dit a RAC-1 que Juvillà no va votar el 17 de desembre, quan sí que ho va fer, tot i que l’assumpte l’afectés de forma directa, argument al qual es va acollir Borràs per rebutjar setmanes després el seu vot.

Dards i propostes

Sense sortir de la línia d’atac, Borràs va asseverar que els funcionaris van publicar la baixa de Juvillà hores després del ple en la pàgina web sense la seva supervisió, quan la suspensió s’havia de fer efectiva el dia 4 de febrer, no abans, com deixava clar la secretària general, Esther Andreu, en un comunicat dirigit a la Taula: «No és admissible que els diferents serveis de la Cambra executin instruccions abans que la Taula s’hagi reunit», va defensar, negant haver donat cap ordre en aquest procediment.

Va arribar fins i tot a criticar els serveis de comunicació del Parlament per haver publicat un tuit amb una captura del Butlletí Oficial de la Cambra en la qual es constatava la baixa de Juvillà: «És una actuació totalment improcedent», va dir, tot i que el document així ho expliciti.

Per contenir futures suspensions, Borràs va instar els grups a modificar el reglament intern, a crear una Sindicatura Electoral pròpia a Catalunya i que les forces s’uneixin al Congrés dels Diputats perquè es modifiqui la LOREG i garantir així la «inviolabilitat dels càrrecs electes».

Falta de transparència

Els cupaires van demanar que no torni a caure en l’«error» que no quadri «el relat i els fets», interrogant sobre qui i com va ordenar la suspensió i, sobretot, en quin moment per comptar des de quan es va generar «una situació de desemparament a Juvillà i als electors».

ERC va retreure a Borràs la «falta de transparència» en la seva gestió de l’assumpte, motiu que va provocar «moments en què es va trencar la confiança», mentre va lamentar que la presidenta carregués contra el seu predecessor, Roger Torrent, en el seu moment, quan ha actuat ara de la mateixa manera. Junts va optar per animar a «reforçar la unitat» sense entrar a defensar de forma tancada Borràs.

Notícies relacionades

El PSC va censurar el «contorsionisme polític» de Borràs que «degrada» la institució, en la línia dels comuns, Cs i el PPC, que van exigir la seva dimissió i van denunciar que aquesta és l’enèsima baralla entre independentistes, amb Borràs actuant com a candidata de Junts. Van coincidir, a més, a indicar les seves «mentides» i a retreure-li que atribueixi als funcionaris la responsabilitat de la baixa de Juvillà. 

La Junta de Portaveus no s’havia retransmès públicament des del 2003, i sempre amb motiu d’atemptats terroristes o per la Guerra de l’Iraq.